Tromboflebita – tratamente pe bază de plante

0
677
Tromboflebita - tratamente pe bază de plante

Tromboflebita este o boală cardiovasculară caracterizată prin inflamația unei vene însoțită și de formarea unui trombus sau a unui cheag de sânge. Astfel de cheaguri de sânge provoacă inflamația venelor deoarece ele eliberează anumite substanțe toxice care au astfel de consecințe în organism.

Boala poate fi superficială sau într-o formă profundă. În primul caz afectează o venă ce se află destul de aproape de suprafața pielii și apare mai frecvent la oameni. Majoritatea cazurilor de tromboflebită pot fi vindecate dacă se urmează un tratament corespunzător, astfel se poate scăpa de inflamația localizată, de sensibilitatea pielii la atingere și de durere. Tromboflebita profundă afectează venele intramusculare și este mai gravă, poate da simptome de durere, umflare, căldură, frisoane și stări febrile.

Cauzele tromboflebitei sunt numeroase dar în principal reprezentate de circulația restricționată a sângelui prin vene. Acest lucru poate duce la anumite afecțiuni ale venelor, la insuficiență venoasă cronică, la dermatite, inflamații și ulcerații ale membrului inferior afectat. Anumite traumatisme și prejudicii de la nivelul picioarelor pot duce la tromboflebită.

De asemenea cateterele intravenoase sau anumite medicamente pot afecta pereții venelor și perturba irigarea acestora cu sânge. Toate acestea pot declașa un anumit disconfort și simptome de durere, roșeață, edem, rănirea venei respective. Formarea unui cheag de sânge favorizat și de creșterea fluxului de sânge provocat de o anumită stare a organismului poate fi un factor al inflamației venei și producerii tromboflebitei.

Anumite infecții bacteriene care afectează venele și care sunt produse de stafilococi sau alți agenți patogeni pot cauza tromboflebită. Un risc de a dezvolta această boală prezintă și femeile însărcinate dar și persoanele care suferă de cancer și fac tratamente pentru stoparea tumorilor.

Intervenția chirurgicală efectuată pentru anumite suferințe poate duce la necesitatea repausului la pat o perioadă îndelungată de timp și formarea cheagurilor de sânge în anumite vene profunde de sânge.

Repausul la pat timp îndelungat poate deveni cauza acumulării de sânge în vene, poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge și a riscului de producere a accidentului vascular cerebral. Tromboflebita este o afecțiune ce poate fi recunoscută prin semne caracteristice de roșeață, de sensibilitate a pielii, durere, edem al gambei sau al piciorului, dilatarea venelor la membrul inferior și senzație de căldură locală.

Tromboflebita – tratamente pe bază de plante

Tromboflebita se poate trata prin preparate naturiste pe bază de plante medicinale ca de exemplu rozmarinul, lucerna, Ginkgo biloba, ghimpele, piperul de Cayenne, pătlagina, hamemelis, ghimbirul, rădăcina de valeriană, gura lupului, gențiana, păducelul, frunzele de mălin, coada șoricelului, sunătoarea, coriandrul, frunzele de salcâm, urzica, mușețelul.

Băile la picioare cu apă călduță în care s-au adăugat infuzii concentrate din frunze de urzică și flori de mușețel ajută în calmarea simptomelor de tromboflebită. Se recomandă noaptea, înainte de a merge la somn. Un alt preparat natural pentru tratamentul bolii este tinctura din flori de salcâm care ajută la reducerea inflamației.

Citește și:  Boli ginecologice - Endometrioza

margarete

De asemenea decocotul din frunze proaspete de liliac este un preparat care ameliorează edemul picioarelor. Pentru calmarea spasmelor vaselor de sânge și tratamentul tromboflebitei și varicelor sunt indicate infuziile și decocturile din frunze și flori de castan.

Decoctul din flori de margarete, iarbă de trifoi, scoarță de castan și rădăcină de tătăneasă este recomandat pentru a fi adăugat în apa caldă folosită pentru baia la picioare. Are efect de a reduce simptomul de vene inflamate și piele afectată de edem. Pentru realizarea decoctului se adaugă câte 2-3 linguri din fiecare ingredient la 400 ml apă clocotită și se fierbe timp de 5 minute.

Polenul ajută în tratamentul trombozei deoarece crește rezistența pereților vaselor de sânge și reduce simptomele bolii. Se administrează o linguriță de polen de 2 ori pe zi. Aplicarea de felii de roșii coapte local pe piele în zonele cu varice sau vene umflate ajută la îndepărtarea disconfortului. Extractul de propolis sau unguentul din propolis reprezintă produse farmaceutice care pot fi eficiente în ameliorarea simptomelor tromboflebitei.

Un alt preparat tradițional este decoctul din flori de mușețel, frunze de salvie, trifoi și rădăcină de nalbă mare. Acesta se aplică local pe pielea inflamată a piciorului sau a gleznei timp de jumătate de oră.

Infuzia din hamei este recomandată în tratamentul tromboflebitei, se bea câte un pahar pe zi. De asemenea, compresele locale cu infuzie din hamei au efect bun asupra picioarelor afectate de această boală, ajută la reducerea simptomelor.

Pentru îmbunătățirea circulației sângelui se recomandă suplimentele de coenzima Q10. L-histidina ajută la dilatarea vaselor de sânge și deci este eficientă în prevenirea și tratamentul tromboflebitei. Acetil-L-carnitina, L-cisteina și L-metionina sunt indicate pentru prevenirea acumulărilor de grăsime în vasele de sânge și deci în scăderea riscului de tromboflebită.

Suplimentele de minerale ajută în astfel de cazuri, cele mai indicate sunt cele de magneziu deoarece subțiază sângele și previn coagularea acestuia, dar și formarea cheagului sau a trombusului. Un alt mineral este zincul care stimulează sistemul imunitar al organismului și contribuie la vindecarea ulcerațiilor și a tromboflebitei. Usturoiul ajută de asemenea la subțierea sângelui și îmbunătățirea circulației sangvine și de aceea trebuie să facă parte din dieta persoanelor predispuse la tromboflebită.

Acizii grași esențiali din uleiurile vegetale naturale din semințe de in scad de asemenea riscul de dezvoltare a chegurilor de sânge.

Vitaminele B, C și E sunt recomandate sub formă de suplimente în cazuri de tromboflebită. Vitaminele din complexul B grăbesc vindecarea și susțin funcțiile organismului. Vitamina C stimulează circulația sângelui și previne coagularea acestuia. Vitamina E este benefică pielii, scade riscul de lipire a trombocitelor, subțiază sângele, ajută în procesul de vindecare a tromboflebitei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.