Suferi de stres și surmenaj? Simți că nu mai poți și trebuie să faci o schimbare? Află în acest articol care sunt simptomele organismului în caz de stres și cum poți gestiona aceste perioade frustrante din viața ta.
Navigare rapidă în articol:
Ce faci când toate îți merg rău?
Sunt momente în viață când îți vine să spui că toate lucrurile îți merg rău. Pur simplu ai impresia că nimic nu mai funcționează. Psihologii consideră că singura soluție atunci când lucrurile îți merg rău este să rămâi relaxat și să încerci să le rezolvi treptat.
Lucrurile trebuie făcute pe rând, așa cum au venit, astfel poți trece prin acea perioadă fără a acumula o mare frustrare. Ideea este să schimbi ceva dacă acest lucru se poate, sau să accepți situația așa cum este.
Ce poți păți de la stres?
Când trăiești mereu în condiții de stres, ajungi în cele din urmă într-o stare de epuizare cronică, care te neliniștește și îți creează anxietate. Treptat această angoasă duce la deteriorarea stării de sănătate a organismului.
Din cauza stresului, în organism se declanșează o serie de procese biologice ca de exemplu:
- Crește tensiunea arterială.
- Sunt stimulate reflexele.
- Respirația se intensifică.
- Se accelerează ritmul cardiac.
- Crește tonusul muscular.
- Apar crampe, palpitați, alergii.
- Se produce uscăciunea gâtului, balonarea.
- Apar stări de nervozitate și dureri de spate.
- Se pot declanșa ulcere gastrice.
- Poți suferi de insomnie.
De asemenea, pe fond de stres se intensifică anumite reacții: atenția, hipervigilența, capacitățile fizice, aprecierea acțiunilor sau a faptelor.
Alte consecințe ale stresului:
- Stresul te face să trăiești în alertă, ai tendința de a face două lucruri deodată, să sari de la o treabă la alta. Aceasta este o risipă de energie, iar comportamentul îți aduce doar deservicii. Deciziile luate la repezeală nu sunt bune și nici obiceiul de a tergiversa ore în șir, de a merge parcă în bătaia vântului. Toate aceste lucruri arată că suferi de stres, iar acest lucru te face să iei decizii nepotrivite și să îți consumi energia fără rost, sacrificându-te în toate direcțiile.
- Când ajungi în situația de a face mereu lucruri care nu-ți plac, poți spune că trăiești o viață care nu este pe măsura așteptărilor tale. În concluzie, ajungi să duci o viață care nu îți place. Faptul că ai o viziune negativă asupra vieții nu este deloc bine. În acest fel ai un sentiment de devalorizare a ta, și în timp, îți poți pierde încrederea în tine.
- Stresul afectează sănătatea dar și bunăstarea emoțională, în relațiile personale. Mulți tineri suferă azi din cauza stresului permanent creat de conflicte, divorțul părinților, violența în familie, etc. Stresul pe termen lung distruge sănătatea. Poate fi un factor care duce la consumul excesiv de alcool, droguri, malnutriție sau obezitate, la dezvoltarea unor boli psihice.
Ce faci când simți că nu mai poți, când nimic nu te mai mulțumește?
Uneori datorită faptului că suferi de stres devii foarte critic cu tine, te simți inconfortabil în pielea ta sau crezi că ai greșit în deciziile pe care le-ai luat. Această atitudine este negativă și îți face rău. O persoană care nu se simte bine cu ea, nu se va simți în largul ei nici față de alte persoane.
Faptul că nu te simți destul de bine în pielea ta, va avea consecințe și asupra vieții tale:
- Nu vei avea capacitatea de a trece peste anumite dificultăți care apar la un moment dat.
- Vei face confuzii și vei avea decepții.
- Vei avea impresia că cei din jur nu îți acordă atenție, sau nu te răsplătesc pe măsură.
- Vei crede că cei din jur nu te înțeleg și nu apreciază eforturile pe care le depui pentru ei.
