Coenzima Q10 – Un antioxidant puternic care susține inima

0
3

Coenzima Q10 este un supliment alimentar foarte bun pentru inimă. Acest ingredient se găsește în toate celulele corpului nostru și este necesar vieții. Coenzima Q10 ia parte la procesele de oxidare și reducere care au loc în mitocondrii, în metabolismul energetic, este un element de bază al lanțului respirator, participă la transferul de protoni și electroni.

Odată cu înaintarea în vârstă, în organism se simt efectele lipsei de coenzima Q10. Prin urmare apare necesitatea suplimentării acestui ingredient, mai exact după vârsta de 30 de ani.

Coenzima Q10 are numeroase beneficii pentru sănătate și se găsește în alimente precum: broccoli, portocale, spanac, avocado, pește (somon, macrou, sordine, păstrăv), nuci, fistic, soia, linte, arahide, semințe de susan, carne (pui, vită, porc), conopidă, organe (rinichi, ficat), cereale integrale.

Cum acționează asupra inimii?

Coenzima Q10 are acțiune antioxidantă foarte puternică, ajută în lupta împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Coenzima Q10 are numeroase beneficii pentru organism:

  • Susține buna funcționare a sistemului cardiovascular
  • Crește performanța fizică generală a organismului
  • Are acțiune bună asupra funcționării mușchilor scheletici și asupra mușchiului inimii
  • Oferă energie celulelor și țesuturilor organismului.

Coenzima Q10 susține inima prin efectul antioxidant și energia oferită celulelor inimii. Coenzima Q10 ajută în controlul forței, rezistenței, ritmului contracției mușchiului inimii, crește forța musculară, susține forțele vitale, accelerează procesele de vindecare, încetinește procesul de îmbătrânire, la nivel celular și chiar la nivelul întregului corp.

Conform studiilor cercetătorilor, CoQ10 este un produs antioxidant ce apare în toate celulele, ce are rol în metabolismul energetic și protecția antioxidantă. Distribuția cea mai concentrată de CoQ10 este în inimă, rinichi, ficat. Motivul utilizării coenzimei Q10 în bolile cardiovasculare este scăderea funcției contractile din cauza stării de epuizare a energiei în mitocondrii, dar și a scăderii vasodilatației.

Suplimentele de coenzima Q10 sunt indicate în caz de boli ale sistemului circulator

Suplimentele de CoQ10 sunt indicate în hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă cronică, ateroscleroză, aritmii cardiace, cardiomiopatie, boli neurodegenerative. Prin folosirea acestui supliment se inhibă oxidarea colesterolului, se protejează organismul împotriva acumulării plăcii aterosclerotice.

Citește și:  Hepatomegalie – cresterea în dimensiuni a ficatului, indiferent de cauză. Iată ce trebuie să știi despre această afecțiune

Suplimentele de CoQ10 au multe beneficii:

  • Reduc stresul oxidativ și mortalitatea din cauze cardiovasculare
  • Scad rigiditatea vasculară
  • Ajută în tratamentul bolilor cardiovasculare (insuficiență cardiacă, disfuncție endotelială, hipertesiune arterială și altele)
  • Îmbunătățesc respirația celulară
  • Accelerează procesele metabolice în celule, previn îmbătrânirea prematură
  • Cresc eficiența programelor de slăbire
  • Normalizează tensiunea arterială și reduc riscul de atac de cord
  • Oferă inimii energie, protejează și menține funcționarea stabilă a inimii
  • Cresc rezistența și performanța
  • Au efect antioxidant pronunțat
  • Reduc starea de oboseală în timpul efortului fizic ridicat
  • Previn astmul bronșic și afecțiunile respiratorii.

Suplimentele de CoQ10 pot fi utilizate de adulți și sportivi pentru susținerea sănătății organismului. Ele produc energie, contribuie la îmbunătățirea funcției cardiace, ajută funcția respiratorie și reduc simptomele astmului. Această coenzimă ajută în producerea moleculei ATP, care este un procent de 95% din energia totată a organismului. Prin urmare, cu ajutorul ei, organismul va funcționa mai bine, iar în cazul sportivilor va crește eficiența în timpul antrenamentului. De asemenea, ea ajută în caz de convalecență și efort, în procesul de recuperare.

Se recomandă 90-200 mg de CoQ10 pe zi. Aceste suplimente nu au efecte secundare și nu sunt medicamente.

Deficitul de coenzima Q10

Un deficit de CoQ10 poate produce anumite stări neplăcute, precum: oboseală, scăderea energiei, reducerea eficienței celulelor și a întregului organism. Acesta apare mai ales la persoanele cu diabet zaharat, sindrom metabolic, boli renale, boli cardiovasculare, boală Parkinson, patologii neurologice, tulburări metabolice, boli ereditare.

O scădere a ratei producției de CoQ10 apare din cauza lipsei de nutrienți, de aminoacizi esențiali, acizi grași, vitamine B. De asemenea, îmbătrânirea face ca producția acestui compus să scadă treptat. S-a constatat că, la oamenii cu vârsta peste 65 de ani, nivelul de producție de coenzima Q10 este mai mic de 50%, comparativ cu cel de la oamenii tineri.

Un deficit mare de CoQ10 a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, boli ale sistemului nervos și urinar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.