Andivele au multe proprietăți importante pentru sănătate

0
129

Oamenii cultivă andive pentru frunzele lor comestibile, subțiri, cu un gust deosebit. Acestea pot fi consumate crude, în salate, dar și gătite în aburi, prin fierbere sau prăjire. Andivele au multe proprietăți bune pentru sănătate, conțin numeroase vitamine, minerale esențiale și de aceea trebuie introduse în dietă. Cum ajută andivele în menținerea sănătății digestive și în scăderea în greutate?

Navigare rapidă în articol:

  1. Andivele, beneficii pentru sănătate
  2. Salata din andive

1. Andivele, beneficii pentru sănătate

Andivele au proprietăți antioxidante

Andivele conțin un antioxidant important – cunoscut cu numele de kaempferol – care reduce stresul oxidativ și combate efectul nociv cauzat de radicalii liberi. Studiile cercetătorilor arată că acest antioxidant reduce riscul de apariție a unor tumori, sau a diferitelor tipuri de cancer.

Kaempferolul are și alte beneficii asupra organismului și anume:

  • Este un antioxidant care reduce riscul de boli cronice, în special cancerul (arată un studiu de pe NCBI)
  • Are efect antiinflamator și deci ajută în prevenirea diferitelor boli (autoimune, neurodegenerative și altele)
  • Este un polifenol care crește apărarea antioxidantă a organismului și deci previne îmbolnăvirea acestuia
  • Înhibă creșterea celulelor canceroase
  • Menține vitalitatea celulelor normale din organism, are efect protector asupra acestora.

Andivele sunt bogate în nutrienți

Nutriționiștii recomandă consumul de andive zilnic. Doar o cantitate de 100 g andive crude, care se consumă sub formă de salată, conține:

  • 3,1 g fibre și 93,79 apă
  • 1,25 proteine, 52 mg calciu, 28 mg fosfor
  • 15 mg magneziu, 314 mg potasiu
  • 0,79 mg zinc
  • 0,83 mg fier și 22 mg sodiu
  • 17 kcal.

De asemenea, în 100 g andive proaspete se găsesc foarte multe vitamine precum:

  • 6,5 mg vitamina C
  • 142 µg folat sau acid folic
  • 2167 IU vitamina A
  • 0,44 mg vitamina E
  • 0,4 mg niacină
  • 0,08 tiamină
  • 0,075 riboflavină
  • 231 µg vitamina K.

După cum se observă, andivele sunt bogate în potasiu, acid folic, vitamina A, E și K, calciu, fosfor, magneziu.

Andivele sunt bogate în fibre

Nutriționiștii recomandă 25 g fibre alimentare pe zi. În 100 g de andive sunt 6 g fibre, deci o cantitate destul de mare. Dacă vei consuma 400 g andive, respectiv în salată, îți vei asigura necesarul de fibre zilnic.

Andivele conțin de două ori mai multe fibre decât salata verde.

Fibrele din andive au efect bun asupra digestiei și îmbunătățesc peristaltismul intestinal.

Andivele sunt o sursă de potasiu

Potasiul este un mineral foarte important pentru organism, el are numeroase beneficii:

  • Previne spasmele musculare cauzate de activitățile sportive excesive
  • Scade hipertensiunea arterială
  • Menține echilibrul adecvat al apei și electroliților, ajută la buna funcționare a celulelor
  • Este important pentru activarea unor enzime
  • Are efect antioxidant, protejează împotriva deteriorării sistemului cardiovascular, are efect bun asupra inimii
  • Reduce riscul de diabet și de pietre la rinichi
  • Are rol în metabolismul proteinelor și carbohidraților
  • Participă la transmiterea impulsurilor nervoase
  • Previne retenția excesivă de lichide în organism
  • Este necesar pentru energie în mitocondrii
  • Menține pH-ul corect în organism.