- Vei ajunge să crezi că nu mai poți comunica cu cei din jur și că nu ești apreciat la justa valoare.
- Treptat aceste lucruri te fac să crezi că e de datoria ta să-ți asumi răspunderea, să faci ce vor ceilalți, deși în sinea ta și tu îți dorești un pic de compasiune.
Când ajungi să nu mai poți, ai sentimente negative, devii decepționat și plin de angoase, îți vin în minte doar trei lucruri:
- Toți profită de munca ta și pe tine nimeni nu te ajută.
- Deși faci totul pentru cei din jur, nimeni nu este mulțumit de asta vreodată.
- Ai sentimentul că nu ești respectat, că toți te exploatează și te tratează ca pe o cantitate neglijabilă.
De la stres până la depresie este doar un pas!
Fără să îți dai seama lucrurile se complică din cauza faptului că suferi de stres. Ajungi la adevărate conflicte cu persoanele din jur (chiar dacă le iubești și te doare să le rănești) deoarece:
- Ai impresia că tu faci toate corvezile.
- Contabilizezi toate reproșurile.
- Ții cont de gesturile egoiste, de privirile furișe și chiar de tonul nepotrivit al vocii.
- Ai tendința de a-ți regla toate conturile cu cei din jur.
- Anumite remarci care înainte te făceau să râzi acum te revoltă și te fac să reacționezi negativ.
- Te cerți cu cei din jur și creezi astfel o atmosferă greu de suportat.
Când suferi atât de mult de stres riști să cazi în depresie. Această pierdere de energie fără rost poate declanșa un sindrom de epuizare, crize de depresie și anxietate. Foarte mulți oameni ajung la astfel de reacții de stres frecvente, de durată, care produc o mare oboseală, pot afecta negativ starea de sănătate.
Ce fac astfel de oameni? Iau calmante, beau alcool, consumă anumite substanțe nocive (cum este amfetamina sau cocaina), fumează în exces. Își doresc să își calmeze stările de anxietate și de depresie, să-și creeze impresia falsă că pot merge mai departe și că pot face față. Din păcate ei ajung să se obișnuiască cu acest stil de viață, devin dependenți de medicamente, de vicii. În timp ajung să suporte efectele secundare ale acestora:
- Devin nervoși, agresivi.
- Au tulburări de memorie, de atenție și de concentrare.
- Au stări de disconfort fizic și psihologic.
- Au diferite simptome care indică faptul că le este afectată sănătatea organismului.
Metode de a scăpa de stres
Dacă suferi de stres – la muncă, acasă, sau chiar în timpul liber – trebuie să faci ceva pentru a preveni și a evita simptomele create de acesta. Poți utiliza stresul într-un mod pozitiv și poți preveni epuizarea.
În timpul stresului, corpul eliberează hormoni de stres și astfel se eliberează energie suplimentară care te face să fii mai activ, să ai reacțiile mai ascuțite. Din păcate, atunci când stresul este prea intens și de durată apar și consecințe nefaste, de care spuneam mai sus.
Oamenii visează la o viață fără stres.
Acest lucru este adevărat dar din păcate aproape imposibil de realizat. Am putea spune chiar faptul că stresul în sens pozitiv poate ajuta în anumite situații, crește performanța corpului și mărește atenția și capacitatea de a reacționa și de a face ceva. Dacă se produce des, stresul devine negativ, exagerat, amenințător pentru organism.
Puțin stres nu face rău, dar dacă se ajunge la un stres exagerat, este grav. Apar stări greu de gestionat:
- Simptome neplăcute de anxietate.
- Senzația că nu ești la înălțime.
- Sentimentul de frică.
Iată cum poți stăpâni stresul:
- Trebuie să renunți la ideea de a dramatiza.
- Nu este obligatoriu să fii perfecționist în orice.
- Când îți dai seama că nu mai poți, că ești surmenat, trebuie să te oprești.
- O pauză ajută în calmarea simptomelor stresului.
- Prin respirație și relaxare se pot preveni efectele negative ale stresului. Astfel se calmează sistemul nervos și se induce o senzație de liniște în organism.
