O plantă medicinală care apare aproape oriunde în poienițele de la marginea pădurilor, a drumurilor este Prunella vulgaris, numită și busuiocul de câmp. Această plantă are proprietăți medicinale și arată într-un mod special: are tulpina cu secțiunea pătrată, frunzele opuse cu axile mici, florile mov-lila; primul set de frunze apare chiar la baza inflorescenței. În zonele mai înalte de deal și munte, planta crește mai mult, va fi destul de înaltă.
De la busuiocul de câmp se recoltează primul și al doilea set de frunze și florile; acestea sunt bogate în nutrienți și deci vor avea proprietăți mai puternice din punct de vedere terapeutic. În ceea ce privește tulpina, aceasta este fibroasă, groasă și mai săracă în elemente active și deci nu prea ajută din acest punct de vedere.
Proprietățile medicinale ale busuiocului de câmp
Busuiocul de câmp este folosit în medicina populară:
- Are proprietăți depurative, detoxifiante, susține sănătatea rinichilor și a sistemului limfatic
- Previne și ajută în tratamentul bolilor de rinichi, afecțiunilor cronice ale vezicii urinare
- Reduce problemele inflamatorii cronice ale sistemului limfatic
- Este antibacterian, ajută la vindecarea țesuturilor
- Are proprietăți astringente bune pentru piele
- Este un excelent tonic vascular deci aduce beneficii pentru sistemul vascular, respectiv ajută la tonifierea vaselor de sânge, în caz de hipertensiune arterială
- Este un sprijin în ceea ce privește ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare
- Ajută în cazuri de varice, vene varicoase, vene de paianjen, leziuni ale țesuturilor profunde.
Planta se poate infuza în ulei sau se poate prepara o cremă care ajută în tratamentul rănilor și eczemelor pielii.
Prunella vulgaris este o plantă de leac excelentă, care ajută în diferite probleme de sănătate, începând de la gingivite și până la vindecarea rănilor, are acțiune antivirală, antibacteriană, antialergică și antioxidantă.
Alte beneficii ale acestei plante mici, dar cu proprietăți vindecătoare puternice:
- Are proprietăți antivirale, reduce febra
- Este bună pentru sistemul nervos
- Are proprietăți relaxante, antidepresive, calmează stările de anxietate
- Este antiinflamatoare, reduce stările febrile, fierbințeala
- Calmează și inflamațiile interne, ale tractului gastro-intestinal, poate fi utilizată în caz de ulcer, inflamație digestivă, boală Crohn sau intestin iritabil
- Elimină roșeața psoriazisului și a eczemelor (se recomandă tratamentul cu ulei din plantă pentru uz extern)
- Are proprietăți hemostatice, antibacteriene, se folosește sub formă de cataplasme, oprește sângerarea rănilor
- Ajută la stimularea sistemului imunitar al organismului.
Prunella vulgaris nu este o plantă toxică. Nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează pentru că are efect depurativ și detoxifiant.
Ceai și tinctură din Prunella vulgaris
Busuiocul de câmp se recomandă a fi utilizat în timpul sezonului de răceală și gripă, deoarece crește imunitatea. Planta este un adevărat medicament vegetal, are flavonoide, acid rosmarinic, compuși fenolici, taninuri, compuși ce stimulează imunitatea asemănători cu cei care se găsesc în Echinacea. Toate aceste elemente din plantă sprijină imunitatea organismului.
Ceaiul din Prunella vulgaris are un gust bun și ușor, nu este foarte intens. Planta nu are multe uleiuri volatile, deci nu are o aromă foarte puternică. Are calități aromatice deosebite, dar ușoare.
Ceaiul din busuioc de câmp oferă multe avantaje:
- Stabilizează nivelul de zahăr din sânge
- Calmează alergiile și inflamațiile
- Ameliorează infecțiile alergice ale tractului respirator superior
- Reduce congestia limfatică, susține sistemul limfatic care ajută la eliminarea toxinelor din corp, este indicat în caz de ganglioni limfatici umflați, vene varicoase
- Are capacitatea de a sprijini metabolismul proteinelor, de a menține sănătatea ficatului și a oferi un plus de vigoare rinichilor (care sunt organe ce ajută la procesul de detoxifiere ce are legătură și cu susținerea sănătății oaselor și a dinților)
- Are terpene, acid rosmarinic și uleiuri ce ajută la emulsionarea grăsimilor și în plus sprijină ficatul să metabolizeze mai bine.
Tinctura se realizează astfel:
- Se pune planta mărunțită într-un borcan din sticlă, se adaugă alcool din cereale de 40 de grade, se amestecă, se închide cu un capac și se lasă la macerat 14 zile
- După această perioadă, tinctura se strecoară și se păstrează în sticluțe de culoare închisă.
Tinctura se utilizează în caz de răceală, gripă, dureri de gât, infecții cu virusuri (ex. herpes, HIV), boli cu transmitere sexuală, etc. Planta susține cu adevărat vindecarea organismului și îl protejează de agenții patogeni.
Busuioc de câmp cu miere și oțet de mere
Se aleg frunzele și florile de la busuiocul de câmp, se mărunțesc cu un cuțit (tip mezzaluna care toacă fin plantele) și apoi se pun într-un borcan din sticlă; se adaugă miere și oțet de miere în proporții egale. Poți folosi în loc de miere puțin zahăr în amestec cu o cantitate mai mare de oțet de mere, astfel utilizezi mai puțin zahăr. Recomandată însă este mierea de albine, care este bogată în nutrienți. Peste plantă se adaugă întâi mierea, se amestecă bine și apoi se pune și oțetul și iar se amestecă. La final borcanul se închide cu un capac. Între capac și preparat poți pune o foaie de pergament pentru a preveni coroziunea capacului.
Acest preparat natural este bun și pentru copii nu doar pentru adulți, are un gust excelent. Durata de valabilitate a preparatului este de 12-18 luni.