Conform studiilor cercetătorilor, aportul de potasiu crescut în organism poate proteja împotriva accidentului vascular cerebral. Prin dieta bogată în potasiu se reduce riscul de boli coronariene și accident vascular cerebral. Se recomandă creșterea aportului de potasiu cu 1,34 g pe zi astfel riscul de accident vascular cerebral scade cu 21%.

Citește și:  Lucruri interesante despre alimente pe care este bine să le știi

În 100 g andive cantitatea de potasiu este de 314 mg, deci destul de semnificativă. Andivele sunt legume recomandate persoanelor care vor să aibă o alimentație sănătoasă.

Andivele mențin sănătatea tractului digestiv

Andivele influențează procesele digestive și au acțiune benefică asupra florei bacteriene intestinale. Aceste legume sunt excelente pentru digestie, combat tulburările digestive (inclusiv indigestia, boala de reflux acid, arsurile la stomac) și de aceea trebuie consumate la fiecare masă.

Andivele conțin inulină, care este un prebiotic puternic, care oferă multe beneficii organismului:

  • Reduce nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge
  • Stimulează dezvoltarea de Lactobacillus și de Bifidobacterium – care sunt două bacterii benefice din intestinul gros
  • Ajută organismul să absorabă mai mulți nutrienți din bolul alimentar
  • Promovează descompunerea grăsimilor
  • Ajută imunitatea și previne infecțiile
  • Îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv
  • Reglează pofta de mâncare, oferă o senzație de sațietate
  • Contribuie la absorbția calciului, care este important pentru sănătatea oaselor
  • Îmbunătățește markerii sănătății cardiace, reduce numărul de trigliceride din sânge
  • Ajută în tratamentul bolilor inflamatorii, prin reducerea simptomelor
  • Echilibrează glicemia, lucru bun în cazul persoanelor care suferă de diabet sau de prediabet.

Andivele întăresc imunitatea

Andivele sunt bogate în vitamine (A, B, C, E) și de aceea ajută în protejarea organismului împotriva bacteriilor și virusurilor, ele cresc imunitatea. Prin consumul de andive, care au vitamina C, se protejează organismul de toxine și se combate și efectul nociv al radicalilor liberi.

2. Salata din andive

Adivele sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească sau care țin mult la siluetă. Acestea au o valoare nutritivă mare și nu îngrașă. Dieta cu andive te ajută să elimini kg în plus.

Andivele au gustul dulce-amărui și sunt foarte bune în orice salată. Această legumă hrănitoare ajută în scăderea în greutate și este adesea folosită în gastronomie pentru gustul ei plăcut. Introducerea andivei în dietă are efecte pozitive asupra organismului și deci merită consumată cât mai des.

Andivele se aseamănă cu salata verde, ea se cumpăra de obicei din supermarket-uri.

Deși este puțin amară la gust, ea are un efect răcoritor și prin gustul deosebit creează chiar dependență. Cei care consumă această legumă, spun că este chiar foarte delicioasă, în amestec cu alte verdețuri: salată de marole, rucola, salată aisberg, salată romana, spanac, etc.

Andivele au foarte puține calorii, deci sunt perfecte pentru dietele de slăbit. Poți mânca oricâte andive dorești și nu te îngrași. Cu aceste legume nu trebuie să-ți faci probleme cu privire la calorii.

Andivele sunt recomandate persoanelor care luptă cu colesterolul. Acestea au un efect pozitiv, respectiv scad nivelul de colesterol rău și reglează nivelul de zahăr din sânge. Andivele pot fi consumate de orice persoană, indiferent de vârstă.

Ele stimulează digestia și secreția de bilă, au nutrienți cu efect benefic asupra părului, unghiilor și pielii. Despre andive se spune că susțin reconstrucția membranelor celulelor pielii și asta ajută în tratamentul acneei. Andivele au vitamine care îmbunătățesc aspectul tenului.

De asemenea, andivele sunt recomandate și în caz de răceală pentru că stimulează imunitatea și combat infecțiile. Ele combat flatulența, sunt un bun remediu pentru multe afecțiuni și în plus, protejează împotriva dezvoltării celulelor canceroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.