De ce apelează tot mai multă lume la tratamentul cu botox? Citiți înainte totul despre acest tratament

0
100
De ce apelează tot mai multă lume la tratamentul cu botox? Citiți înainte totul despre acest tratament

Injectiile cu Botox au ajuns in ziua de azi de la nivelul de simple excentricitati la titlul de interventii banale dupa o anumita varsta. Cum preturile au mai scazut, aceste tratamente cosmetice nu mai reprezinta doar ceva ce isi pot permite doar miliardarii si celebritatile.

Tot mai multi oameni trecuti de o anumita varsta, si trebuie mantionat ca exista si multi barbati care apeleaza la aceste injectii, indiferent de meserie sau stilul de viata, aleg sa investeasca in felul in care arata… la propriu. O sedinta de injectare cu aceasta substanta costa incepand de la 150 de euro, iar de multe ori e nevoie de mai multe sedinte, efectul fiind extins doar pe o anumita perioada, in functie de problema.

In ultimele luni povestea unei mame de meserie cosmetician, care injecta Botox in fata fetitei sale de numai opt ani, a facut inconjurul lumii, aceasta riscand in prezent sa fie decazuta din drepturile parintesti. Desigur, masura este indreptatita, aceasta substanta nefiind nicidecum o jucarie inofensiva; efectele pe termen lung asupra unui copil nu reprezinta ceva ce trebuie experimentat.

De fapt, toxina botulinica, acesta fiindu-i numele complet, este o proteina produsa de Clostridium Botulinum, o bacterie destul de comuna. Se dezvolta in carnurile grase si in preparatele similare pastrate in locuri insuficient de reci si de curate. Extrasa, aceasta proteina reprezinta cea mai puternica neurotoxina descoperita pana in prezent.

Cu multa vreme inainte ca pana si ideea de Botox sa existe, bacteria afecta oamenii care mancau carne pastrata in conditii improprii, iar uneori si ranile deschise. Boala produsa se numeste botulism, fiind destul de grava, intrucat afecteaza transmiterea impulsului nervos pana la muschi. Uneori se poate dovedi letala, in lipsa tratamentului. Romanii antici stiau care este sursa acestei boli, numele venindu-i de la denumirea de “Botulus” care insemna “carnat”.

In mod clar, originea numelui sau nu este nicidecum la fel de eleganta precum cabinetele in care este sintetizat si administrat astazi Botox-ul. Acesta a devenit ceva mai aproape de realitate in 1928, cand a fost purificat pentru prima data de P. Tessmer Snipe si Hermann Sommer . Scopul lor initial nu avea nici o legatura cu mentinearea unui aspect tanar si atragator la orice varsta; ei doreau sa il foloseasca pentru scopuri medicinale, observandu-i eficienta, care putea fi controlata cu usurinta.

injectii cu botox

Acest lucru se va intampla mai tarziu, cand injectarile cu o substanta destul de similara cu cea utilizata astazi erau folosite pentru tratarea strabismului, boala privirii incrucisate. Efectele secundare erau neglijabile in comparatie cu rezultatele. Cu timpul toxina botulinica a inceput sa fie folosita si pentru alte afectiuni, precum disfunctiile corzilor vocale, salivarea si transpiratia excesiva, dar si pentru calmarea unor dureri foarte intense, precum in cazul migrenei cronice.

Citește și:  Care sunt proprietatile curative ale uleiului de palmier si ce aplicatii are?

In 1989 a venit insa adevarata consacrare a Botox-ului, acesta fiind folosit pentru prima data in scopuri cosmetice pentru ameliorarea ridurilor. Toxina actioneaza in mod similar ca in cazul botulismului, insa de data aceasta diluata si intr-un mediu controlat; injectata in zona cu probleme, substanta blocheaza impulsurile nervoase spre muchii faciali, care se contracta mult mai putin, oprind formarea ridurilor de expresie.

Tocmai de aceea, unii actori prefera alte metode precum microdermabraziunea, pentru a ramane la fel de expresivi. E mai greu sa castigi un Oscar cu fata la fel de expresiva ca un chip de ceara. Iar aceasta problema nu e nicidecum una specifica vedetelor de cinema, ci a tuturor celor care au utilizat tratamentul. Multi s-au plans de faptul ca persoanele cu care intrau in contact aveau dificultati mari in a le interpreta emotiile.

Un numar foarte mare de “pacienti” au acceptat cu bucurie noua metoda, desi exista riscul ca uneori toxina sa actioneze pe o suprafata mai mare decat preconizata initial, sau sa provoace efecte adverse precum vederea incetosata, reactii alergice cutanate, dureri de cap sau probleme respiratorii.

In toate aceste cazuri, persoana in cauza nu trebuie sa conduca sau sa intreprinda vreo activitate periculoasa, in acelasi timp fiind necesara contactarea de urgenta a unui medic. Au existat si cateva cazuri tragice in care insuficienta respiratorie a devenit acuta, iar persoanele in cauza nu au mai putut fi salvate.

De aceea este absolut obligatoriu ca toti cei tratati cu aceste substante sa se adreseze doar cabinetelor specializate si cu toate controalele la zi, chiar daca pretul este mai piperat. O dozare incorecta sau administratrarea altor substante in afara de Botox tinut la temperatura corecta pot duce la rezultate precum cele de mai sus. In plus, persoanele alergice la oua sau cu probleme neuromusculare nu trebuie sa recurga la acest tip de tratament cosmetic, riscand reactii severe.

Insa, cu toate acestea, majoritatea celor care au utilizat aceasta meoda sunt foarte multumiti, considerand banii dati drept niste bani bine investiti. Fie ca este asa sau nu, industria profita, milioane de dolari fiind vehiculate de cabinetele de chirurgie estetica pentru micile fiole ce altfel s-ar dovedi a fi doar o toxina si atat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.