Varga-ciobanului (Dipsacus fullonum) tratează durerile și boala Lyme

0
131

Această plantă numită varga-ciobanului este cu adevărat extraordinară din punct de vedere terapeutic. Este o plantă bianuală, ușor de identificat, folosită frecvent în medicina populară. Varga-ciobanului are flori bienale, tulpina înțepătoare și florile violete. Gustul ei este amar și ajută la eliminarea toxinelor din organism și la stimularea secreției sucurilor intestinale. Planta este foarte bună pentru detoxifierea ficatului, stomacului și rinichilor.

Varga-ciobanului are proprietăți benefice asupra organismului

De la plantă se folosește în special rădăcina în diferite preparate naturiste, deoarece aceasta este un adevărat medicament. De la varga-ciobanului se pot folosi și alte părți cu efect benefic (cum ar fi de exemplu frunzele, tulpina, inflorescențele). Semințele plantei sunt o hrană importantă pentru păsări, iarna. Capetele plantei sunt foarte interesante și sunt utilizate în aranjamente florale, decorațiuni și ornamente, la florării. De asemenea, ele având acei țepi tari sunt ca niște perii, care erau folosite în popor pentru a pieptăna lâna.

Este foarte important să recoltezi rădăcina la momentul potrivit, pentru ca ea să fie cât mai mare și bogată în substanțe active. Ea se recoltează toamna în primul an de viață a plantei, sau primăvara în al doilea an, cum ar fi de pildă în luna aprilie. Planta iubește umezeala și deci tinde să crească în apropierea cursurilor de ape. Asta face ca rădăcina să fie ușor de dezgropat, pentru că pământul va fi puțin mai moale și mai simplu de săpat.

Planta este un adevărat medicament

Principalele beneficii ale plantei, pentru uz intern, sunt:

  • Ajută foarte mult la detoxifierea organismului
  • Are proprietăți analgezice, încetinește îmbătrânirea organismului
  • Are efect antioxidant, tonic, diuretic, calmant pentru durerile de articulații
  • Prin aportul de nutrienți facilitează mineralizarea organismului
  • Combate infecția cu candida și stopează dezvoltarea ei
  • Stimulează funcția ficatului și a bilei
  • Ameliorează simptomele unor infecții, în caz de răceală, sifilis, tuberculoză
  • Întărește oasele, ligamentele, reduce durerile la membrele inferioare
  • Îmbunătățește circulația sângelui și previne bolile de ficat și de rinichi
  • Crește pofta de mâncare în mod normal și sănătos
  • Reduce hipertensiunea arterială
  • Combate depresia, stresul, oboseala cronică
  • Ajută în tratamentul osteopeniei (scăderea densității minerale a oaselor) și în prevenirea apariției osteoporozei și a riscului de fracturi
  • Restabilește echilibrul florei intestinale din organism, ajută culturile cu probiotice și astfel susține lupta organismului împotriva agenților patogeni ce ajung în intestin.

Planta este utilizată în medicina tradițională și pentru uz extern:

  • Ajută la dezinfectarea rănilor superficiale și la vindecarea lor
  • Poate trata diferite boli ale pielii, precum acnee, fistule, pistrui, negi, inflamații
  • Calmează disconfortul de la spate, genunchi, tendoane
  • Reduce edemele, inflamațiile, combate infecțiile
  • Este un anestezic natural local foarte bun, ameliorează spasmele și durerea
  • Ameliorează durerile musculare (se face masaj cu preparate din plantă, cum sunt unguentele și cremele naturiste).
Citește și:  Stiati ca galantamina din ghiocei combate maladia Alzheimer?

Tinctura din varga-ciobanului

Această tinctură este foarte bună pentru eliminarea neurotoxinelor din organism, care provin de la bacteriile transmise de mușcăturile de căpușe (boala Lyme). Se realizează din rădăcina plantei, care se taie în bucățele mici, se pun într-un borcan, se adaugă vodcă sau alcool din cereale. Tinctura se lasă la macerat 21 de zile, apoi se strecoară și se poate folosi. Ea se poate cumpăra și de la plafar.

Alte avantaje oferite de tinctură:

  • Ajută în tratamentul transpirației
  • Elimină excesul de apă din organism
  • Este un adjuvant în tratamentul cu antibiotice.

Tinctura este foarte eficientă pentru diferite tipuri de dureri, mai ales dacă acestea sunt de origine nervoasă; ea poate trata complet sau doar poate ameliora. Despre tinctură se spune că:

  • Este un analgezic eficient pentru dureri de oase, articulații, picioare și spate
  • Calmează durerea nervilor produsă de traume și accidente
  • Ameliorează simptomele de scleroză multiplă
  • Revitalizează sistemul nervos, tratează nevralgiile, durerile cronice (este indicată pentru uz intern cât și extern, se aplică prin pulverizare și se face un masaj ușor local)
  • Reduce durerile de cap produse de stările de tensiune și de nervi.

Tinctura se administrează în doze mici, câte 10-15 picături diluate cu puțină apă, dimineața și seara, după masă. Picăturile se pot administra și direct sub limbă, astfel sunt absorbite imediat în organism.

Rădăcina plantei se folosește și în medicina chineză în tratamentul bolii Lyme. Ea este eficientă în borelioză sau boala Lyme, se recoltează toamna. Rădăcina are o concentrație de substanțe medicinale care combat această boală.

Ceaiul din varga-ciobanului

Acest ceai se poate face din rădăcina plantei. La ceai se pot adăuga și alte plante medicinale, cum ar fi: frunze de mesteacăn, mentă, coada calului.

Ceaiul oferă multe avantaje:

  • Reduce inflamațiile din organism
  • Combate retenția de lichide
  • Calmează nevralgia și alte dureri nervoase
  • Ameliorează gastrita, ulcerul gastric și duodenal
  • Stimulează transpirația și detoxifierea corpului
  • Previne procesele inflamatorii
  • Îmbunătățește circulația sanguină
  • Previne osteopenia, bolile de ficat și rinichi
  • Este un tonic pentru rinichi și sistemul urinar.

În ziua de astăzi, se pot cumpăra preparate din această plantă medicinală la plafar și alte magazine naturiste: capsule de varga-ciobanului, ceai de varga-ciobanului și tinctură de varga-ciobanului.

Capsulele din rădăcina plantei sunt ca un medicament naturist, ca un supliment alimentar. Ele se administrează oral și imbunătățesc sănătatea persoanelor care au fost mușcate de căpușe. Planta are compuși cu efect antibacterian și antireumatic, care reduc inflamația, protejează ficatul, susțin și întăresc imunitatea organismului. Consumul excesiv nu este recomandat, poate avea efect laxativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.