Ce beneficii are apa de mare și cum ajută sistemul imunitar?

0
1299
Ce beneficii are apa de mare și cum ajută sistemul imunitar

In fiecare an este recomandat un sejur la mare doarece apa de mare regleaza metabolismul, intareste sistemul imunitar, sistemul cardiovascular, muscular si scheletic, endocrin si nervos. Climatul maritim este un bun remediu dupa o boala pentru refacerea corpului, dar nu este indicat persoanelor care au suferit interventii chirurgicale deoarece umiditatea ridicata nu ajuta in vindecarea rapida a ranilor. Marea are o putere magica de atractie atat prin imensitatea ei cat si prin sunetul valurilor relaxant.

Cei care doresc o vacanta la mare trebuie sa stie si beneficiile acesteia pentru organism, iar acestea tin in primul rand de piele. Dar nu numai apa de mare are efect bun asupra pielii, ci si aerul care are un continut de oxigen, ionii negativi de iod actioneaza asupra tractului respirator. Mai mult decat atat particulele mici de apa de mare care sunt saturate in aerul de mare, spala membranele mucoase ale nasului si tractului respirator, contribuie la saturatia mineralelor benefice corpului.

Principalele elemente componente ale apei de mare sunt: hidrogen, oxigen, sodiu, calciu, potasiu, iod, magnezi, clor, brom, bor, sulf, fluor, siliciu, strontiu, sulf.

Baile in apa de mare sunt o metoda eficienta de intarire a sistemului cardiovascular si de prevenire a bolilor ce tin de acesta. Dupa cum se stie temperatura normala a corpului uman este de 36-37ºC deci de regula mai mare decat temperatura apei de mare, care chiar si in zilele cele mai toride de vara poate ajunge la 28ºC.

Acest lucru ne arata de ce corpul nostru se racoreste cand intra in apa marii, are loc o reducere a suprafetei vaselor capilare ale pielii. Atunci cand se intra in apa apare binecunoscuta senzatie de ,,fior”, apoi vine o alta reactie secundara favorabila. Caldura se raspandeste prin intermediul corpului, pielea devine calda si rosie, bataile inimii se accentueaza, iar respiratia este mai profunda. Are loc contractia si respectiv extinderea vaselor de sange.

Prin baia de mare creste vitalitatea organismului. Cum temperatura apei este mai mica decat cea a corpului, acesta isi pierde o parte din energie, creste metabolismul si de aceea persoanele supraponderale pot profita de aceast avantaj de a pierde in greutate. Totusi nimic nu trebuie exagerat, asa este si cu statul in apa, deoarece se trece in alta faza secundara, care nu mai este favorabila, ci de nedorit.

Citește și:  Limbajul sunetelor - un mijloc de comunicare

Daca se sta excesiv de mult in apa vasele capilare sunt dilatate, fluxul de sange incetineste in interiorul lor si astfel pielea se face ca ,,de gaina”, apar frisoane si tremuraturi. Fenomenul se explica prin pierderea de caldura in exces. Cand apar aceste senzatii trebuie sa se iasa din apa, iar corpul sa se incalzeasca la soare. Daca se aplica si un masaj pe piele se imbunatateste elasticitatea pielii, creste tonusul muscular si fluxul de sange.

beneficiile apei de mare
beneficiile apei de mare

Potrivit terapeutilor baile cu apa de mare au efecte pozitive asupra organismului, datorita proprietatilor ei

  • Apa de mare este bogata in oligoelemente si minerale de aceea are efect benefic asupra bolnavilor de osteoartrita.
  • Are proprietati vindecatoare, intareste sistemul imunitar.
  • Apa de mare are un continut de brom, iod, calciu, de aceea clatirea gurii cu apa de mare vindeca gingiile si intareste smaltului dintilor. Dupa ce se clateste bine gura se scuipa tot, nu se inghite.
  • Accelereaza vindecarea unor zgarieturi minore sau intepaturi de insecte.
  • Ajuta in prevenirea bolilor tractului respirator superior.
  • Ajuta in tratamentul bolilor de gat si a corzilor vocale.
  • Apa de mare este un antiseptic local, de aceea este recomandata gargara in tratamentul durerilor de gat, amigdalitei, faringitei, sinuzitei.
  • Creste rezistenta organismului la anumite boli, chiar si la agentii de tuberculoza.
  • Specialistii cred ca apa de mare contine ioni de magneziu care stimuleaza procesele vitale, ajuta la formarea tesutului osos si a celulelor.
  • Apa de mare are efect benefic asupra celor care sufera de psioriazis, ea dezinfecteaza pielea si calmeaza senzatia de mancarime specifica acestei boli.
  • De asemenea combate celulita, tonifica pielea si stimuleaza microcirculatia.
  • Vindeca acneea, anumite eczeme si dermatoze, daca este respectata igiena. Are efect antiinflamator, curata porii, regleaza secretiile de sebum.
  • Plimbarea lunga de-a lungul tarmului, cu picioarele in apa, poate fi comparata cu jumatate de ora de ciclism, daca la fiecare pas piciorul este scos complet din apa.
  • Un mare dezavantaj al apei de mare este acela ca faciliteaza cresterea sensibilitatii pielii la razele ultraviolete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.