Arinul are proprietăți imunostimulatoare, astringente, tonice, calmante

0
72

Un copac frecvent întâlnit în pădurile mixte și de foioase este arinul. Acesta crește din abundență în toată lumea. Merită să cunoaștem acest arbore pentru proprietățile sale deosebite. Arinul negru sau Alnus glutionosa preferă solul umed, din pădurile din țara noastră. El are foarte multe beneficii și pentru mediul din jurul lui. De pildă, el scoate azotul atmosferic și îl fixează în sol și astfel ia naștere vegetația luxuriantă din zona lui. Prin urmare, el restabiliește echilibrul din sol după furtuni și inundații. Se spune că are o energie bună, încât și păsărilor le place să se așeze pe ramurile sale.

Arinul are un efect benefic și asupra oamenilor

Arinul face parte din ordinul Fagales, familia betulaceae, în care este inclus și mesteacănul. Despre arin se spune că are acei acizi betalinici, acid salicilic, compuși care ajută la ameliorarea durerii. Scoarța sa conține mai mult tanin decât salcia. Scoarța este moale, foarte frumoasă, netedă, cu timpul se usucă și prezintă crăpături; se poate observa asta mai ales în partea inferioară a copacului, unde trunchiul este mai gros și scoarța mai bătrână. Despre lemnul de arin se spune că putrezește foarte repede dacă este rupt de furtuni și culcat la pământ. Lemnul său are multe rășini în el, arde foarte rapid și puternic și nu produce scântei.

Frunzele sale verzi se aseamănă cu frunzele de alun – care crește de asemenea în pădurile din țara noastră. Ele se aseamănă puțin și cu frunzele de mesteacăn, au formă ovală, eliptică, sunt zimțate pe margini, pe zonele dintre nervurile laterale sunt ușor ondulate. În lunile de primăvară, frunzele sunt fragede și lipicioase.

Arinul are flori masculine și feminine; cele masculine sunt de forma unor amenți lungi (care produc polen), iar cele feminine sunt ca niște conuri mici (de formă ovală, care primesc polenul); desigur polenul este suflat de vânt, de aceea se spune că florile arinului sunt polenizate de vânt. Bracteele lignificate ale florilor feminine se deschid la maturitate și lasă semințele să cadă, apoi acestea par pe ramuri ca niște conuri mici de conifere. Arinul produce foarte mult polen și foarte multe semințe. De aceea, arinul este un copac excepțional, care restabilește echilibrul mediului înconjurător.

Proprietăți medicinale ale arinului

De la arin se recoltează frunzele și scoarța care au proprietăți medicinale (astringente, tonice pentru piele, de strângere a țesuturilor, de curățare a sângelui și a fluxului limfatic). Frunzele și scoața sunt puțin mucilaginoase, au efect liniștitor și benefic asupra corpului ce suferă de inflamații.

În medicina populară se spune că cele mai bune părți ale arinului sunt frunzele tinere care apar primăvara, acei lăstari proaspeți care au acțiune benefică și ar putea fi atunci recoltați. De asemenea, scoarța de pe ramurile arinului, acel strat de cambium, este un medicament foarte eficient (prin efectul astringent și de tonifiere). În medicina tradițională se folosesc și conurile și amenții lungi pentru proprietățile deosebite.

Când se recoltează scoarța, cel mai bine este de tăiat o singură ramură tânără, pentru a nu afecta copacul. Nu este bine de tăiat scoarța de jur împrejurul trunchiului, pentru că astfel copacul este foarte mult vătămat și moare. În greneral se taie fâșii de scoarță înguste, pe lungimea trunchiului, ca niște benzi și nu pe orizontală sau ca un cerc în jurul trunchiului. Benzile de scoarță se pun la uscat, ele în câteva zile își schimbă puțin culoarea, devin mai închise.

Citește și:  Știați că mierea poate ajuta în cazul unei mahmureli?

Tinctura din scoarță de arin are compuși activi și proprietăți excelente pentru organism. Se pune bucăți de scoarță de arin într-un borcan, se adaugă alcool din cereale de 40-50 de grade și se lasă la macerat 21 de zile. Această tinctură este un adevărat medicament. Se administrează în doză mică, cam 2 ml de 2-3 ori pe zi.

Stimulează imunitatea

Arinul este imunostimulator – ajută la stimularea globulelor albe din sânge, crește rezistența organismului, a imunității. Are și proprietăți antivirale, antifungice, antipatogenice. Arinul este utilizat în medicina populară împotriva infecțiilor (ex. fungice, bacteriene, virale pe piele sau în interiorul corpului, răni infectate).

În astfel de cazuri (răni, infecții) se spală zona afectată a pielii; apoi se face un decoct din frunze și scoarță de arin și se aplică pe piele, respectiv se face o clătire a rănii, sau o baie locală. Acest tratament ajută în caz de eczeme, psoriazis, lovituri, zgârieturi, răni cu sângerare, scabie, păduchi, ciuperca piciorului. Arinul ajută în acest sens pentru că are proprietăți astringente. Din frunze și scoarță se poate face un unguent pentru uz extern, care se aplică local. Acest unguent se poate realiza și cu ulei, în care se pun frunzele și scoarța de arin, se lasă puțin la macerat și apoi se folosește local.

Infuzia de arin

Infuzia de arin ajută în calmarea durerilor de mâini și picioare. Arinul are proprietăți analgezice, calmează durerea, ajută în caz de durere de artrită și reumatism. Băile la picioare ajută în ameliorarea durerii la picioare ce apare din cauza mersului timp îndelungat sau a alergării. Prin proprietățile sale astringente și tonice, arinul face ca pielea picioarelor să se refacă și să se strângă, să fie mai rezistență. Sunt recomandate băile la picioare cu infuzie de arin seara, înainte de a merge la culcare.

Infuzia de arin oferă și alte avantaje:

  • Este benefică pentru bilă, sucurile digestive
  • Reduce simptomele de amigdalită, durerile de gât
  • Susține procesul digestiv, combate tulburările digestive
  • Are proprietăți antivirale, ajută în caz de viruși, HIV, herpes labial
  • Ajută în prevenirea bolilor respiratorii acute, reduce simptomele de debut ale bolilor
  • Este bună în caz de ganglioni limfatici inflamați
  • Ajută la eliminarea toxinelor din organism
  • Combate inflamațiile din corp, infecțiile bacteriene (ex. candidoza)
  • Ajută la curățarea sângelui și a sistemului limfatic.

Infuzia nu se consumă în exces, pentru că poate da senzație de vomă, ea are și efect laxativ. Se pot bea cam 2-3 căni pe zi, nu mai mult. Infuzia este considerată și un tratament bun pentru diaree și constipație, ajută la curățarea colonului.

Gargara cu infuzie de arin ajută în tratamentul infecțiilor din cavitatea bucală (cum sunt acelea de la gingii), în calmarea durerii și vindecarea aftelor.

Arinul stimulează imunitatea organismului, ceea ce este un lucru extrem de important.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.