Astmul bronșic este o boală neinfecțioasă și reprezintă un fenomen din ce în ce mai îngrijorător, numărul cazurilor explodând pur și simplu în ultimele decenii. Un alt motiv de alarmare al medicilor este numărul foarte mare de copii de până în 10 ani care sunt diagnosticați cu această afecțiune, chiar dacă parinții nu sunt bolnavi.
Ce anume din stilul de viață modern provoacă acest fenomen? Ce pot face bolnavii pentru a nu lăsa boala să le modifice stilul de viață?
Astmul poate fi controlat!
Pentru început, orice pacient diagnosticat trebuie să se informeze despre astmul bronșic. În acest mod el va înțelege de ce primește anumite recomandări. De asemenea poate elimina miturile destul de numeroase despre această boală. Dacă persoana bolnavă dă crezare acestor „basme” poate ajunge la concluzii care îi pot afecta starea de sănătate. Astfel de mituri pot fi că astmul poate trece de la sine, că reprezintă doar un mod de a obține atenție sau că o criză îi pândește în orice moment al vieții. Adevărul este undeva la mijloc.
Această boală, deși cronică, permite o viață normală dacă este tratată corect. Ignorarea sa poate avea consecințe foarte grave, uneori letale.
Menționat prima dată de Hipocrat, astmul bronșic a fost tratat defectuos multă vreme, până prin secolul al XX-lea. În prezent, există o mare varietate de tratamente, care pot fi adaptate la vârsta și modul de viață al pacientului. Astfel se pot obține cele mai bune rezultate. Deși încă este destul de neclar de ce se îmbolnăvesc unii oameni de astm, iar alții nu, chiar dacă locuiesc în același mediu, mai mulți factori au un rol crucial.
De ce tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc de astm?
Factorii declanșatori ai astmului bronșic:
- Persoanele care au rude apropiate bolnave, au un risc mult mai mare să manifeste aceleași simptome.
- În multe alte cazuri alergiile se dovedesc declanșatorul principal al bolii.
- Părul de animale, praful, polenul, fumul de țigară, poluarea aerului.
- Interesant, gândacii au un efect similar. Persoanele din case infestate având de 4 ori mai multe șanse să dezvolte boala.
Care sunt semnele timpurii ale astmului bronșic?
În afara crizei, astmul se manifestă prin respirație șuierătoare și o tuse iritantă, persoanele având tendința să obosească mult mai repede în timpul efortului fizic.
Efortul excesiv sau contactul prelungit cu un alergen provocă în lipsa tratamentului o criză care include dureri în piept, tuse și contractarea fibrelor musculare din jurul bronhiilor, ceea ce inhibă în mod semnificativ procesul respirator.
Cât de periculos este astmul bronșic? Ce faci în timpul crizei de astm?
În cazul acestei situații este o foarte mare greșeală ca suferindul să aștepte „să treacă”. Administrarea corectă a unor medicamente recomandate de un specialist poate ameliora simptomele în mai puțin de o oră. În caz contrar o criză putând să dureze și câteva zile în cazurile mai grave.
Odată trecută criza, pacientul trebuie să urmeze un tratament de menținere. Acesta poate consta în pastile, dar mai des în pulbere pentru inhalat. Este preferabil ca acesta sa aibă la îndemână, mai ales în cadrul călătoriilor mai lungi, un bronhodilatator în cazul în care o posibilă criză apare.
De asemenea, pentru ca astmul bronșic să fie ținut sub control, alergiile trebuie la rândul lor tratate. Și evitarea cauzelor alergiilor trebuie încercată pe cât posibil. Se poate face un autotest pentru alergii alimentare.
Cum tratăm corect astmul bronșic la copii?
La copiii mici toate aceste recomandări pot da bătăi de cap părinților. Este destul de greu să îi explici unui copil de 5-6 ani de ce numai el nu poate avea un câine sau o pisică. Este greu să-i spui că nu se poate juca cu animalele vecinilor. În plus, cei mici trebuie ajutați să inhaleze corect tratamentele, altfel riscând o înrăutățire a stării lor.
Tratat corect, astmul bronșic pe bază alergică la copiii mici le poate permite acestora să ducă o viață normala ca adulți. În schimb, dacă acest lucru nu se întâmplă se produc complicații. Acesta poate degenera în forme mai grave, făcându-i și mai susceptibili la gripe și pneumonii.
Recomandări pentru bolnavii de astm bronșic
Cu doar câteva precauții simple, astmaticii pot desfășura aceleași activități ca oricine. Chiar dacă astmul bronșic nu se poate vindeca, el se poate ține sub control.
Crizele de astm se previn cu succes prin:
- Evitarea alergenilor, a aerului rece, a mucegaiului
- Vaccinarea antigripală în fiecare toamnă
- Consultul unui medic la perioade regulate
- Cumpărarea unor perne și așternuturi antialergenice.
Factorul psihologic este și el extrem de important. O persoană mereu stresată ar putea avea o criză și chiar atacuri de panică care îi îngreunează situația. Familia și prietenii trebuie să-și ofere sprijinul, mai ales imediat dupa diagnosticare. Ei nu trebuie să transforme întreaga situație într-o tragedie, pentru că nici nu e cazul.
Femeile însărcinate nu trebuie să se teamă nici ele. Există tratamente care nu afectează sarcina, astfel încât copilul să primească tot oxigenul necesar. În schimb, părinții trebuie să fie pregătiți pentru o posibilă transmitere a bolii, pentru a interveni la timp.
Orice sport poate fi practicat, chiar și la nivel înalt. Dovadă sunt atleta britanică Paula Radcliffe și David Beckham, ambii diagnosticați timpuriu. Așa că, deși este recomandată consulatarea unui medic înainte de a urca pe Kilimanjaro, limitele nu sunt nici pe departe așa de mari.