B12 este singura vitamină solubilă în apă ce se depozitează în ficat – Ce efect are aceasta asupra sănătății ficatului?

0
505
B12 este singura vitamină solubilă în apă ce se depozitează în ficat – Ce efect are aceasta

Vitamina B12 este una din substanțele foarte importante pentru organism. Se mai numește metilcobalamină și se găsește sub diferite forme, dar nu toate sunt la fel de eficiente pentru organism. Forma cea mai eficientă de vitamina B12 se numește metilcobalamina, insă cea mai frecvent întâlnită este denumită cianocobalamina. Metilcobalamina ajută la dezvoltarea și protejarea sistemului nervos, la prevenirea bolii Parkinson, la stoparea simptomelor paraliziei Bell (care este o boală neurologică rară), la transformarea homocisteinei în metionină, la combaterea anemiei, normalizarea digestiei, la formarea și protejarea celulelor, la metabolizarea grăsimilor și carbohidraților.

Suplimentele de vitamine B12 sunt bune pentru menținerea sănătății dar trebuie luate la recomandarea unui medic și evitate de persoanele care sunt alergice la cobalamină. Pentru a întelege mai bine ce sunt cobalaminele, trebuie spus că ele sunt similare cu hemoglobina din sânge, numai că în loc de fier, ele au cobalt.

Vitamina B12 și acidul folic se depozitează în principal în ficat. Mai mult decât atât, vitamina B12 este singura vitamină solubilă în apă ce se depozitează în acest organ. Deficitul de aceste substanțe în timp poate duce la anemie. Vitamina B12 are rol în sinteza ADN-ului și ARN-ului, mai ales asupra eritrocitelor, deci un deficit poate perturba structura globulelor roșii din vasele de sânge. Celulele roșii sănătoase sunt foarte importante pentru organism deoarece ele transportă oxigenul la țesuturi și celulele corpului dar și dioxidul de carbon. Deficitul de acid folic poate duce la anemie megaloblastică.

Citește și:  Cum îți poți stimula inteligența? – Alimentația și yoga sunt eficiente pentru creier

Principalele simptome ale deficitului de vitamina B12 sunt: oboseală, letargie, palpitații la inimă, insuficiență respiratorie, greață, scăderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, diaree, ochii și pielea au o tentă galbenă, limba poate fi roșie și inflamată, furnicături și amorțeli la mâini și picioare, slăbiciune musculară, stări de iritabilitate, depresie, pierderi de memorie, demență, psihoză.

Vitamina B12 este depozitată în ficat după naștere și are efect de accelerarea formării eritrocitelor. Mai mult decât atât, ficatul este un organ hematofor în perioada fetală, el răspunde de formarea sângelui. În ficat se sintetizează parțial aminoacizii, dar și anumite proteine, cum sunt hormonii și unii factori importanți în coagulare. La adulți vitamina B12 se depozitează într-o anumită cantitate în ficat care este suficientă pentru o anumită perioadă de timp (de câțiva ani) fără a se administra suplimente care să o conțină.

Alimentele ce conțin această vitamină sunt: carne slabă, ficat de porc și de vită, ou, pește, lapte, brânză, germeni de grâu, drojdie, orez integral. Toate aceste alimente pierd prin procesul de gătire 30% din această vitamină. De asemenea, vitamina B12 este distrusă și în mediul alcalin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.