Vezica urinara se afla de-a lungul tractului urinar, in ea este depozitata urina produsa de rinichi. Ea este captusita cu un epiteliu tranzitional, care atunci cand este iritat se dezvolta straturi de celule tranzitionale. Acest proces poate face posibila ca o celula tranzitionala sa sufere o transformare canceroasa, apoi sa se multiplice, dand nastere unei tumori maligne.
Initial, cand debuteaza, aceste tumori maligne sunt mici noduli pe peretele intern al vezicii. Cancerul vezicii urinare se extinde prin penetrarea musculaturii vezicii, infiltrarea tesuturilor inconjuratoare si grasimii, iar in lipsa tratamentului are loc invadarea circulatiei limfatice si sanguine.
Simptomele cancerului vezicii urinare:
Acest tip de cancer aflat in primele stadii poate sa nu aiba simptome evidente. Cand este tardiv insa, apar simptome clare: urina este ruginie sau rosu intens, contine cheaguri de sange, au loc infectii ale cailor urinare, apare senzatia de a urina des, mictiunile sunt dificile, apar dureri abdominale, dureri lombare, anemie, febra, scaderea poftei de mancare, scaderea in greutate.
Cauzele care provoaca cancerul vezicii urinare:
Persoanele care prezinta malformatii congenitale, inflamatii ale vezicii (cistita) sau infectii vezicale, precum si cele care au suferit in trecut de alte tumori benigne, au un risc crescut de a face acest tip de cancer. In general, riscul de cancer este mare in cazul iritatiilor cronice ale vezicii urinare.
Acest tip de cancer este asociat cu expunerea la substante carcinogene, care favorizeaza aparitia tumorilor. Astfel fumatorii au un risc de cancer vezical mult mai mare decat nefumatorii, datorita carcinogenilor din fumul de tigara. De asemenea persoanele care lucreaza cu vopsele industriale, in topitorii, muncitorii din industria de cauciucuri, pielarie, pictorii, masinistii prezinta un risc crescut. Consumul mare de cofeina, de nitriti din carnea conservata si afumata, poate fi asociat cu aceasta boala.
Oricare dintre simptomele prezentate mai sus, trebuie examinate de catre un medic de specialitate. Acesta poate vizualiza vezica cu ajutorul unui tub de fibre optice, numit citoscop. In cazul cand se detecteaza o tumora, medicul extrage prin tub o proba de tesut, minuscula, pe care apoi o examineaza in laborator. De asemenea se fac si alte teste, ca de exemplu: analiza urinei si a sangelui, radiografii ale vezicii, rinichilor, ureterelor si altor organe, cu scopul de a localiza tumoarea si dimensiunea ei.
Metode de tratament:
In faza incipienta, cand tumoarea este detectata la timp, neplaziile superficiale pot fi tratate prin rezectie transuretrala. Chirurgul introduce un mic tub in vezica si indeparteaza tumora pe cale chirurgicala sau o arde cu raze laser. Aceasta metoda combinata cu radioterapie sau chimioterapie, poate da rezultate bune si in cazul unui cancer mai invaziv. Dupa extirparea tumorii, injectarea unui vaccin (numit bacil Calmette-Guerin, BCG) in vezica, reduce foarte mult posibilitatea recidivarii bolii.
In cazuri mai grave de cancer invaziv este necesara extirparea vezicii. Apoi medicul deviaza caile urinare, creeaza o deschidere (stoma) pentru eliminarea urinei. Bolnavii trebuie sa poarte o punga externa pentru urina. Astazi, prin tehnici noi se poate forma o punga interna din tesut intestinal. Extirparea vezicii implica deseori si extirparea prostatei, veziculelor seminale la barbati si a organelor reproducatoare la femei, ceea ce duce la impotenta si sterilitate.
Pentru a impiedica aparitia recidivelor, dupa operatie se face chimioterapie si radioterapie. In cazul cand cancerul s-a extins dincolo de tractul urinar, nu se mai face interventie chirurgicala, principalul tratament este chimioterapia. Orice persoana care a avut acest tip de cancer, trebuie sa faca periodic controale la medic, deoarece aceste tumori deseori recidiveaza. Detectarea lor la timp asigura stoparea tumorilor intr-un stadiu superficial. Cu cat tumoarea este detectata mai repede, cu atat tratamentul va fi mai eficient.
Pentru tratamentul si prevenirea bolii sunt indicate anumite vitamine si minerale. Persoanelor care primesc imunoterapie cu vaccinul BCG le sunt recomandate doze de vitamina A, B, C, E si zinc. De asemenea, pentru prevenirea acestei boli sunt indicate: vitamina B6, seleniu si beta-caroten.
Cancerul vezicii urinare poate fi prevenit prin: renuntarea la fumat, reducerea consumului de carne conservata, afumata, evitarea expunerii la substante chimice carcinogene.
Varsta medie de aparitie a acestui tip de cancer este de 68 ani. Riscul de imbolnavire la barbati este mai ridicat decat la femei.