Expunerea la soare poate dăuna vederii – Cum ne protejăm ochii de razele UV?

0
3

Soarele este foarte puternic în lunile de vară și îți poate deteriora vederea, atunci când nu îți protejezi ochii de razele UV. Multe probleme oculare pot să apară de la prea mult soare; pentru a le preveni trebuie să porți ochelari de soare, care oferă o protecție completă împotriva razelor ultraviolete (UV).

Medicii oftalmologi oferă sfaturi privind prevenirea problemelor oculare, dar și tratamente adecvate pentru orice afecțiune la ochi. Expunerea excesivă la soare poate dăuna vederii. În timp, lumina ultravioletă (UV) emisă de soare poate cauza diverse probleme oculare.

Principalele probleme oculare

1. Arsuri solare la cornee sau fotokeratită

Această problemă apare atunci când stai mult timp în aer liber și ochii tăi suferă arsuri solare, nefiind protejați cu ochelari de soare care blochează 100% din razele UV. Corneea este stratul exterior protector transparent de la ochi, care poate fi afectată de soare. Razele ultraviolete îți pot provoca arsuri la cornee, dacă nu îți protejezi ochii cu ochelari de soare adecvați.

Fotokeratita provoacă senzație de durere în ochi, vedere încețoșată, dureri de cap, senzație de corp străin în ochi. La unii oameni, afecțiunea provoacă și o pierdere temporară a vederii.

2. Pterigion

Această afecțiune se caracterizează printr-o creștere a țesutului conjunctival pe cornee, care poate produce probleme oculare mai ales în cazuri grave. Expunerea la razele ultraviolete puternice este unul dintre factorii de risc, care pot duce la dezvoltarea acestei afecțiuni.

3. Cataracta

Vara, unii oameni pot ajunge să sufere de cataractă, dacă se expun pe termen lung la lumina ultravioletă (UV) fără ochelari de soare. Cataracta este o afecțiune la care cristalinul devine opac, iar asta duce la pierderea treptată a vederii. Expunerea la soare fără protecție bună poate accelera dezvoltarea cataractei. În prezent, medicii recomandă în astfel de cazuri operația de cataractă.

4. Cancerul la pleoape

Cancerul pleoapelor poate produce: umflături, căderea genelor, inflamație cronică și apariția de pete pe pleoape. În cazuri grave, acest cancer poate afecta ochii, poate cauza vedere încețoșată și probleme oculare permanente.

5. Degenerescența maculară

Unele studii ale cercetătorilor arată că degenerescența maculară poate fi cauzată de expunerea cronică la soare, fără protecție. Această boală este gravă pentru că poate duce la pierderea vederii, sau la așa numita vedere încețoșată. Riscul de degenerescență maculară crește odată cu înaintarea în vârstă.

Citește și:  Știați că furnicile sunt folosite ca hrană și medicament în China?

Cum îți poți proteja vederea de soare?

Pentru a-ți proteja vederea de efectele nocive ale radiațiilor UV, poți aplica următoarele strategii:

  • Poți purta ochelari de soare care blochează 100% din razele UV
  • Folosește ochelari de protecție atunci când înoți în mare sau la piscină
  • Poți evita pe cât posibil privitul direct la soare
  • Folosește vara o pălărie cu boruri largi sau măcar o șapcă, atunci când te expui la soare, în aer liber.

Ochelarii de soare sunt un accesoriu funcțional, care protejează ochii de radiațiile ultraviolete dăunătoare. Medicii oftalmologi recomandă pentru vară ochelarii de soare de calitate înaltă, care:

  • Au lentile care blochează 100% din razele UV
  • Au un strat suplimentar pentru a reduce strălucirea de la diferite surse de lumină
  • Au lentile de soare cu prescripție medicală pentru protecție UV și reducerea strălucirii
  • Au lentile fotocromatice care se întunecă destul de mult în aer liber, pentru a proteja împotriva soarelui.

În acest an sunt la modă, ochelarii de soare ochi de pisică, aviator, supradimensionați, geometrici, rotunzi, dreptunghiulari, hexagonali. De asemenea, sunt în trend ochelarii de soare înguști, cu lentile cu oglindă, cu rame colorate, cu rame groase și largi, cu marginea superioară evidențiată, cu un cadru transparent, cu lentile colorate. Atunci când alegi ochelarii de soare trebuie să ții cont și de forma feței în ansamblu, de caracteristicile individuale, cum sunt sprâncenele.

Alte sfaturi

Dormi suficient deoarece ochii au nevoie de odihnă. Atunci când ești obosit, ochii devin mai uscați și astfel pot fi mai vulnerabili la afecțiuni, boli, iritații. Dacă te dor pleoapele când clipești, înseamnă că poți avea probleme ce includ: sindrom de ochi uscat sau blefarită.

Foarte importantă este și respectarea igienei, respectiv spălarea mâinilor și pe față, astfel se previn diverse boli infecțioase. Evită atingerea ochilor cu mâinile murdare.

Hidratarea vara este deosebit de importantă, se recomandă 2-3 litri de apă plată pe zi. De asemenea, contează pentru sănătatea ochilor să ai o alimentație echilibrată (bogată în nutrienți și acizi grași Omega-3) și să iei suplimente de seleniu și zinc (care mențin vederea clară).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.