Vara s-a terminat și din păcate a lăsat mici pete și semne pe chipul tău. Pentru a-ți restabili frumusețea poți recurge la câteva remedii naturiste pentru combaterea problemelor tenului. Cele mai indicate sunt măștile cosmetice de îngrijire a pielii feței și de estompare a semnelor de pe chip.
În general sucul de castravete este indicat pentru curățirea tenului și pentru revitalizarea pielii uscate. Castravetele este un bun remediu pentru pielea iritată în cazul arsurilor de soare, dar și pentru calmarea unor simptome: inflamații, durere, roșeață. Masca de castravete este recomandată pentru tenul uscat, ars de soare, deshidratat.
Se rade miezul unui castravete pe răzătoare și se amestecă cu puțin ulei vegetal. Acest amestec se aplică pe față, este foarte benefic pentru tenul sensibil. Dacă ai tenul gras poți amesteca miezul de castravete cu puțină zeamă de lămâie și miere de albine și apoi aplici această loțiune pe față.
Infuzia din ceai negru poate fi de ajutor în combaterea cearcănelor și a pungilor de sub ochi. De asemenea compresele cu infuzie din frunze de ceai negru pot ameliora aspectul de pleoape umflate după plâns, sau aspectul neplăcut al pielii feței creat de arsurile solare ori de o bronzare agresivă. Ceaiul negru îmbunătățește aspectul tenului și normalizează tenul gras.
Infuzia din cicoare poate ajuta în caz de acnee, se aplică pe zonele afectate ale feței sub formă de cataplasme. Acest preparat naturist este benefic tenului indiferent de tipul lui, îmbunătățește aspectul acestuia.
Gălbenelele au proprietăți antimicrobiene, cicatrizante, antivirale, bactericide, depurative și antiinflamatorii. Infuzia din flori de gălbenele se poate folosi în tratamentul erupțiilor cutanate și a iritațiilor tenului, pentru că este foarte eficientă în combaterea infecțiilor. Se aplică comprese direct pe față, acestea au un efect benefic mai ales asupra tenului uscat.
Masca cosmetică din pulpă de gutui este recomandată pentru îngrijirea tenului gras, care are porii dilatați. Se curăță gutuia de coajă și apoi se rade pe ochiurile cele mai mici de la răzătoare. Se aplică pe față și se ține timp de 15-20 de minute, apoi se spală cu apă călduță și se șterge fața cu un prosop moale.
Tot pentru tratamentul tenului cu porii dilatați este indicată și infuzia din mărar proaspăt. Aceasta se realizează prin fierberea mărarului timp de jumătate de oră în apă. Preparatul ameliorează acneea, secreția sebacee și iritațiile provocate de soare.
Maceratul din tărâțe este un excelent remediu pentru tenul înroșit, inflamat, sensibil și iritat. Borșul din tărâțe poate ajuta în tratamentul acneei. Băile cu tărâțe sunt indicate în tratamentul eczemelor și al urticariei.
Masca cosmetică realizată din ulei de măsline, mălai și tărâțe de grâu, poate fi eficientă în tratamentul tenului iritat și uscat. Uleiul de măsline are efect calmant și emolient asupra tenului, poate fi aplicat direct pe ten deoarece ameliorează semnele provocate de vânt și soare. Poate fi folosit și pentru tratamentul pielii capului deoarece ajută în prevenirea și combaterea căderii părului.
Morcovul este bun pentru ten, pentru combaterea ridurilor. Se curăță un morcov, se spală, se taie rondele și se aplică pe față. Morcovul are efect revitalizant și tonifiant pentru pielea feței, poate fi folosit și pentru pielea gâtului. În cazul tenurilor iritate și uscate se recomandă sucul din morcovi amestecat cu miere de albine. De asemenea morcovul ras pe răzătoare se poate aplica pe față în cazul tenului obosit și iritat de soare, acest tratament este foarte eficient.