Brânza este un aperitiv delicios – Află despre calitățile ei nutritive

0
326

Brânza se consumă cu pâine proaspătă și vin alb. Trebuie scoasă de la frigider cu câteva minute înainte de a fi servită deoarece are nevoie de ceva timp pentru a-și recăpăta aroma. Brânza, indiferent de felul ei, reprezintă un aperitiv excelent pentru orice masă. Dacă se consumă alături de carne poate fi servită alături de un vin roșu. De asemenea anumite brănzeturi sunt bune de a fi consumate și cu preparate culinare mai condimentate. Cei care preferă brânzeturile mai speciale, cum sunt cele cu mucegai, le pot consuma la final pentru că au un gust deosebit, intens, picant.

Tipuri de brânză:

  • Brânza de vacă – este cremoasă, albă-gălbuie, grasă (cu 27-46% grăsime), sau mai degresată (cu 8-10% grăsime și apă 70-80%).
  • Brânza de vacă Făgăraș este dietetică și are doar 6-9% grăsime și 77% apă.
  • Telemeaua este albă sau gălbuie, destul de sărată și puțin acrișoară, are 48% grăsime și 55% apă.
  • Urda este fină, omogenă, albă și are 40-45% grăsime, 10% lactoză, 50-60% apă și 15% proteine.
  • Brânza de burduf din caș de oaie are culoarea albă sau gălbuie, este sărată, untoasă și moale, are 45-48% grăsime.
  • Brânza în coajă de brad are aromă de rășinoase.

Cașcavaluri:

  • Cașcavalul afumat poate rezista și 2 ani.
  • Cașcavalul de culoare albă-gălbuie este realizat în Vrancea.
  • Cașcavalul Dobrogea este mai gras și mai aromat.
  • Șvaițerul sau brânza Emmental reprezintă un produs de calitate. Este galben, neted, cu găuri mari, are gustul dulceag și conține 45% grăsime.
  • Cașcavalul de Teleorman este galben-cenușiu, tare, aromat și puțin iute. Nu are găuri sau crăpături, iar coaja este netedă.
Citește și:  Cum trebuie sa fie alimentatia de Sarbatori pentru cei care sufera de boli cronice?
Mozzarella

Din bucătăria internațională provin brînzeturile mai speciale, ca de exemplu: mozzarella, parmezan, brânză cu mucegai albastru, cheddar, Camembert și alte produse care se remarcă prin aspect specific și arome diferite. Brânza Mascarpone este obținută din smântână și puțină zeamă de lămâie.

Acasă, din laptele de vacă proaspăt, cumpărat de la țărani, se poate face brânză de vaci, iaurt sau lapte prins, caș, cașcaval și brânză de burduf. Laptele acru este foarte sănătos și poate fi folosit și la ciorbe. Iaurtul cel mai bun se realizează într-un vas de lut. Untul este obținut în putină din lemn, din smântână maturată. Cașcavalul afumat se obține prin afumare, folosind lemn de arin sau rumeguș de lemn de brad. Laptele acru este foarte ușor de realizat acasă în ulcică de lut: se pune laptele proaspăt la prins, se lasă să stea una sau două zile, timp în care acesta se coagulează și se acrește, iar smântâna (sau grăsimea) se adună la suprafață. Pentru a separa 80% din grăsimea laptelui și deci pentru a obține smântâna se lasă laptele să stea în vas de lut sau de ceramică timp de 24-36 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.