In India, localnicii se rasfata adesea cu o bautura traditionala delicioasa care le ofera energie pentru intreaga zi. Aceasta bautura dulce si placuta la gust nu este dificil de realizat, reprezinta o sursa de energie foarte importanta pentru organism si ar trebui utilizata cat mai frecvent, mai ales daca iti doresti foarte mult sa fii calm, relaxat si sanatos.
Bautura energizanta indiana din curmale, lapte si banane
Pentru realizarea acestui preparat ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- o cana mare cu lapte
- 8 curmale uscate
- 2 banane
- 2-3 cuisoare
- putina scortisoara macinata.
Mod de preparare: se iau 8 curmale uscate fara samburi si se taie marunt; bananele se curata de coaja si se taie in felii potrivite; laptele se fierbe si se lasa la racit (poate fi lapte de vaca, de capra, de ovaz, de soia sau migdale, alegerea iti apartine); intr-un blender se pun bananele taiate, curmalele si laptele si se amesteca bine pana se omogenizeaza, astfel compozitia va deveni densa si cremoasa; se pune intr-un pahar, apoi se presara deasupra un varf de cutit de praf de scortisoara si cuisoare macinate pentru aroma.
Aceasta bautura energizanta este bogata in substante nutritive, vitamine si minerale. Mirodeniile – cuisoarele si scortisoara – au efect de incalzire a organismului si completeaza aromele delicioase de curmale, lapte si banane.
Curmalele sunt vitaminizante, remineralizante, energizante, previn numeroase boli grave (printre care si cancerul), au efect benefic asupra sistemului muscular si nervos, combat numeroase afectiuni ca de exemplu: anemia, astenia, oboseala, slabiciunea organismului (in cazuri de convalescenta), etc.
Contin numeroase vitamine esentiale (A, B1, B2, C si D), magneziu, fosfor, calciu, fier, materii azotate, fibre, proteine, antioxidanti si altele. Datorita continutului mare de zaharuri, fructele confiate se conserva bine in timp si sunt o sursa importanta de energie. Bananele sunt eficiente in normalizarea functiilor intestinale deoarece sunt bogate in fibre. De asemenea au vitamine importante (A, B, C, E si PP), magneziu, fier, calciu, potasiu, sodiu si fosfor.
Laptele este o sursa importanta de calciu, de vitamine liposolubile (A, D, E si K) dar si de vitamine PP si din complexul B (B1, B2, B6 si B12). De asemenea laptele are acizi grasi: linoleic, linolenic si arahidonic, benefici pentru organism, lactoza ce combate flora microbiana din intestin si contribuie la absorbtia calciului si fosforului in corp.
Scortisoara da o aroma deosebita acestei bauturi, ofera energie corpului, ajuta la vindecarea afectiunilor respiratorii si elimina mirosul neplacut din gura.