Alimente care trebuie evitate odată cu înaintarea în vârstă

0
50
Alimente care trebuie evitate odată cu înaintarea în vârstă

La persoanele în vârstă organismul este mai sensibil decât la cele tinere, de aceea este și mai important ca alimentația să fie sănătoasă. Obezitatea și malnutriția sunt o problemă frecventă la astfel de oameni care au vârsta trecută de 60 de ani și de aceea se îmbolnăvesc mai rapid din cauza alimentației.

Datorită îmbătrânirii organismului nutrienții din alimente nu sunt absorbiți în cantitate suficientă, astfel apar carențe de minerale și vitamine, de substanțe nutritive esențiale menținerii sănătății. La această vârstă înaintată nevoia de substanțe nutritive este vitală iar excesul de energie nu este atât de important. De aceea alimentația trebuie să fie corectă și este necesar să se selecteze cu mare atenție produsele pentru dieta zilnică.

O alimentație sănătoasă trebuie să cuprindă: legume, fructe, pește, ouă, cereale integrale, carne slabă, carne de pasăre, uleiuri vegetale și leguminoase.

Întotdeauna trebuie să se evite carnea afumată, slănina, fructele și legumele conservate, supele instant, arahidele sărate, prăjelile, grăsimile saturate, zahărul, produsele din orez alb, siropurile din fructe, oțetul alb, produsele de patiserie și cele din făină albă de grâu, sucurile acidulate sau carbogazoase, înghețata și alte produse din lapte integral, sosurile la conserve, carnea procesată, siropul de porumb, aspartamul, fructele congelate, alcoolul.

produse de patiserie

Hidratarea corpului este necesară, trebuie să se bea suficintă apă plată și ceaiuri, minim 1,5-2 litri pe zi. Pâinea albă trebuie înlocuită cu pâinea neagră graham. Carnea poate fi înlocuită cu pește, iar cartofii pot fi consumați sub formă de piure în loc de orez alb. Pentru a preveni problemele de digestie care apar frecvent la persoanele în vârstă trebuie ca dieta să cuprindă cereale integrale, fibre și multe lichide care mențin sănătatea intestinelor.

Citește și:  Află care sunt cele 9 grupe de superalimente organice necesare în dietă

Oamenii în vârstă sunt sensibili la intoxicații alimentare și în general se îmbolnăvesc mai ușor deoarece au sistemului imunitar scăzut. Mulți nu se alimentează corect și ajung subnutriți, iar acest lucru este un factor de risc pentru a dezvolta sensibilitate redusă la infecții și rezistență mică la atacul agenților patogeni. În plus, majoritatea oamenilor în vârstă ajung să facă diferite tratamante medicale pentru ameliorarea simptomelor unor boli (diabet, boli de inimă), de asemenea suferă de depresie și nu fac suficientă mișcare.

Toate acestea contribuie la scăderea apetitului alimentar și astfel pot avea o nutriție insuficientă și neadecvată. Specialiștii spun că odată cu înaintarea în vârstă scade și capacitatea organismului de a produce acid clorhidric în stomac de aceea tendința de a face intoxicații alimentare și indigestie crește. Acidul clorhidric insuficient încetinește procesul de digestie, alimentele sunt menținute prea mult timp în intestin și apare procesul de putrefacție, de producere a toxinelor, iar în plus crește și proliferarea bacteriilor neprietenoase sau a agenților patogeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.