De la mesele copioase, bogate în grăsimi, la disconfortul gastrointestinal este doar un pas. Bolile digestive pot fi agravate de mesele îmbelșugate din perioada sărbătorilor de iarnă. Consumul necontrolat de alimente și băuturi alcoolice nu ajută la îmbunătățirea sănătății. Organismul este astfel îngreunat și în plus, nu poate face față singur la schimbările de temperatură.
Principalele boli care se pot agrava sunt: pancreatita, gastrita, ulcerul gastric. Factorii care declanșează exacerbarea acestor boli sunt consumul de alimente grase, condimente, alcool, zahăr, etc. În această perioadă trebuie mai multă activitate fizică, deoarece mișcarea este bună pentru sistemul cardiovascular și starea de spirit. De asemenea, este important de evitat stresul, care slăbește semnificativ sistemul imunitar al organismului.
Alimentația copioasă – Un factor declanșator pentru bolile cronice
Dischinezia biliară poate fi agravată de un exces de produse dulci, grase, alcool, de tip junk-food, produse de panificație, etc. Bolile biliare pot necesita uneori spitalizare, dacă se agravează.
Simptome principale sunt: durere severă în hipocondrul drept și durere intensă în abdomenul superior. De asemenea, pot să apară stări de greață și vărsături.
O altă boală care se agravează din cauza meselor copioare este guta. În perioada sărbătorilor, abuzul de alimente proteice poate produce crize de gută. În general, consumul de prea multă carne, conserve, afumături, dulciuri poate duce la agravarea problemelor articulare.
O cauză a exacerbării gutei este alcoolul. Dacă se bea prea mult vin, șampanie, țuică atunci există riscul de apariție a unui atac de gută. Boala se caracterizează prin durere ascuțită la articulații și umflare severă. Mobilitatea articulației scade și apare și o creștere a temperaturii corpului. Un atac de gută poate ține de la 3 la 10 zile.
Cele mai periculoase consecințe ale gutei sunt: durerea cronică severă, insuficiența renală, limitarea mobilității articulare, poliartrita, formarea de calculi în rinichi.
Excesul de alimente grase poate provoca și o dezvoltare a pietrelor la rinichi și o exacerbare a bolilor hepatice.
În plus, hipertensiunea arterială poate să apară frecvent la oameni, ea fiind exacerbată de alcool, stres și consumul de alimente sărate.
De ce mesele abundente pot declanșa crize de sănătate?
Bolile sistemului digestiv afectează numeroși oameni (prin indigestie, diaree și ulcere obositoare) în diferite etape ale vieții. Ele sunt asociate cu tulburări funcționale, mesele prea bogate în grăsimi, infecții, alergii și inflamații.
Boala de reflux
Această boală este o consecință a refluxului gastrointestinal, în care conținutul alimentar curge înapoi în tractul digestiv. Cele mai supărătoare simptome includ: arsuri la stomac, regurgitarea conținutului acid al stomacului. Aceste simptome sunt greu de suportat și înrăutățesc semnificativ calitatea vieții.
Cauzele bolii de reflux gastroesofagian sunt diverse:
- Consumul de alimente grase, picante, acide
- Consumul de băuturi (precum alcool, cafea, băuturi carbogazoase) cresc producția de acid clorhidric în stomac și intensifică simptomele de reflux, de arsuri la stomac
- Obiceiurile alimentare incorecte precum mâncatul prea rapid, fără a mesteca suficient alimentele
- Mesele copioase, bogate în grăsimi, mâncatul chiar înainte de culcare, pot duce la creșterea presiunii în stomac și facilitează refluxul alimentelor în esofag.
Alte cauze sunt:
- Probleme cu buna funcționare a sfincterului esofagian inferior
- Hipersensibilitatea esofagiană
- Hernia hiatală
- Tulburări de mișcare esofagiană
- Slăbirea stratului protector al mucoasei
- Golirea gastrică încetinită
- Obezitatea.
Arsurile la stomac
Arsurile la stomac pot apărea frecvent din cauza meselor copioase, a excesului de alimente grase și de alcool. Ele provoacă o senzație de arsură în piept, care de regulă se extinde adesea în sus, spre gât și laringe. Cauza acestei senzații este refluxul conținutului gastric acid din stomac în esofag. Acesta poate irita mucoasa sensibilă a stomacului. În plus, refluxul poate cauza și dureri în piept, un gust acru în gură, o stare de rău și dificultăți la înghițire.
Toate aceste simptome afectează calitatea vieții, somnul și activitățile zilnice.
În lipsa aplicării unui tratament, arsurile la stomac pot avea consecințe, pot duce la ulcer, esofagită, leziuni ale mucoasei esofagiene, leziuni precanceroase.
Tratamentul constă în administrarea de medicamente și suplimente antiacide, care protejează membrana mucoasă. În loc de mese copioase, încearcă să consumi porții de alimente mai mici și să mănânci mai des. Ultima masă ar trebui să fie cu 2-3 ore înainte de culcare. Pentru a reduce și a preveni agravarea bolii de reflux, trebuie evitate prăjelile, alimentele grase, condimentele, cafeaua, ciocolata, băuturile carbogazoase. Pentru a ameliora semnificativ boala de reflux gastroesofagian, dieta trebuie să conțină: legume, fructe naturale, cereale integrale, nuci, ulei de măsline, leguminoase.