Unii oamenii se bazeaza pe bauturile dietetice pentru a slabi, insa au surpriza ca in loc sa piarda in greutate ei din contra acumuleaza cateva kg in plus. In urma unor studii facute de specialisti s-a constatat ca bauturile dietetice pot dubla riscurile de crestere necontrolata in greutate. Este deja bine cunoscut faptul ca multe persoane nu pot trai fara astfel de bauturi racoritoare, ei au o placere deosebita sa bea sucuri si ajung la o dependenta fata de acestea la fel ca fumatorii.
Este adevarat ca e important sa bei multe lichide, insa aici este vorba de apa plata de calitate si nu de alte lichide care daca sunt consumate in exces pot da nastere la anumite afectiuni si boli in organism.
Exista cateva aspecte de care trebuie sa se tina cont pentru mentinerea sanatatii. Sucurile care contin cofeina este necesar sa fie consumate cu moderatie, in caz contrar fac rau organismului si dau dependenta. De asemenea cofeina este considerata un agent de deshidratare (volumul de urina depaseste pe cel al apei din bautura) si actioneaza direct asupra creierului, poate fi toxica pentru acesta. Cofeina blocheaza producerea de melatonina in creier.
Acest lucru este foarte rau deoarece melatonina are rolul de a regla functiile corpului in timpul somnului, astfel prin reducerea ei se ajunge la stari de insomnie. Cofeina da simptome de iritabilitate, greata si dureri de cap. De asemenea poate duce la scaderea memoriei, deoarece inhiba producerea de enzime active ce sunt utilizate in procesul de memorare. Cercetatorii au demonstrat acest lucru, rezultatele lor au aratat clar ca una dintre aceste enzime inhibata de cofeina este cea de fosfodiesteraza. Aceasta are un rol important in procesul de dezvoltare a memoriei si in cel de invatare.
Unele bauturi dietetice sunt mai daunatoare decat altele, de aceea trebuie citit cu atentie eticheta, pentru a vedea exact ceea ce contin. Dupa astfel de bauturi apare senzatia de foame si se ajunge sa se manance mai mult decat este nevoie in mod normal pentru organism. De asemenea specialistii au ajuns la concluzia ca persoanele care consuma astfel de bauturi dulci isi invata organismul sa primeasca lichide dulci si alimente nesanatoase.
Sucurile dietetice contin multi indulcitori artificiali care nu sunt buni pentru organism mai ales in cantitate mare. Bauturile cu indulcitori artificiali sunt chiar mai daunatoare decat cele care au zahar. Indulcitorii reprezinta niste agenti chimici ce vor ,,sa imite” zaharul si care pacalesc creierul sa se comporte ca atunci cand ar fi primit zahar.
Astfel el trimite impulsuri ca ar fi primit in corp zahar si drept rezultat apare senzatia de foame si dorinta de a obtine energie. In acest fel persoana respectiva simte nevoia sa manance mai mult si astfel se ingrasa. Conform specialistilor la o ora si jumatate dupa ce corpul a primit acesti indulcitori artificiali apare senzatia de foame. Astfel se explica faptul ca bauturile dietetice duc la cresterea necontrolata in greutate.
Bauturile dietetice pot agrava anumite boli sau pot duce la dezvoltarea unor afectiuni. Acidul fosforic din cola sau alte bauturi dietetice acidulate poate accentua simptomele care apar in cazul osteoporozei si deci complica boala. Tinerii care beau prea multe bauturi dietetice carbogazoase sau sucuri ce au cofeina pot ajunge sa sufere de anumite afectiuni ca de exemplu: pierderi de memorie, deficit de atentie, stare de epuizare si dureri de cap.