Munca, acțiunea mușchilor și gravitația ne afectează zi de zi mușchii, ligamentele, articulațiile și oasele spatelui. Astfel numeroși oameni ajung să sufere de dureri de spate mai ales din cauza unui stil de viață necorespunzător, a folosirii incorecte a spatelui și a neglijării acestuia, dar și a unor probleme care apar.
Coloana vertebrală este alcătuită dintr-un număr de 33 de oase individuale, de fapt din 33 de vertebre, care protejează măduva spinării. Spatele (și respectiv coloana vertebrală) ne susține partea superioară a corpului, membrele și ne ajută să ne menținem poziția verticală a corpului. Spatele trebuie să aibă suficientă forță pentru aceste funcții, dar și flexibilitate pentru realizarea unor mișcări precise, destul de complexe.
Ce rol au discurile intervertebrale?
- Îndeplinesc rolul de tampon între vertebre.
- Permit realizarea mișcărilor de torsiune și îndoire la nivelul coloanei vertebrale.
- Împiedică fricțiunea sau contactul direct dintre suprafețele osoase.
- Au un strat exterior tare (numit inel fibros) și un material interior mai moale (numit inel pulpos). Acesta din urmă este gelatinos și moale.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, discurile intervertebrale pierd din conținutul fluid și astfel articulațiile nu mai sunt protejate atât de bine ca în tinerețe. Acest lucru poate duce la degenerarea discurilor intervertebrale, la fuziunea vertebrelor, la rigiditate accentuată la nivelul coloanei vertebrale și a spatelui. În timp scade capacitatea discurilor intervertebrale de a absorbi șocurile care apar prin mișcările coloanei.
Principalele simptome și afecțiuni cauzate de degenerarea discurilor intervertebrale:
- Dureri de spate
- Amorțeli ale membrelor
- Tulburări sfincteriene
- Paralizie
- Osteoartrita
- Hernia de disc
Înaintarea în vârstă este una din cauzele aparițiilor bolilor degenerative ale coloanei. Alți factori care pot crește riscul de îmbolnăvire sunt: obezitatea, ridicarea unor bagaje foarte grele sau a unor greutăți în general, munca într-o poziție statică prelungită, fumatul, mișcările repetitive. De asemenea și factorii genetici pot duce la degenerarea discurilor intervertebrale.
5 metode prin care poți preveni bolile degenerative ale coloanei vertebrale
Trebuie evitată viața sedentară, munca la birou ce implică statul multe ore pe scaun
Dacă lucrezi la birou și stai multe ore pe scaun nu este deloc bine pentru coloana vertebrală. Sunt foarte multe slujbe care implică o poziție a corpului nesănătoasă, și anume să stai aplecat spre laptop, să conduci mult timp mașina, sau să stai prea multe ore pe scaun, fără a face pauză, fară să-ți modifici poziția șezând. Iată care sunt principalele probleme care apar din cauza lucrului zi de zi, stând foarte mult timp pe scaun:
- Apar afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale.
- Se pune presiune asupra discurilor intervertebrale; apare riscul desplasării acestora dar și al pierderii de țesut moale din interiorul lor.
- Se reduce spațiul dintre vertebre; apar probleme ale fațetelor articulare.
- Circulația sângelui se face mai lent, se ard mai puține grăsimi, apare riscul de creștere a nivelului de colesterol din sânge și de hipertensiune arterială.
- Persoanele care duc o viață sedentară au o predispoziție la boli de inimă.
- Apar probleme de degenerare musculară.
- Slăbește puterea mușchilor și când apar astfel de probleme la nivelul șoldurilor, este posibil ca ridicarea de pe scaun să fie dificilă. De asemenea, atunci când începi să mergi apare acea senzație de instabilitate, de furnicături în membrele inferioare, incapacitatea de a face pași foarte puternici, de parcă picioarele ar fi puțin amorțite.
- Mișcarea contribuie la oxigenarea creierului; sedentarismul din contră va încetini funcțiile creierului.
- Poziția înclinată la birou poate tensiona mușchii umerilor și ai spatelui și poate produce senzația de durere la nivelul acestora.
- Din cauza statului mult timp pe scaun se încetinește fluxul sangvin și crește riscul de a suferi în timp de dureri articulare, de tromboză venoasă și vene varicoase.
Este important să se combată obezitatea.
Greutatea excesivă a corpului poate pune presiunea asupra discurilor vertebrale și poate duce la degenerarea acestora. Prin dietă, alimentație sănătoasă și hidratare corespunzătoare, se poate menține greutatea normală a corpului, sănătatea coloanei vertebrale și a spatelui. De asemenea, specialiștii spun că oasele pot degenera din cauza unei diete deficitare dar și din cauza lipsei de mișcare și a exercițiilor fizice.
Renunță la fumat!
Potrivit cercetătorilor fumătorii au un risc crescut de a dezvolta boli degenerative ale coloanei vertebrale comparativ cei care nu au acest viciu. Persoanele care fumează excesiv pot suferi o degenerare a discurilor vertebrale accentuată, pentru că prin fumat este afectată oxigenarea normală a acestor țesuturi și structuri ale coloanei. Pentru a încetini procesul de degenerare a discurilor intervertebrale trebuie renunțat la fumat.
Nu mai ridica greutăți!
Evită întinderile musculare, intinderile de ligamente, ridicarea frecventă de greutăți. Anumite meserii presupun ridicarea de lucruri grele, mișcarea brațelor deasupra capului și mișcări repetitive care în timp produc degenerarea discurilor intervertebrale și alte probleme la nivelul spatelui. Toate acestea produc dureri de spate, rigiditate, spasme, dezechilibre musculare, o postură defectuoasă.
Evită anumite mișcări incorecte și bruște, sporturile excesive și traumatismele!
Multe probleme ale spatelui apar din cauza accidentelor și a traumatismelor, atât în rândul tinerilor cât și la persoanele în vârstă. Chiar și o simplă cădere poate duce la o fractură a vertebrelor și poate afecta foarte mult atât spatele cât și măduva spinării ceea ce este foarte periculos pentru acea persoană. Uneori există riscul apariției unei dizabilități dificil de tratat.
Anumite traumatisme cervicale care sunt cauzate de accidente rutiere pot fi destul de grave încât să necesite control medical și tratament de urgență. Orice durere intensă la nivelul spatelui poate semnala o problemă destul de gravă și chiar necesitatea unei evaluări medicale. Din cauza unor sporturi de contact sau a unor mișcări bruște poate avea loc o deplasare a unui disc intervertebral și deci afectarea negativă a acestuia și a măduvei spinării, astfel sunt produse diferite simptome greu de suportat, mai ales durerile mari la nivelul spatelui.
În general traumatismele suferite la nivelul coloanei pot afecta spatele dar și nervii și de aceea apar simptome de dureri intense, amorțeală și furnicături. Leziunile dar și traumatismele pot provoca inflamații articulare și pot afecta discurile intervertebrale. Inflamațiile articulare la nivelul spatelui pot duce la afecțiuni inflamatorii, pot cauza stări foarte proaste la oase, mușchi și articulații.
Meținerea sănătății coloanei vertebrale este importantă pe tot parcursul vieții. Dacă anumite boli ale spatelui sunt diagnosticate la timp, acestea pot fi tratate și menținute sub control astfel încât ele să nu afecteze calitatea vieții persoanei respective.