Tulburarea caracterizată prin teama de a suferi de o boală severă – Tu ce știi despre hipocondrie?

0
131
Tulburarea caracterizată prin teama de a suferi de o boală severă – Tu ce știi despre hipocondrie

Ce faci când boala corpului există doar în minte? Cu siguranță ești convins că ai acea boală și mergi la medic. Aceasta este o tulburare hipocondriacă, datorită căreia ai impresia că suferi de o boală severă, chiar de cancer și afirmi că simți diferite simptome în permanență care în realitate sunt provocate de alte afecțiuni minore și trec de la sine.

Pacientul care are o tulburare hipocondriacă este mereu agitat, alarmat, merge la spital și cere să i se facă analize imediat, fiind foarte îngrijorat că boala lui s-a agravat. De cele mai multe ori analizele nu arată că ar suferi de o boală severă ci doar de anumite afecțiuni trecătoare și astfel i se prescrie un tratament corespunzător diagnosticului și apoi este externat.

Deși vestea care a primit-o îl mulțumește că nu este suferind de o maladie gravă, el nu este pe deplin convins că totul este în regulă cu starea sa, de aceea dorește să apeleze și la părerea altui medic. Astfel ajunge să repete toată investigația, să facă alte analize și în final să primească aceleași rezultate.

Faptul că rezultatele indică lipsa unei boli grave îl liniștește o perioadă de timp, deși este o stare temporară deoarece credința sa interioară că ar suferi de ceva cumplit va reapărea. Astfel se manifestă un om care suferă de hipocondrie sau de o tulburare psihică care îl face să creadă că ar avea o boală somatică gravă.

Cu ajutorul medicului pacientul închipuit poate scăpa treptat de ingrijorarea legată de boala sa imaginară însă, dacă tulburarea sa psihică este gravă este posibil ca o astfel de convingere să fie fermă și de nezdruncinat. Sentimentul de frică, stresul și anxietatea create de gândurile negative pe care le are legate de starea de sănătate și de boala sa închipuită îl fac să sufere că nu este crezut de cei din jur. O astfel de tulburare psihică îl face să fie connvins că are o boală cardiacă sau digestivă: de intestin, de stomac, angină pectorală, infarct, cancer gastric, etc.

Din păcate, bolnavul închipuit are modificări comportamentale din cauza preocupărilor sale față de boala imaginară, se izolează de oameni, de familie, devine abătut, depresiv, irascibil, nu mai merge la muncă, nu mai are chef de nimic. Este greu de suportat de cei de acasă deoarece manifestă un comportament nervos și îi acuză că nu-i oferă suficientă atenție.

Citește și:  Cum poți preveni și trata gripa? O lista a celor mai eficiente metode de prevenire și tratament a infectării cu virusul gripal

pastile

Este în stare să-i acuze și pe medici că nu vor să-i spună realitatea, că el știe că este foarte bolnav, simte asta, dar în realitate totul este doar o închipuire a sa. Își pune diferite întrebări: Dacă medicul a greșit sau nu a fost atent în stabilirea diagnosticului? Dacă analizele de sânge nu sunt ale lui? Astfel de întrebări pot continua și răspunsul pe care și-l dă singur îl face să se teamă și mai mult de boala sa.

Faptul că este convins de ideile sale neadevărate arată că tulburarea hipocondriacă l-a afectat și intensitatea credinței într-o boală inexistentă a crescut. În plus disconfortul pe care îl simte crește și el, apar tulburările depresive și anxioase, nervozitatea și insomnia, oboseala și epuizarea, incapacitatea de a se concentra în relațiile pe care le are cu cei din jur.

Temerile sale psihice îl fac să devină pesimist și deprimat, să presupună că boala se va agrava, că lucrurile vor evolua în rău și astfel încrederea în forțele proprii și în sănatatea sa va scădea. Își propune să-și ia concediu medical, să ia diferite medicamente și chiar să se pensioneze anticipat deoarece consideră că este atât de bolnav încât nu mai poate lucra.

Cauzele apariției hipocondriei sunt sentimentele de supărare și teamă din subconștient care ajung să se răsfrângă asupra propriei persoane. Astfel de sentimente trăite în copilărie pot fi un factor de risc al apariției bolii psihice la vârsta adultă. Boala poate afecta și bărbații și femeile, dar mai ales persoanele care au vârsta peste 30-45 de ani.

Astfel de bolnavi au obiceiul să meargă la mulți medici, prin multe spitale, pentru a face diferite analize medicale, în final însă ajung să fie recomandați pentru tratament unui medic psihiatru. Pentru a se vindeca sunt necesare medicamente antidepresive, iar apoi înțelegerea și conștientizarea motivelor care au dus la convingerea și preocuparea că ar exista o boală gravă sunt cele mai importante elemente pentru recuperare.

Pentru a ajuta o astfel de persoană trebuie incurajată să meargă la un medic psihiatru sau psiholog și să respecte tratamentul recomandat de acesta. De asemenea trebuie convinsă să nu mai meargă degeaba la medic, să renunțe la fumat, alcool, sedative și alte medicamente, să facă plimbări relaxante și sport și să ducă un stil de viață sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.