- Când ai senzația că ești nervos, crispat, încordat, este bine să te liniștești. Prin exerciții de respirație profundă, completă, lentă, te poți calma destul de rapid și te poți simți mai bine.
- Nu-ți spori rezistența la stres, mai bine coboară pragul de toleranță la stres.
Controlul gândurilor negative
Gândirea negativă ne poate otrăvi viața, ne poate afecta deciziile și ne poate distruge orice relație. Dacă reușești să scapi de ea, poți reuși să trăiești fericit și te poți concentra mai bine să obții ceea ce îți dorești.
Metode pentru a opri gândirea negativă:
- Scapă de regulile și convingerile rigide: de a fi perfect, de a ști totul, de a fi mereu atent, de a te descurca întotdeauna, de a fi cel mai bun, etc. Astfel de reguli te ajută uneori să fii activ și hotărât, însă nu trebuie exagerat, să devină obligatoriu literă de lege.
- Renunță să te critici mereu: că ești slab, că nu vei fi iubit, că nu vei reuși să fii fericit, că nu ești bun de nimic și așa mai departe.
- Nu dramatiza, nu te lăsa purtat de emoții negative pentru că astfel vei avea tendința de a te învinovăți mereu și de a lăsa garda jos.
- Transformă gândirea irațională în gândire realistă, pozitivă, rațională. Treptat poți înlătura gândurile negative, poți da alte interpretări realității astfel găsești alte soluții mai simple pentru a-ți rezolva problemele. În acest fel emoțiile dezagreabile se atenuează, devin mai puțin apăsătoare. Aceasta este cea mai simplă metodă de a deveni mai liniștit și mai calm atunci când suferi de stres.
- Nu căuta să rezolvi totul și astfel să ajungi la capătul puterilor. Nu te gândi că doar tu poți rezolva întotdeauna problemele. Nu te considera prea grijuliu, prea devotat sau îndatoritor. Nu trebuie să te simți vinovat că sunt multe probleme și nu reușești să le rezolvi imediat. Această gândire poate duce la stres, epuizare, surmenaj. Nu trebuie să ai dorința de a îndeplini acte de bravură. În acest fel vei ajunge la limită, sau să nu mai reziști după atâta efort și prin atâta dăruire de sine.
Strategii pentru a evita situațiile conflictuale
În general persoanele prietenoase pot fi copleșite de situații conflictuale. Deși își doresc ca lucrurile să fie calme, nu trece o zi fără să apară stări de nervi și conflicte. În astfel de situații tensionate, singura lor dorință este să reușească să scape, să reziste la astfel de presiuni, să se protejeze împotriva lor.
Strategii de a rezista la situații tensionate:
- Evită persoanele care manipulează, care nu țin cont de alții și încearcă să-și atingă doar propriile interese. Ele au obiceiul de a practica șantajul afectiv, de a manipula jucând teatru, pentru a avea putere asupra cuiva și a obține beneficii.
- Scapă de persoanele care sunt false, care denaturează informațiile, care au un comportament inadecvat pentru a-și vedea interesele proprii. Astfel de persoane caută să-și exploateze anturajul și să dobândească numai avantaje.
- Fii atent la comportamentul manipulatorilor pentru a-i depista: bufonul are mereu o atitudine de bufon pentru a rămâne stăpân pe situație, colericul devine repede mânios, anxiosul este mereu neliniștit, etc. Sunt oameni care manipulează prin diferite comportamente: dramatizeaă, măgulesc, afișează o generozitate falsă, se văicăresc pentru a impresiona, au talentul de a turna gaz pe foc și de a semăna îndoială. Evită astfel de oameni pentru că mânia, dramatizarea, tristețea, anxietatea se transmit și astfel ajungi să suferi de stres. Este foarte important să te detașezi, să eviți astfel de persoane, să reușești să-ți menții punctul de vedere.
- Nu fă niciun serviciu unui om care manipulează pentru că îți faci un deserviciu.
