Conform studiilor cercetătorilor, prin consumul mai multor alimente naturale de slăbit se poate pierde în greutate. Asta înseamnă că alimentația zilnică trebuie să includă mai ales legume, fructe, nuci, iaurt, cereale integrale. Acestea vor înlocui alimentele nesănătoase, care îngrașă. Astfel de alimente proaspete, care se digeră relativ lent pentru că sunt bogate în fibre, au nutrienți ce ajung în fluxul sanguin în mod treptat și oferă o senzație de sațietate. Fructele proaspete, de sezon, elimină pofta de dulce.
Iaurtul susține pierderea în greutate
Iaurtul cu un conținut redus de grăsimi este asociat cu pierderea în greutate. Iaurtul poate încetini digestia și astfel senzația de foame nu se va produce prea curând. În plus, iaurtul oferă și alte beneficii:
- Menține sănătatea oaselor și a sistemului digestiv
- Are componente dietetice, proteine (aproximativ 9 g la 170 g iaurt), probiotice care mențin un echilibru al bacteriilor din intestine
- Conține zinc, fosfor, calciu, vitamine B2 și B12
- Ajută la menținerea masei musculare
- Face parte dintr-o dietă sănătoasă.
Conform unui studiu realizat de cercetători, oamenii care mănâncă 3 porții de iaurt pe săptămână au șanse mai mari să slăbească, decât cei care consumă doar o porție de iaurt în 7 zile. Împortant este să se înlocuiască alimentele grase cu iaurt ce are un conținut redus de grăsimi.
Trebuie evitate iaurturile dulci, care au îndulcitori artificiali, cum este aspartamul și zaharina. Iaurtul se poate adăuga în smoothie-uri realizate din fructe proaspete (căpșuni, caise și altele).
Beneficiile aduse de nuci în dietă
Consumă o mână de nuci la micul dejun și bea un pahar cu apă, pentru că acestea oferă beneficii pentru pierderea în greutate. Aceste fructe sunt gustoase și bogate în nutrienți:
- Au fier, magneziu, cupru, zinc, aminoacizi, acizi grași Omega-3, vitamine A și D care ajută la scăderea în greutate
- Mențin sănătatea oaselor, îmbunătățesc activitatea inimii, reduc riscul de boli de inimă
- Ajută în prevenirea diabetului și încetinesc îmbătrânirea prematură a organismului
- Au fibre care sunt necesare pentru buna funcționare a intestinelor
- Stimulează metabolismul, menține sănătatea intestinală ceea ce ajută în prevenirea obezității, cancerului și bolilor de inimă
- Pot controla senzația de foame intensă.
Jumătate din mâncarea din farfurie trebuie să fie alcătuită doar din fructe și legume, spun nutriționiștii americani.
Alimentația sănătoasă cu germeni și cereale integrale
Cerealele integrale și germenii (de grâu, ridiche, lucernă, orz și altele) ajută la scăderea în greutate. Conținutul de fibre din dieta zilnică ar trebui să fie de aproximativ 80%. Se poate consuma în dietă: quinoa, ovăz integral, hrișcă, secară integrală, orez basmati brun, mei decorticat, bulgur.
Germenii din semințe de lucernă au antioxidanți și clorofilă, ajută la detoxifierea organismului, scad riscul de cancer, de afecțiuni provocate de inflamații. Cura cu germeni de lucernă are multe beneficii pentru organism: reduce nivelul de colesterol rău din sânge, crește imunitatea organismului, ajută la curățarea sângelui, prevenirea problemelor intestinale și a altor boli și afecțiuni.
Germenii de orz sunt indicați în dietele de slăbit, pentru că:
- Au fibre ce oferă o senzație de sațietate
- Conțin vitamine A, B și PP, vitamine, enzime, aminoacizi esențiali și oligoelemente
- Previn bolile de colon
- Mențin greutatea corporală în limite normale.
Alte sfaturi
Baza scăderii în greutate este reducerea consumului de calorii din dieta zilnică. Utilizarea probioticelor și a proteinelor are un efect temporar pentru scăderea în greutate. Aportul de proteine este important pentru organism, pentru că ajută la sinteza hormonilor de reglare ce răspund de sațietate.
Pentru slăbit se recomandă orezul brun care se digeră mai lent decât orezul alb. Orezul brun ajută la detoxifierea organismului, la pierderea în greutate, la menținerea stării de sănătate. Acesta reglează senzația de foame, inhibă pofta de dulce și de alimente grase, este hrănitor, menține nivelul glicemic în limite normale. Dieta cu orez brun oferă multe vitamine, minerale și fibre organismului, scade riscul de diabet și ajută la scăderea sănătoasă în greutate. Orezul alb este puțin lipicios prin fierbere pentru că are amiloză scăzută, oferă un plus de calorii și o senzație de sațietate de durată.
Consumul de pâine trebuie redus dacă vrei să slăbești. Pâinea albă ar trebui înlocuită cu pâine de secară. Cantitatea de proteine a unei mese poate fi asigurată de fasole, pește, nuci, cereale integrale, ouă, carne slabă neprocesată, produse lactate. Trebuie eliminate din alimentație sucurile cu aditivi, zahăr, coloranți, etc.
Nu este indicat consumul prea mare de carne, deoarece asta va îngreuna ficatul. Trebuie evitate: alcoolul, cofeina și nicotina.
Somnul este important pentru a slăbi, se recomandă 7-8 ore de somn pe noapte. Mâncatul târziu sau aproape de ora de culcare ar putea perturba somnul și deci trebuie evitat. Foarte important este să nu te culci flămând, pentru că senzația de foame te poate face să fii neliniștit, iar asta nu promovează un somn de calitate.
Exercițiile fizice regulate sunt necesare pentru pierderea în greutate și pentru menținerea stării de sănătate. Viața sedentară predispune la obezitate. Nu se poate să slăbești în mod eficient fără să ai un program de exerciții fizice, pentru a arde o parte din caloriile acumulate.