De ce ar trebui să consumi vara pepene verde? Acest fruct hidratează organismul, are 92% apă. În plus conține anumite vitamine, minerale și antioxidanți esențiali, care mențin sănătatea organismului. Află în acest articol care sunt principalii nutrienți din pepenele verde și ce proprietăți oferă pentru sănătate.
Navigare rapidă în articol:
- Pepene verde, calorii și proprietăți
- Pepenele verde reduce oboseala
- Pepenele verde în tratamentul bolilor de rinichi
- Pepenele verde poate îmbunătăți sănătatea inimii
- Pepenele verde are vitamina C
- Pepenele verde reduce durerile musculare
- Pepene verde, un fruct bun pentru prostată
- Pepenele verde și sănătatea vederii
- Pepenele verde și glucoza din sânge
- Semințele din pepene verde mențin sănătatea tractului urinar
1. Pepene verde, calorii și proprietăți
Pepenele verde consolidează sistemul imunitar al organismului, are vitamine A, B1, B5, B6, C, aminoacizi, minerale, antioxidanți.
Potrivit studiilor cercetătorilor:
- 2 căni de pepene verde au 80 calorii
- O banană are 110 calorii
- Un măr dulce are 130 calorii.
Cu ajutorul acestui fruct se poate scădea în greutate și îmbunătăți sănătatea organismului, pentru că:
- Are foarte puține calorii comparativ cu alte fructe de sezon
- Are multă apă, 92%, care nu conține calorii, ajută la detoxifierea organismului
- Este satisfăcută pofta de dulce, pepenele are zaharuri naturale
- Bei suc de pepene verde natural, care este dulce, fără a fi îndulcit cu zahăr ca în cazul băuturilor răcoritoare din supermarket-uri
- Oferă un sentiment de sațietate; este un aliment care te face să te simți plin fără a avea multe calorii
- Conține vitamine și minerale de care toți oamenii au nevoie pentru sănătatea organismului
- Are citrulină, carotenoizi, beta-caroten și licopen
- Prin aportul de licopen, cu efect antioxidant, acest fruct reduce atacul nociv al radicalilor liberi, scade riscul de cancer și boli de inimă
- Conține de 1,5 ori mai mult licopen decât o roșie proaspătă
- Are vitamine B1, B2, B6, B9
- Conține fibre care mențin sănătatea digestivă
- Este bogat în nutrienți care au efect antioxidant – vitamine A și C
- O cană de pepene verde are 10.6 mg calciu și 170.2 mg potasiu
- O cantă cu suc de pepene verde oferă 21% din necesarul total de vitamina C zilnic și 17-18% din necesarul de vitamina A recomandat pe zi.
Află cum poți folosi pepenele verde ca desert și ca medicament.
Pepenele verde este bogat în siliciu
Prin conținutul de siliciu, acest fruct este foarte bun pentru restabilirea rezistenței tendoanelor, încheieturilor, oaselor, ligamentelor, dinților. Prin consumul de pepene verde se poate îmbunătăți sănătatea acestora, se previn problemele osoase, ale dinților, tendoanelor și ligamentelor.
Potrivit unui studiu de pe NCBI, siliciul din alimente este benefic pentru formarea oaselor și sănătatea sistemului osos. Nu doar oasele au nevoie de siliciu. Acest oligoelement este important și pentru tendoane, ligamente, dinți. Siliciul îmbunătățește starea pielii și a părului.
2. Pepenele verde reduce oboseala
Pepenele are foarte multă apă, aproximativ 92%. Acest lucru ajută la hidratarea corespunzătoare a organismului. Poți bea suc de pepene verde în loc de apă, poți renunța la sucurile din supermarket, care nu sunt 100% naturale. Alte avantaje:
- Prevenind deshidratarea organismului se reduce riscul de oboseală, dureri de cap, lipsă de concentrare, indispoziție, nervozitate și alte stări proaste.
- Prin aportul de beta-caroten, pepenele verde combate stresul mental și stările de depresie.
- Pepenele verde îmbunătățește funcția hepatică și combate acumularea de grăsime în organism.
- Prin consumul de pepene verde faci o cură de detoxifiere. Acest fruct are multă apă prin care curăță organismul de toxine, dar și fibre care oferă o senzație de sațietate. Datorită conținutului de vitamine, minerale, licopen, pepenele verde are beneficii pentru sănătate.
Nu este indicată o cură de pepene verde pe termen lung, fără un aport de proteine. După cum se știe, proteinele sunt importante pentru organism, prin urmare pepenele este recomandat ca desert pe o perioadă îndelungată de timp.
Cine dorește să piardă în greutate, are nevoie de o dietă echilibrată și de un program sportiv adaptat condiției fizice și problemelor de sănătate (dacă acestea există).
3. Pepenele verde în tratamentul bolilor de rinichi
Persoanele care au boli de rinichi și de ficat ar trebui să consume pepene verde, însă, în cazuri grave, ei trebuie să ceară sfatul unui medic de specialitate. Medicii spun că pacienții cu cistită, nefrită, boli de rinichi (care nu sunt foarte grave) ar fi bine să consume și 2 kg de pepene pe zi. În cazul în care pacienții au boli renale grave, este important ca ei să nu schimbe dieta fără să consulte înainte medicul nefrolog sau un specialist dietetician renal.
