Atacul cerebral apare datorita blocarii fluxului de sange bogat in oxigen catre o parte a creierului. Cand se intampla acest lucru, efectele sunt devastatoare si in multe cazuri sunt permanente deoarece acele celule moarte ale creierului nu sunt inlocuite. Sunt afectate multe functii fizice si mentale, controlul asupra mobilitatii, limbajului, perceptiei, chiar si starea de constienta poate fi suprimata.
In 80% din cazuri se produce un accident vascular ischemic, iar in 20% din cazuri apare un accident vascular hemoragic. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii in domeniul sanatatii in urma statisticilor realizate pe cazuri concrete.
Un accident vascular ischemic poate fi produs de un cheag de sange dintr-un vas de sange care a infundat artera si a produs blocarea fluxului de sange. Un astfel de atac cerebral este precedat de atacuri ischemice tranzitori care reprezinta episoade de flux sanguin necorespunzator. Consecintele lor sunt: incapacitatea de a vorbi, slabiciune fizica brusca, stari de ameteala, vedere dubla.
Un accident vascular hemoragic se produce din cauza rupturii unei artere sau slabirii si inflamarii unui vas de sange cerebral, astfel pot sa apara scurgeri de sange sau se declanseaza o hemoragie intracerebrala. Daca are loc ruptura unui anevrism cerebral se poate provoca o hemoragie subarahnoidiana. Prin astfel de hemoragii se acumuleaza sange in creier iar presiunea care se acumuleaza duce la distrugerea directa a tesutului sau impiedica circulatia normala sa sangelui in acea zona a creierului. Consecintele sunt foarte grave, se produce cefalee intensa si in anumite cazuri chiar pierderea constiintei.
In acest caz de AVC hemoragic se intampla ca hemoragiile sa fie foarte intense si deseori fatale. Un AVC ischemic apare in special la persoanele in varsta, iar un AVC hemoragic la persoanele tinere. Cei mai afectati sunt barbatii si in general cu varsta peste 60 de ani.
In prezent principalele boli care duc la deces sunt cele de inima si cancerul. Acestea sunt urmate de accidente vasculare cerebrale, deci atacurile AVC sunt a treia cauza principala a deceselor la oameni.
Atacul cerebral poate duce la deformari fizice, este principalul factor al handicapurilor. De asemenea poate duce la dementa la multi pacienti. Pentru a depasi astfel de situatii se recurge la restabilirea persoanei dupa ce a suferit un accident vascular cerebral. Aceasta depinde de localizarea leziunii provocata de un AVC dar si de extinderea acesteia. In cazuri mai usoare se poate obtine o restabilire completa a pacientului. Din pacate in cele mai multe cazuri leziunile cerebrale sunt mai grave si de acea handicapurile mentale si fizice sunt de durata si uneori devastatoare.