Suferi de cefalee, astenie, insomnie? Este posibil să ai neuroastenie și nevroză astenică. Potrivit medicilor boala apare mai ales la persoanele intelectuale și care au vârsta cuprinsă între 25-45 de ani. După cum spuneam, cele trei simptome caracteristice sunt: oboseala, durerea de cap și insomnia. Acestea sunt însoțite și de alte stări rele, care de altfel apar la mulți oameni și anume: supărarea, nervozitatea, epuizarea.
În general persoanele care au nevroză astenică sunt cele care au griji, emoții neplăcute, decepții și alte conflicte sufletești. Principalul factor de risc al bolii este cel psihic. Se poate suferi de nevroză astenică din cauza situațiilor conflictuale în familie, căsătoriilor pripite care se termină cu un divorț, relațiilor dificile dintre copii și părinți, muncii neglijente, în exces, etc.
Alți factori care provoacă neuroastenia sunt bolile, intoxicațiile, traumatismele, tuberculoza pulmonară, insuficiența hepatică și alte boli de ficat, surmenajul, menopauza, alăptarea, sarcina. Boala poate fi agravată de hipertensiunea arterială, de fumat și consumul de alcool în exces. Alte cauze sunt subnutriția, sistemul nervos slab, sistemul imunitar neconsolidat.
Nevroza astenică trebuie depistată în fază incipientă pentru un tratament corect și cât mai repede aplicat, deoarece, dacă boala se agravează, vindecarea se face cu dificultate. Dacă apar stări de cefalee, oboseală ori astenie și respectiv de insomnie este indicat să se meargă la medic. Acestea pot fi cauza unor tulburări endocrine, psihice, senzitive, senzoriale, ale afectivității, acțiunii, comportamentului și voinței. În general, în neuroastenie oboseala devine intensă după un efort intelectual sau după o activitate fizică, important de reținut este faptul că nu trece dacă se face repaus, ea creează senzația de nepuțiință și enervare.
Cel care are astenie intelectuală sau așa numita astenie psihică se plânge că nu mai poate face față muncii intelectuale, deoarece nu se mai poate concentra ca înainte. Mai mult decât atât, el are impresia că vederea îi este tulbure, că se mișcă literele sau că ideile i se amestecă în cap. Are o stare de nervozitate, este neatent, deprimat, îngrijorat, supărăcios, nerăbdător, uită anumite lucruri, nu se poate concentra la citit sau nu poate urmări o anumită conversație, îl doare capul și orice zgomot îl enervează.
Uneori poate avea stări de anxietate (sau de neliniște), se poate enerva fără motiv și poate plânge ușor. Are anumite tulburări senzitive și senzoriale, senzații de furnicături, arsuri pe piele, amorțeli ale degetelor și amețeli, senzații de vâjîituri și țiuituri de intensitate mică în urechi. De asemenea, poate avea vederea încețoșată, tremurături ale mâinilor, palpitații, senzație de gol în stomac. Cea mai mare fericire a sa este să stea culcat, să doarmă puțin în dorința de a se liniști și a se calma.
În majoritatea cazurilor, nevroza astenică poate da un prim simptom de durere de cap. Dacă se continuă munca intelectuală, din cauza efortului durerea de cap se intensifică, creează senzația că apasă pe creier, iradiază spre frunte și de-a lungul coloanei vertebrale. Uneori apar înțepături, junghiuri, stări de amețeală și buimăceală. Dacă se ia un antinevralgic această durere trece sau oricum se ameliorează.
Din păcate, cei care au nevroză astenică nu dorm bine noaptea, au tulburări de somn, sunt hiperemotivi. Acest lucru duce la stări de somnolență în timpul zilei și la scăderea capacității de muncă. Unii bolnavi au gânduri pesimiste, sunt neliniștiți și adorm foarte greu. Dacă apar stări de nervi este și mai rău deoarece acestea predispun la insomnie. Lipsa de somn va duce în timp de acumularea oboselii și la deprimare.