Acul pentru injectii – acele hipodermice

0
1415
Acul pentru injectii - acele hipodermice

Acul pentru injectii este un ac simplu, gol pe interior, conectat, prin intermediul unui manson de plastic, la o seringa. Pornind de la acest design simplu, s-au creat nenumarate variante de ace folosite pentru diverse proceduri medicale. Acul pentru injectii se mai numeste si ac hipodermic, cuvantul formandu-se din radacina “hipo” – sub si “dermic”- piele, de unde deriva semnificatia “sub piele”.

Istoria acelor hipodermice

Injectarea anumitor substante sub piele este un procedeu care dateaza inca de acum cateva sute de ani, dar injectarea intravenoasa este un concept relativ modern. Primii cercetatori care au dezvoltat o seringa dotata cu un ac intr-atat de subtire cat sa poata strapunge pielea au fost Charles Gabriel Pravaz si Alexander Wood, in 1853.

Dupa acest an au fost eliminate multe dintre dificultatile pe care le intampinau cei care aveau nevoie de transfuzii sangvine, datorita acului pentru injectii gol pe interior.

Aproape intregul merit pentru realizarea unui asemenea instrument medical, atat de folositor, ii apartine doctorului Alexander Wood, care publica, in „The Edinburgh Medical and Surgical Review”, prima lucrare care atesta folosirea unui ac hipodermic in administrarea de opioide (analgezice puternice), in cazul nevralgiilor – “A New Method of treating Neuralgia by the direct application of Opiates to the Painful Points”( O nouă metodă de tratare a nevralgiei prin aplicarea directă de opiacee in punctele dureroase).

Aproape simultan, Charles Gabriel Pravaz, din Lyon,  fabrica aceste tipuri de seringi sub numele de “seringa Pravaz”.

Seringile pentru vaccinuri si acele cu care acestea erau dotate au fost inventate de  Benjamin A. Rubin, care a adaugat cateva modificari si rafinari designului original al acelor pentru injectii. Seringile cu ace detasabile au fost inventate de catre  americanul Arthur E. Smith, iar in 1954, Becton, Dickinson si compania pe care acestia o detineau au realizat prima productie, in masa, de seringi cu ace detasabile, din sticla, pentru a veni in ajutorul doctorului Jonas Salk, in administrarea pe scara larga a vaccinului antipoliomielitic, la copiii de origine americana.

In anul 1955, firma Roehr Products a fost cea care a introdus seringile cu ace hipodermice detasabile, din plastic, ce purtau denumirea de Monoject.

Tipuri de ace

ac hipodermic

In acest moment, exista o mare varietate de ace hipodermice, de diferite dimensiuni, fiecare categorie indeplinind un anumit rol, cele mai cunoscute, de catre persoanele fara pregatire medicala, fiind cele de  23 sau 25 gauge  (“Gauge” este unitatea de masura a acelor pentru injectii si se refera la lumen – canal al unui vas sangvin sau al unui organ anatomic), folosite, de cele mai multe ori, pentru injectiile comune sau pentru injectarea de catre diabetici a insulinei.

Citește și:  „Cum m-am lasat de gandit” - mic tratat pentru intelectuali epuizati

Cum se folosesc acele hipodermice?

Acele hipodermice sunt folosite atat pentru injectiile sub piele, cat si pentru cele intravenoase, dar si pentru aspirarea unor fluide corporale, indepartarea cataractei si curatarea ranilor foarte adanci.

Folosirea cea mai controversata a acelor este cea legata de consumul de droguri, pentru ca injectarea intravenoasa a acestora este calea cea mai directa prin care substantele opioide (drogurile) ajung in torentul sangvin. Mai mult, impartirea aceluiasi ac pentru injectii intre mai multe persoane este o metoda sigura de contaminare cu diverse afectiuni – malarie, HIV, o problema majora in cazul consumatorilor de droguri.

Pana in acest moment, nu exista niste reglementari stricte in ceea ce priveste achizitionarea si folosirea acelor hipodermice in Romania, in restul tarilor, fiind nevoie de prescrierea unei retete, de catre  medicul curant, pentru a le putea procura.

Exista insa unele suspiciuni in ceea ce priveste utilitatea reglementarilor drastice in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare, pentru ca, pe de o parte, pot,  intr-adevar, contribui la limitarea folosirii, dar, pe de alta parte, pot stimula impartirea aceluiasi ac intre consumatorii de droguri.

Variante moderne de ace pentru injectii

Microacul (Microneedle) – este un dispozitiv construit ca o alternativa nedureroasa la varianta clasica de ac si seringa. Acest microac este alcatuit din 400 de ace microscopice, facute din silicon, fiecare de dimensiunea unui fir de par si a fost dezvoltat de catre Mark Prausnitz, un profesor de chimie de la Georgia Institute of Technology, in colaborare cu Mark Allen, inginer electronist, pentru a arata oarecum identic cu un plasture de nicotina.

Acele de dimensiuni reduse sunt atat de mici incat orice medicament poate fi administrat prin piele, fara a fi atinse celulele nervoase care transmit durerea. Prin intermediul unor componente microelectronice, fiecare medicament va putea fi dozat si temporizat foarte eficient.

Hypospray – este un dispozitiv care foloseste helium presurizat, pentru a pulveriza medicamenete sub forma de pudra, la nivelul pielii, pentru a fi absorbite. Acest dispozitiv care inlocuieste acul pentru injectii este dezvoltat si perfectionat de catre cei de la PowderJect Pharmaceuticals din Fremont, California.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.