8 simptome și semne ce anunță fibromul uterin care nu trebuie neglijate

0
2635
8 simptome și semne ce anunță fibromul uterin care nu trebuie neglijate

Fibromul uterin se poate dezvolta pe peretele muscular intern al uterului dar și în afara lui. Afectează uterul dar și colul uterin. Este numit și mioma, sau pedunculat (dacă este atașat de uter printr-un peduncul sau tulpină) și reprezintă o excrescență benignă, o tumoare care se vede la microscop și poate ajunge la câteva kg. Deși se numește fibron uterin, celulele tumorii nu sunt fibroase la început, ele sunt anormale, subseroase, intramurale, submucoase.

În majoritatea cazurilor tumorile fibroase nu sunt simptomatice și de aceea femeile nu știu dacă le au, dar le pot descoperi în timpul controalelor medicale ginecologice de rutina.

Perioade anormale de menstruație

Deși se știe că la multe femei cu fibron uterin nu apar simptome la începutul bolii, totuși ele pot avea dereglări menstruale și anume menstruație frecventă și abundentă. Sângerarea excesivă este un semn clar de fibrom uterin. Acest simptom trebuie luat în serios, deoarece apare frecvent în cazuri de fibroame uterine submucoase și intramurale sau subseroase. Metroragiile apar în majoritatea cazurilor de fibroame uterine.

Anemia

Poate să apară din cauza pierderii de sânge la femeile care au fibron uterin ce provoacă menstruații abundente. Scăderea numărului de globule roșii poate duce la anemie și apariția altor afecțiuni în timp. Pentru combaterea anemiei și deficitului de globule roșii este nevoie chiar de transfuzii de sânge. Anemia (sau reducerea catității de hemoglobină) poate da amețeli, dureri de cap, slăbiciune generală, paloare.

Oboseala

Oboseala apare și ea datorită pierderii de sânge în cazuri de menstruații abundente sau metroragii. De asemenea anumite dureri pelvine care aparent sunt inexplicabile se pot datora fibroamelor uterine și pot da stări accentuate de oboseală sau epuizare.

simptome și semne ce anunță fibromul uterin care nu trebuie neglijate

Dureri în timpul actului sexual și sângerare după actul sexual

Aceste simptome apar în majoritatea cazurilor de fibroame uterine. De asemenea, sângerările între cicluri sunt semne ale acestor tumori benigne ale uterului sau colului uterin.

Citește și:  Insolatia la copii

Constipația și balonarea

Fibromul uterin poate fi semnalat prin simptome de balonare și constipație. Acestea apar din cauza presiunii exercitate asupra intestinului de o tumoare fibroasă de acest gen dezvoltată mult. Apariția frecventă a constipației și balonării trebuie luată în serios și este necesar să se consulte un medic specialist. Uneori și aspectul de abdomen umflat poate fi un semn de fibrom uterin.

Infertilitatea sau avorturile spontane

Femeile care au fibrom uterin pot suferi de infertilitate sau de avorturi spontane. Tumorile cresc în uter și afectează funcționarea acestui organ, dar și fixarea ovulului fecundat de peretele uterului. O femeie care este însărcinată poate avea un risc crescut de avort spontan sau de naștere prematură deoarece prezența fibroamelor în uterul ei afectează uterul și dezvoltarea normală a fătului.

Medicii recomandă femeilor cu fibrom uterin care sunt însărcinate să facă cezariană. Pentru ducerea cu succes a sarcinii, în mod normal, înainte de a rămâne însărcinată femeia trebuie să facă un control ginecologic de rutina, iar dacă prezintă fibrom uterin, excrescența benignă de pe peretele uterului trebuie îndepărtată prin intervenție chirurgicală.

Incontineța urinară

Tumorile benigne de tipul fibromului uterin pot afecta vezica urinară și provoca incontinență urinară. Creșterea fibroamelor uterine pot pune presiune pe vezică și provoca tulburări ale funcționării normale a acestui organ. Disconfortul creat, dar și simptomele de durere pot face imposibilă chiar desfășurarea activității zilnice a ei.

Dureri de picioare, de pelvis și de spate

Datorită formării fibroamelor uterine și creșterii lor se pune o presiune accentuată pe organele din jur. Aceasta creează stări de durere în zona abdominală, în zona pelvină, a spatelui și în picioare. Femeile care au dureri pelvine trebuie să meargă la un medic, deoarece acestea sunt simptome clare ale fibroamelor uterine. Un control ginecologic poate ajuta în depistarea unei asemenea tumori grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.