Pentru a avea un abdomen tonifiat si puternic trebuie lucrați mușchii oblici din zona taliei. Acești mușchi se pot dezvolta prin abdomene oblice la sol. Exercițiul este astfel realizat încât permite contracția mușchilor oblici abdominali.
Poziția corpului în timpul exercițiului este importantă, de aceea tehnica de realizare trebuie învățată și aplicată corect, se poate face acest lucru cu ajutorul unui instructor de la sala de fitness. Nu tebuie să supui corpul la un stres prea mare deoarece se pot suferi anumite traume, dureri musculare. Antrenamentul trebuie să fie mai ușor la început, sunt suficiente 2-3 seturi cu 20 repetări, apoi poate fi mai intensiv, cu 3-4 seturi și 15-20 repetări.
Abdomene oblice la sol – Mod de realizare a exercițiului
Folosește o saltea de gimnastică pentru a nu sta cu corpul direct pe podea. Stai culcat pe spate pe saltea, ține genunchii îndoiți, tălpile pe podea, apropiate și mâinile sub cap, cu palmele de o parte și de alta a capului, la ceafă. Menține trunchiul lipit de podea și lasă picioarele să cadă pe o parte. Trebuie să împingi spatele în podea (este vorba despre partea lui inferioară, regiunea lombară). Umerii îi ridici puțin și te concentrezi pe musculatura oblică abdominală care se contractă. Cu cât menții mai bine contracția musculaturii, cu atât crește eficiența exercițiului.
Acest lucru este important pentru a obține rezultate, nu este suficient doar să te ridici și să cobori la loc într-un ritm rapid. Acest exercițiu se face pe partea stângă și apoi se trece la partea dreaptă. Mușchii oblici sunt lucrați, ei au rol de a sprijini rotația trunchiului și flexia spatelui. Când se rotește puțin trunchiul se acționează mușchii oblici abdominali. Dacă această mișcare este prea intensă, bruscă, se pot produce leziuni ale mușchilor oblici abdominali.
Pentru a preveni leziunile este necesar ca acești mușchi să fie puternici și bine dezvoltați. Mișcarea de rostogolire cu picioarele pe o parte sau pe spate nu trebuie să fie prea amplă, se face lent și bine controlat. Brațele se mențin destul de relaxate pe parcursul exercițiului. Nu este corect ca bărbia să ajungă în piept, iar gâtul trebuie să fie destul de relaxat, cu palmele se susține cât mai bine capul, la ceafă. Efectul exercițiului este și de slăbire în lungul taliei, deoarece este micșorată grosimea taliei.