În prezent mulți oameni consideră foarte importantă ideea de a-și cultiva fizicul și de a-și îmbunătăți sănătatea, deoarece astfel se previne îmbolnăvirea și se poate scăpa practic de orice medicament. Exercițiile fizice sunt un mod simplu de a ne pastra și întări sănătatea. Practicarea sistematică a exercițiilor fizice are o valoare deoasebită pentru sănătate. Pentru a ne menține starea bună de sănătate trebuie să facem mișcare, deoarece mușchii sunt pentru mișcare. Sistemul muscular este foarte important pentru păstrarea poziției corpului dar și pentru realizarea mișcărilor.
Deși mușchii primesc substanțe hrănitoare prin sânge, ei nu ajung să se dezvolte dacă se găsesc foarte mult timp în repaus. Nu este bine să stai mult timp pe loc, la fiecare oră trebuie în mod normal să te miști, pentru că mușchii sunt pentru mișcare. Pentru a acumula substanțele hrănitoare, mușchii trebuie puși în mișcare și în mod normal se recomandă să se efectueze exerciții fizice în fiecare zi. Se știe foarte bine că ,,reușim cu creierul, mergem cu mușchii, galopam cu inima, alergăm cu plămânii și rezistăm cu stomacul”.
Oamenii pot avea tonusul corporal redus și forța musculară scăzută din cauza unor factori ereditari sau a unor factori dobândiți, din care fac parte: sedentarismul, dormitul pe un pat prea moale, munca la birou (statul excesiv pe scaun), repausul timp îndelungat, munca mult timp în picioare, reducerea activității fizice și altele.
Se spune că fitness-ul este pentru femei și bodybuilding-ul pentru bărbați dar, în realitate, aceste sporturi sunt accesibile tuturor, oricine poate deveni un practicant al lor. Fitness-ul se referă la capacitatea de pregătire fizică a unui om, iar bodybuilding-ul se adresează acelor indivizi care doresc o creștere a masei musculare simetrică și armonioasă. Prin fitness se înțelege un sport complex care are în vedere o serie de elemente: mobilitatea articulară și musculară, rezistența corporală, musculară și cardio-vasculară, forță musculară și compoziția corporală (țesut adipos-masă musculară).
Prin fitness poți reuși să ai proporții frumoase, ceea ce este foarte important mai ales pentru femei. Oamenii fac fitness pentru că acest sport îi ajută să se simtă bine, plini de energie, îi ajută să respire bine, mulți spun că îi înviorează și îi pun în mișcare. Mișcarea este foarte importantă pentru sănătate și pentru viață, trebuie să devină esențială pentru fiecare om, la fel cum este aerul și apa. Orice individ poate practica sportul fitness, poate face gimnastică, înot, dans, voley, etc.
În ceea ce privește bodybuilding-ul, acesta este un sport cu reguli și principii care ajută la modelarea corpului. Exercițiile de bodybuilding ajută la formarea tonusului muscular, la îmbunătățirea sănătății, la menținerea flexibilității corpului, la creșterea rezistenței acestuia la efort, la creșterea masei musculare, a puterii musculare, a flexibilității articulațiilor. Prin acest sport îți poți modela corpul, poți ajunge la dimensiunile dorite, îți poți îmbunătăți poziția corpului, echilibrul și flexibilitatea, îți poți consolida sistemul muscular, circulator, respirator, nervos și imunitar al organismului.
Bodybuilding-ul poate fi practicat și de copii, și de femei și de bărbați, deoarece ajută la menținerea flexibilității corpului, la îmbunătățirea tonusului muscular și întreținerea sănătății. Exercițiile pentru femei sunt diferite de exercițiile pentru bărbați deoarece se are în vedere diferențele morfofuncționale dintre aceștia. De exemplu femeile au pielea mai fină, oasele mai mici dar și mai subțiri decât bărbații. De asemenea, femeile au gâtul mai lung, capul mai mic, musculatura lor nu este atât de mult dezvoltată ca la bărbați. Foarte important este și faptul că la femei capacitatea respiratorie și frecvența cardiacă sunt mai reduse ca la bărbați.
Ideea preconcepută că femeile care practică acest sport pot ajunge să capete un aspect masculin, cu mușchi de halterofili este neargumentată, deoarece nu se întămplă așa dacă vor respecta un program de antrenament corect. Femeile nu trebuie să facă exerciții intensive, nu trebuie să folosească greutăți prea mari, este bine să evite eforturile exagerate pe care le fac sportivii de performanță. Acest sport trebuie să fie practicat în mod corect, să ajute la îmbunătățirea tonusului muscular și la întreținerea sănătății. Specialiștii spun că prin acest sport se poate obține forță musculară și la femei, sau mai bine spus ele pot dobândi un tonus muscular bun, un contur frumos al părților musculare, un aspect armonios al corpului.
Am putea spune că forța este o calitate fizică masculină, iar mobilitatea și elasticitatea sunt caracteristici feminine, deci se înțelege că bărbații vor dobândi mai multă forță, iar femeile își vor mări gradul de mobilitate și elasticitate în mod deosebit. Prin dezvoltarea musculaturii se crește forța corpului. Exercițiile cu greutăți ajută la dezvoltarea forței, rezistenței musculare și chiar a vitezei în mișcare. La copii acest sport este necesar pentru buna dezvoltare a sistemului muscular, osos, circulator, respirator, imunitar. Prin activitate musculară se dezvoltă sistemul osos, cresc oasele, se îmbunătățesc ligamentele, se dezvoltă armonios corpul.
Trebuie respectat un program de exerciții moderate, corect, care să ajute creșterea și menținerea sănătății. Este contraindicat efortul muscular exagerat timp îndelungat deoarece poate contribui la osificarea prematură și la stoparea creșterii corpului. Greutățile pentru copii trebuie să fie mici iar exercițiile să fie moderate, combinate cu diferite exerciții de mobilitate. Folosirea halterelor de către copii nu este indicată deoarece sunt prea grele pentru ei și pot afecta iremediabil organismul lor firav, aflat în perioada de creștere și formare.
Prin bodybuilding se poate consolida sistemul muscular al organismului omului, dar se scăpă și de anumite afecțiuni și defecte de postură corporală: obezitate, spate curbat, spate rotund, cifoză, lordoză, grupe musculare slab dezvoltate. Acest sport este recomandat celor care doresc să aibă un corp proporționat, o musculatură armonioasă, tonifiată și o stare bună de sănătate. De asemenea, acesta reprezintă și un mod de recuperare posttraumatică deoarece exercițiile sunt eficiente pentru recuperarea unor grupe musculare care au suferit anumite traumatisme.
Persoanele care au avut o perioadă îndelungată de convalescență trebuie să facă diferite exerciții de recuperare, pentru îmbunătățirea sistemului muscular. Exercițiile se fac pe anumite segmente, se pot evita anumite zone afectate, se pot corecta unele disproporții create prin traume, accidente, deformații profesionale, sechele ale unor boli sau afecțiuni (ex. rahitism). Se folosesc aparate și dispozitive care pot acționa anumite grupe musculare, un anumit număr de articulații și care pot solicita doar anumite părți ale corpului.