- Nu te transforma într-un fel de psiholog pentru astfel de oameni care joacă teatru pentru a-și atinge interesele. Ma bine este să fii detașat, să privești ca și cum ai fi doar spectator.
- Spune NU ori de câte ori este nevoie și fără a te justifica. Nu îți povesti viața la manipulatori pentru că astfel de oameni vor profita de asta.
Cum să-ți schimbi viața în bine?
Există o serie de strategii care te ajută să îți faci viața mai ușoară. Nu este foarte dificil să le aplici și astfel să îți poți controla viața. Este foarte important să devii propriul tău stăpân în viață, să știi cum să gestionezi lucrurile pentru a nu suferi de stres și a nu fi decepționat.
Strategii pentru a-ți face viața mai ușoară și pentru a nu suferi de stres:
- Stabilește-ți prioritățile, simplifică-ți programul. Nu vei putea face față la toate problemele pe care le ai de rezolvat, mai ales dacă acestea sunt peste puterile tale. Este bine uneori să amâni anumite lucruri, să știi să-ți gestionezi energia pentru a avea timp și de relaxare. Nu uita că nu poți face totul de fiecare dată, deși ai vrea. Nu-ți planifica viața într-o manieră excesivă pentru că vei ajunge să suferi de stres.
- Trebuie să fii hotărât în ceea ce faci pentru a reuși să evoluezi. Dacă ai dubii sau dacă deciziile tale sunt vagi, nu vei reuși în ceea ce ți-ai propus.
- Înlocuiește obiceiurile monotone sau rutina cu obiceiuri valoroase. Obiceiurile proaste te vor împiedica să obții ceea ce ți-ai dorit pe termen lung. Acționează treptat, pe etape, schimbările nu se fac dintr-o dată. Pe măsură ce ai atins un obiectiv, treci la altul.
- Nu da importanță bârfelor, la tot ce spun oamenii. Astfel de lucruri nu aduc nimic bun, iar în plus îți consumă energia și te fac să suferi de stres. Nu da atenție la reacțiile oamenilor vizavi de faptul că tu încerci să te schimbi. Deși poate părea dificil la început, este indicat să poți rezista, să fii uneori tu singur contra tuturor. O variantă bună ar fi să fii abil, să acționezi treptat și chiar să cauți să-ți atragi persoane care să te susțină. În acest fel eviți marginalizarea și conflictele.
Scapă de stres! Viața nu trebuie să fie perfectă!
Probabil și tu, la fel ca alți oameni, ai ajuns să fii prea exigent cu viața ta, cu tine, să ai foarte multe vise și să îți dorești cu ardoare să le realizezi imediat. Este bine să-ți fixezi niște obiective, să ai planuri pe termen scurt sau pe termen lung. Ideea este să nu exagerezi, să nu ajungi să suferi de stres, să simți un decalaj dureros între ceea ce faci și ceea ce îți dorești.
Este posibil să fii uneori prea exigent cu tine și să ajungi să nu mai ai timp să te bucuri de nimic. În viață nu trebuie să controlezi totul, nici nu este posibil acest lucru. Dacă îți asumi toate problemele și rezolvarea lor, ajungi să-ți consumi energia. Nu te lăsa dominat de emoții, evenimente, sentimente, presiuni. Este mult mai bine să îți manifești controlul cu moderație fără a dăuna ție și persoanelor din jur.
Ce este perfecțiunea? O himeră, o dorință de neatins! Nici un om nu va ajunge să trăiască o viață perfectă. În fiecare zi trăiești ceva nou, experimentezi emoții intense și înveți ceva despre viață. În plus, fericirea nu stă în perfecțiune. După cum se știe nu este suficient să fii bogat pentru a fi fericit, sau să fii sănătos pentru a te considera fericit. Dacă îți dorești o viață perfectă vei fi dezamăgit pentru că așa ceva nu există. În plus, așa vei pierde momente minunate zi de zi, pe care ar trebui să le apreciezi din plin.
Viața este imprevizibilă, este măsurată în momente și trebuie trăită din plin.