Gutuile te ajută să slăbești, să îți tratezi ficatul și stomacul

0
685
Gutuile te ajută să slăbești, să îți tratezi ficatul și stomacul

Gutuile sunt aromate, delicioase și sănătoase. Dacă mesteci o felie de gutuie îți îmbunătățești respirația în gură. Spre deosebire de alte fructe, gutuia are numeroase proprietăți benefice pentru organism și o aromă deosebită care o fac să fie preferată în sucurile naturale din fructe. Încă din vremuri de demult vindecătorii considerau gutuia că ar avea un gust magic și că face minuni pentru digestie, îmbunătățește funcția acesteia.

Gutuia este un fruct cu puține calorii, 100 g din pulpa fructului are 40 kcal. Conține proteine, carbohidrați, grăsimi doar 0,5 g, vitamine (B1, B2, B6, C, E, PP), acid ascorbic, provitamina A, monozaharide, dizaharide, glucoză, săruri de calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, titan, mangan, bor, cupru, acid malic, pectină, taninuri, uleiuri esențiale.
Acest fruct este perfect pentru a fi introdus în dietele de slăbire deoarece are puține calorii, multe fibre alimentare ce inhibă depunerea grăsimilor și ajută la reducerea în greutate.

Gutuia are proprietăți hemostatice, antiseptice, astringente și diuretice. Conține multe vitamine și săruri minerale variate, ajută în tratamentul anemiei și în consolidarea sistemului imunitar al organismului. Are antioxidanți importanți pentru organism, care ajută în lupta împotriva atacului nociv al radicalilor liberi.

Semințele de gutui sunt emoliente, antiinflamatoare și antiseptice, se folosesc sub formă de decoct, dar nu trebuie consumate în cantitate mare. Infuzia din frunze de gutui ajută în tratamentul astmului, hipertensiunii arteriale, inflamațiilor mucoasei stomacului. Sunt recomandate 2-3 gutui pe zi pentru persoanele care doresc să slăbească.

gutui

Cu gutui se poate trata ficatul. Cea mai simplă rețetă este cea cu gutui rase pe răzătoare. De asemenea tinctura din gutui ajută la îmbunătățirea funcției stomacului și ficatului. Tinctura se realizează din fructe curățate de coajă și de semințe, tăiate mărunt și puse în borcan cu alcool de 40 de grade. Se țin la loc răcoros și întunecat timp de 10 zile, apoi se administrează câte 15 picături de 3 ori pe zi.

Citește și:  Ficatul este cel mai mare și mai greu organ din corpul uman și cântărește aproximativ 1,5 kg

Compotul din gutui (realizat doar din pulpa fructului și apă, se fierbe 5 minute) ajută la reducerea menstruației puternice, la normalizarea activității tractului gastro-intestinal, la combaterea intoxicațiilor. La compot se pot adăuga și alte fructe pentru un gust mai bogat, cele mai recomandate sunt marele, perele și piersicile. Gemul de gutui este ușor de realizat și reprezintă un bun tratament pentru afecțiunile stomacului.

Cei care suferă de astm și afecțiuni respiratorii pot bea suc de gutui crude deoarece acesta are proprietăți antiseptice, se aleg doar fructe foarte bine coapte. Sucul de gutui este un bun remediu și în cazuri de mahmureală și în bolile gâtului. Are efect bun asupra organismului și asupra psihicului, crește imunitatea, întărește inima, mărește pofta de mâncare, stimulează digestia și îmbunătățește starea de spirit.

Gutuile ajută și în tratamentul disconfortului gastric, crampelor menstruale, amigdalitei, tusei, durerii de gât, diareei (are pectină), răgușelii, bronșitei, hemoroizilor. Pulpa de gutui reface aspectul frumos al pielii uscate, vindecă rănile minore și fisurile pielii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.