Prin urmare, când este vorba de cazuri de boli grave, este bine să se urmeze o dietă recomandată de medici pentru a putea îmbunătăți starea de sănătate.
Pepenele verde este recomandat și în cazul următoarelor boli, afecțiuni, simptome:
- Constipație, probleme ale danturii, dureri de mușchi și încheieturi
- Acidoză, deshidratare, inflamații, oboseală, stres
- Unghii fragile, ceața mentală, mâncărime pe piele
- Cârcei la picioare, dureri de spate, slăbiciune, apatie
- Probleme cu densitatea oaselor
- Colită, sindrom de intestin iritabil, boli de ficat, osteoporoză
- Sindrom de stres posttraumatic, infecții, intoxicație, acnee, depresie, anxietate
- Pancreatită, Parkinson, boli cardiovasculare și altele.
Pepenele verde este alcalin, astfel poate ajuta în calmarea stomacului deranjat de prea multă aciditate. Pepenele verde reduce greața, elimină toxinele din organism și starea de nervozitate. Pentru a avea o starea de calm, mănâncă 2 felii de pepene și astfel scapi de stres și de agitație.
4. Pepenele verde poate îmbunătăți sănătatea inimii
Acest fruct are licopen, care scade nivelul de colesterol din vasele de sânge și are efect benefic asupra tensiunii arteriale. Poate ajuta la dilatarea vaselor sangvine și la îmbunătățirea fluxului de sânge. Scade hipertensiunea arterială și previne astfel riscul de accident vascular cerebral.
Are citrulină – un aminoacid care crește nivelul de oxid nitric, ce are efect în extinderea vaselor de sânge. Conține și alți nutrienți – vitamine și minerale – cu efect bun asupra sănătății inimii și a întregului organism.
Pepenele verde subțiază sângele și previne riscul de atac de cord. Este un fruct deosebit de bun pentru arterele noastre pentru că reduce ateroscleroza, previne întărirea vaselor de sânge și formarea plăcilor ateromatoase. Prin conținutul de L-citrulină crește conținutul de acid nitric și astfel arterele sunt dilatate suplimentar, iar fluxul de sânge este îmbunătățit.
Cercetătorii consideră că pepenele verde reduce nivelul de colesterol, numărul lipidelor din sânge, scade riscul de acumulare al grăsimii, astfel este redus și riscul de ateroscleroză și boli coronariene.
5. Pepenele verde are vitamina C
Fiind un fruct bogat în vitamina C poate ajuta în prevenirea deteriorării oxidative. Vitamina C are efect antioxidant, ajută în lupta împotriva atacului nociv al radicalilor liberi și astfel previne îmbolnăvirea.
Prin consumul de pepene verde se reduc inflamațiile, se îmbunătățește procesul de detoxifierea organismului.
Conform studiilor cercetătorilor, vitamina C scade riscul de îmbolnăvire al organismului, previne și ajută în tratamentul bolilor. Vitamina C previne răceala, cataracta, degenerescența maculară, bolile cardiovasculare, anumite forme de cancer (de colon, de sân, stomac, laringe, esofag, faringe).
6. Pepenele verde reduce durerile musculare
Sucul de pepene verde este recomandat vara. Acest suc natural este apreciat de sportivi pentru că ajută în reducerea durerilor musculare și creșterea performanței la antrenamente.
Pepenele verde conține L-citrulină, care este un aminoacid neesențial, cu efect bun în calmarea durerilor de mușchi. Potrivit unui studiu din 2007, pepenele verde are citrulină în stare naturală, care crește permeabilitatea vaselor capilare de sânge.
L-citrulina are și alte beneficii pentru sănătate și anume:
- Se transformă în arginină, care este un precursor al oxidului nitric (astfel crește nivelul acestuia în corp), care dilată vasele sangvine periferice și îmbunătățește funcția vasculară
- Scade hipertensiunea arterială
- Îmbunătățește oxigenarea mușchilor scheletici
- Stimulează eliminarea amoniacului din organism
- Ajută la vindecarea rănilor
- Îmbunătățește toleranța la efort, starea după antrenament, reduce febra musculară
- Crește performanța în timpul exercițiului de anduranță.
Despre pepenele verde s-a spus că are efecte similare cu viagra, relaxează vasele de sânge, crește potența la bărbați (vezi studiul de pe medicalnewstoday.com).
7. Pepene verde, un fruct bun pentru prostată
Prin conținutul de licopen, pepenele verde poate scădea riscul de cancer de prostată. Potrivit unui studiu realizat în anul 2017, de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, pepenele verde este bogat în licopen și poate ajuta în prevenirea cancerului de prostată. Rezultatele studiului au arătat faptul că 2 mg licopen poate scădea riscul de cancer de prostată cu 1%.
