Oboseala pancreatică – Ce stări de rău ai din cauza pancreasului bolnav?

0
119

Pancreasul îndeplinește un rol foarte important în corpul uman – produce enzime speciale ce descompune grăsimile, proteinele și carbohidrații. Durerea de pancreas este percepută uneori ca o inflamație a stomacului sau ca o durere intensă de burtă.

Care sunt cauzele oboselii pancreatice, ce simptome neobișnuite apar atunci când pancreasul este în stare de boală?

Navigare rapidă în articol:

  1. Durerea de burtă și afecțiunile pancreasului
  2. Oboseala pancreatică
  3. Pancreatita și insuficiența pancreatică

1. Durerea de burtă și afecțiunile pancreasului

Durerile de burtă pot semnala anumite afecțiuni ale ficatului sau ale pancreasului. Durerile apar dacă pancreasul nu produce suficiente sucuri digestive care sunt necesare digestiei.

Pancreasul este singurul organ ce produce insulină – hormonul necesar pentru funcționarea normală a corpului. Insulina afectează toate celulele corpului și reduce cantitatea de glucoză din sânge.

Intoleranța la anumite alimente și alergiile alimentare sunt cauzele principale ale insuficienței digestive. Asta face ca proteinele să nu fie digerate normal și să apară procesul de fermentație, indigestie și alte tulburări digestive.

2. Oboseala pancreatică

Oboseala pancreatică poate să apară după consumul de alimente grase, băuturi alcoolice sau prea multe zaharuri. Medicii spun că acest simptom – de oboseală pancreatică – apare în caz de diabet zaharat, inflamație a pancreasului, insuficiență pancreatică.

Factorii care cresc riscul de boli pancreatice sunt: fumatul, alcoolul, infecțiile virale, obezitatea, bolile autoimune, alimentația nesănătoasă.

Excesul de zaharuri

O dietă bogată în alimente ce duc la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge este un factor de risc al dezvoltării unei boli grave – cancerul pancreatic. Produsele bogate în glucoză pot cauza oboseală pancreatică.

Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt: pâinea albă, cartofii, orezul alb, dulciurile, băuturile îndulcite sau care au foarte mult zahăr. Acestea produc o creștere rapidă a nivelului de glucoză din sânge și deci pot crește și riscul de a face cancer pancreatic. Produsele cu indice glicemic scăzut sunt fructele și legumele, iaurturile, lintea, soia.

Excesul de glucoză trebuie gestionat de pancreas prin secreția de insulină. Dacă pancreasul este prea solicitat apare așa numita oboseală pancreatică și deci acest organ își epuizează energia. Asta înseamnă că pancreasul nu-și mai poate îndeplini funcția digestivă și asta crește riscul de îmbolnăvire.

Îndulcitorii de tip aspartam

Experții spun că îndulcitorii de sinteză (care dau gustul dulce alimentelor) produc de asemenea oboseala pancreatică. Astfel de îndulcitori sunt: aspartam, acesulfam de potasiu.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de durere abdominală – Tu știi cum să reacționezi?

Îndulcitorii au un gust dulce și informația este transmisă creierului. Acesta face ca pancreasul să reacționeze la gustul dulce și să-și deregleze funcția sa normală.

Pentru a preveni oboseala pancreatică trebuie redus consumul de zaharuri și eliminați îndulcitorii.

3. Pancreatita și insuficiența pancreatică

Bolile de pancreas sunt semnalate de o serie de simptome clare precum: durere de stomac, durere mai redusă la aplecare, senzație de greață și vărsături, creșterea bruscă a temperaturii corpului, atacuri destul de frecvente de diaree.

Uneori însă, un pancreas bolnav nu dă simptome pentru o anumită perioadă de timp, iar dacă acestea apar, ele pot fi ambiguie sau neobișnuite și legate de sistemul digestiv. Când te doare pancreasul se fac o serie de analize.

Inflamația pancreasului poate fi acută sau cronică și se produce din mai multe cauze precum:

  • pancreatita alcoolică, tulburări abdominale
  • infecții cu virusuri, bacterii
  • anomalii ale pancreasului, stagnarea bilei și pancreatita
  • tulburările metabolice, bolile tiroidiene, diabetul, alte boli ale organelor endocrine
  • procese inflamatorii cronice la căile biliare, duoden, stomac și vezică biliară
  • bolile cauzate de alergeni, potențiatori de aromă, produse care au rol de stabilizatori, conservanți
  • insuficiența enzimelor pancreatice.

Pancreatita

Ce presupune pancreatita? Acesta este o inflamație a pancreasului ce se produce din cauza blocării canalelor acestui organ. Un simptom clar al bolii este durerea acută ce se accentuează când se palpează zona pancreasului, deoarece acesta este inflamat. Pentru reducerea infamației se ține o dietă prescrisă de un medic gastroenterolog. Asta înseamnă să se renunțe la alimente grele, picante, grase, prăjite, sărate și acre.

Pancreatita cronică este o consecință a unor boli ale tractului gastrointestinal precum: litiază biliară, colecistită, hepatită. Simptomele sunt de durere la efort fizic în zona hipocondrului, tulburări ale scaunului, probleme la consumul de alimente grase și pierderea poftei de mâncare.

Insuficiența pancreatică

Această boală se manifestă prin simtome de dureri abdominale, scaune grase, balonare, flatulență frecventă, scăderea în greutate; boala este cauzată de deteriorarea celulelor acestui organ, deci va avea loc o scădere a secreției de enzime pancreatice. Insuficiența pancreatică este cauzată de inflamația pancreasului de pancreatita cronică. Alte cauze sunt: boala inflamatorie intestinală, boala celiacă, diabetul, cancerul pancreatic.

Cancerul pancreatic este considerat de medici ca fiind unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer.

Pentru a preveni bolile de pancreas, trebuie dus un stil de viață echilibrat și de urmat o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.