Artroza sau gonartroza – principala cauză a genunchiului mărit de volum

0
277
Artroza sau gonartroza – principala cauză a genunchiului mărit de volum

Femeile cu vârsta peste 50 de ani pot suferi frecvent de artroza genunchiului și de aceea se plâng de dureri locale care fac mersul obișnuit destul de dificil. Această afecțiune apare mai ales la femeile supraponderale deoarece articulația genunchiului este suprasolicitată de greutatea corporală mare. De asemenea și femeile care au varice pot face această afecțiune la genunchi.

Artroza genunchiului se numește și gonartroză și poate fi recunoscută ușor prin simptomele caracteristice, îndeosebi prin mărirea în volum a genunchiului bolnav. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că are loc un proces inflamator la membrana sinovială dar și un proces degenerativ al extremităților oaselor și al cartilajului articular.

Deteriorarea cartilajului face posibilă frecarea oaselor între ele și apariția durerii intense. Reducerea cartilajului articular poate duce la pierderea funcției de protecție și amortizare, ceea ce afectează mersul normal și provoacă simptome greu de suportat. De asemenea, mărirea în volum a genunchiului se datorează inflamației sinovialei și hipersecreției de lichid sinovial.

Artroza sau gonartroza

Genunchiul reprezintă articulația dintre femur și tibie, o articulație de tip balama care este protejată în partea anterioară de un disc numit rotulă și care în poziția îndoit poate face și o ușoară rotație. Odată cu înaintarea în vârstă poate avea loc uzura cartilajului de la genunchi și necesitatea protejării articulațiilor.

Citește și:  Cum se manifesta artrita si care sunt metodele de tratament?

Simptomele specifice artrozei genunchiului sunt: durere la genunchi în momentul ridicării de pe scaun și a începutului de mers, durere de articulație la genunchi când se merge la pădure sau pe teren accidentat, durere la urcatul scărilor sau la căratul bagajelor grele, trosnirea articulației genunchiului în timpul mersului.

Persoanele care au artroză la genunchi suferă dureri articulare locale ce devin mai intense în anumite episoade când procesul inflamator este mai mare, fapt pentru care și volumul genunchiului bolnav este mai evidențiat. În principal este afectată articulația dintre femur și tibie dar și zona dintre femur și rotulă. Genunchiul inflamat pare mai mare și deformat.

Pentru tratament se recomandă scăderea în greautate (mai ales în cazul persoanelor obeze), odihna, evitarea mersului prelungit, a urcatului scărilor și al mersului pe teren accidentat. De asemenea medicii recomandă administrarea de medicamente antiinflamatoare, injecții cu acetat de hidrocortizon, dar și exerciții cu bicicleta ergonomică pentru recuperare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.