Adenoidita la copii are ca simptom respirația zgomotoasă – Află mai multe despre această afecțiune

0
498
Adenoidita la copii are ca simptom respirația zgomotoasă – Află mai multe despre această afecțiune

Adenoidita cronică este una din cele mai frecvente afecțiuni la copii. Vegetațiile adenoide sunt numite ,,polipi” și se caracterizează prin hipertrofia amigdalei de la nivelul rinofaringelui, a amigdalei lui Luschka. Adenoidita la copiii sau amigdalita lui Luschka se poate produce la vârsta de 3-7 ani și se reduce la 12-15 ani.

Potrivit medicilor, cele mai întâlnite cauze ale acestei afecțiuni sunt infecțiile (cronice sau acute recidivante). De asemenea factori de risc sunt și sistemul imunitar scăzut al copilului, alimentația deficitară, lipsa de vitamine din organism, de proteine și calciu, diferențele de temperatură, poluarea din mediul ambiant, microbii, praful, umezeala și frigul.

Adenoidita la copii are ca simptom respirația zgomotoasă deoarece amplasarea vegetațiilor adenoide este în spatele nasului. Principalul simptom al adenoiditei este sindromul obstructiv nazal și deci copilul este nevoit să respire pe gură. În plus, el ,,vorbește pe nas”, are timbrul vocii ușor modificat și poate sforăi în timp ce doarme noaptea.

Această afecțiune trebuie tratată la timp deoarece poate produce în timp adenoismul (adică copilul ajunge să țină permanent gura intradeschisă, să aibă maxilarul superior proeminent, mandibula puțin căzută și retrasă, buza superioară ridicată și dinții descoperiți, fața turtită pe direcție transversală). Complicațiile adenoiditei sunt de otite medii care recidivează și chiar scăderea auzului.

Citește și:  Poze cu tunsori pentru copii mici pe care poți să le încerci pentru copilul tău

Pentru stabilirea diagnosticului se face un examen ORL la spital sau la o clinică medicală, se realizează testarea fibroscopică nazală de către un medic cu ajutorul unui fibroscop. Acesta permite examinarea vagetațiilor adenoide la pacient, la nivelul rinofaringelui.

În multe cazuri (care constau în volumului mare a ,,polipilor” din rinofaringe) tratamentul adenoiditei constă în intervenția chirurgicală (numită adenoidectomie, cu anestezie locală sau generală) deoarece este necesar să se elimine vegetațiile adenoide care îngreunează respirația și sunt factori de risc ai adenoismului (problemelor ce apar în timp și pe care le-am menționat mai sus). În cazul acestei operații nu sunt probleme sau complicații, foarte rar apar unele legate de hemoragie, anestezie sau suprainfecție.

După operație copilul trebuie să stea 4 zile la pat, pentru recuperare, să nu meargă la scoală timp de 14 zile, să ia medicamente analgezice de tipul nurofenului sau algolcaminului pentru reducerea senzațiilor de durere, să nu consume băuturi carbogazoase, dar nici alimente condimentate și fierbinți. Copilul are nevoie de odihnă pentru recuperare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.