O cană și jumătate de suc de pepene roșu are 9-12 mg licopen, ceea ce înseamnă că acest fruct poate ajuta în prevenirea acestei forme de cancer. Prin urmare, pepenele verde este recomandat în dieta zilnică, el fiind bogat în licopen.
Alte alimente bune pentru sănătatea prostatei sunt:
- Turmeric (curcuma sau curcumina) reduce inflamațiile și stopează răspândirea celulelor canceroase
- Morcovii au caroten și ajută în reducerea riscului de a dezvolta cancer de prostată
- Sardinele au acizi grași Omega-3 care ajută în menținerea sănătății prostatei
- Anghinarea are acid ferulic cu proprietăți antioxidante, care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase la prostată.
Licopenul din pepene verde este bun și pentru sănătatea creierului
Potrivit unui studiu prezentat în luna noiembrie 2015, pe sciencedirect.com, licopenul menține sănătatea creierului, ajută în prevenirea bolii Alzheimer.
Rezultatele studiului arată că licopenul poate întârzia dezvoltarea bolii Alzheimer. Prin creșterea concentrației de licopen în neuroni se poate atenua apariția și dezvoltarea bolii Alzheimer.
8. Pepenele verde și sănătatea vederii
Acest fruct are licopen care ajută în protejarea leziunilor oxidative ale ochilor. Licopenul reduce inflamațiile și poate ajuta în prevenirea degenerescenței maculare, boală care apare la persoanele în vârstă. Prin consumul de pepene verde, se oferă organismului un aport de licopen, un compus cu efect antiinflamator și antioxidant.
Pepenele verde are și vitamina A, importantă pentru sănătatea vederii. Vitamina A are efect bun asupra corneei, care acoperă ochiul. După cum spun medicii, vitamina A menține sănătate ochilor, reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară (deteriorarea maculei).
La persoanele care au un deficit de vitamina A crește riscul de dezvoltare a unei afecțiuni oculare – xeroftalmia sau keratoconjunctivita uscată. Alte consecințe ale lipsei de vitamina A sunt: uscarea conductelor lacrimogene, senzație de uscăciune a ochilor, deteriorarea corneei, orbire ireversibilă.
Potrivit studiilor cercetătorilor, pepenele verde prin elementele active pe care le conține poate ajuta în prevenirea bolilor de ochi.
9. Pepenele verde și glucoza din sânge
Acest fruct este destul de dulce, mai ales atunci când este foarte bine copt. Un fruct mai puțin dulce poate regla glucoza din sânge și preveni în acest mod rezistența la insulină.
Cercetătorii au analizat efectul dietetic al pepenelui verde asupra persoanelor cu diabet. Au analizat indicele glicemic, pentru a afla cât de repede zahărul din acest fruct intră în fluxul sangvin. Dacă zahărul pătrunde în sânge rapid, apare un pic de glicemie.
Conform unui articol de pe ncbi.nlm.nih.gov, cercetătorii spun despre pepenele verde că are indicele glicemic de 76. Acesta este destul de mare pe o scară de la 1 la 100. Prin urmare, bolnavii de diabet trebuie să consume acest fruct cu moderație.
Ei trebuie să țină cont și de indicele glicemic al altor fructe:
- Banana are indice glicemic 51
- Portocala are indice glicemic 43
- Mărul are indice glicemic 36
- Ananasul are indice glicemic 59
- Mango are indice glicemic 51
- Piersicile au indice glicemic 43.
10. Semințele din pepene verde mențin sănătatea tractului urinar
Semințele din pepene verde conțin cucurbocitrină, sunt un stimulent pentru funcționarea vezicii urinare și a rinichilor. Aceasta este un compus care poate ajuta la dilatarea vaselor capilare sangvine și la îmbunătățirea fluxului sangvin. În acest fel, prin consumul de pepene scade hipertensiunea arterială.
Cucurbocitrina crește permeabilitatea vaselor capilare din rinichi, îmbunătățește sănătatea și funcția rinichilor. O cantitate mai mare de apă trece prin urină, astfel se previne formarea pietrelor la rinichi.
Sâmburii de pepene au și alte elemente active: fibre, proteine esențiale, zinc, fier, seleniu, vitamine din grupul B (tiamină, folat, niacină) și vitamina E, acizi grași Omega-6.
Pepene verde poate fi acoperit cu ceară pentru a arăta mai proaspăt!
Experții medicali au dezvăluit cât de nocive sunt pesticidele pentru sănătate, dar au spus și despre o altă problemă – o ceară toxică care este folosită pentru fructe și legume. Atunci când vedeți în supermarket fructe care arată perfect netede și lucioase, trebuie să știți că sunt tratate cu o ceară specială cu parafină care etanșează fructele și legumele și astfel acestea păstrează gustul, apa și sucurile. Aceste fructe deși nu sunt chiar proaspete creează senzația de prospețime. Și pepenele poate fi acoperit cu ceară.
Această substanță este un produs secundar al petrolului, dacă este consumată poate afecta sănătatea ficatului. Potrivit medicilor, ceara care rămâne în corp (pentru că nu este procesată de ficat) poate afecta sănătatea.