Carbohidrații – stimulatori energetici pentru organism

0
159
Carbohidrații - stimulatori energetici pentru organism

Carbohidrații complecși din cerealele integrale sunt cei mai sănătoși pentru organism. Aceștia sunt stimulatori energetici pentru organism și îndeplinesc funcții importante pentru acesta. Cel mai important este că ne oferă energie dar ne asigură și rezerve de energie, ceea ce este important pentru sănătate.

Carbohidrații sunt o sursă de energie, de care au nevoie toate celulele organismului. Este o diferență între carbohidrații integrali și cei rafinați dacă se dorește o sursă de energie dar și o alimentație sănătoasă. Cerealele integrale sunt cele corespunzătoare unor semințe intacte care în urma procesului de măcinare își păstrează componentele în aproximativ aceleași procente ca în boabele inițiale.

Cerealele rafinate nu mai au învelișul și germenul din boabele intacte deoarece acestea sunt înlăturate și conțin doar endospermul. Acest lucru face să nu mai conțină fibre, minerale și vitamine. Prin consumul excesiv de cereale rafiate se poate crește în greutate și ajunge la îmbolnăvirea corpului din cauza obezității.

Cerealele integrale sunt o sursă de proteine, fibre, minerale și vitamine iar în plus nu conțin colesterol și multe grăsimi. Astfel de cereale au carbohidrați, vitamine A, C, B, D, care sunt necesare sănătății. Alimentația sănătoasă trebuie să cuprindă și cereale integrale deoarece acestea scad nivelul de colesterol din sânge, reduc glicemia, previn diabetul zaharat de tip II, cancerul de colon și bolile cardiace.

carbohidrati

Carbohidrații au fibre care sunt necesare pentru sănătatea tractului digestiv, stimulează peristaltismul intestinal, asigură transportul ușor al conținutului intestinal, combat constipația și previn bolile grave de colon.

Citește și:  Descopera cel mai simplu exercitiu pentru a avea muschii tonifiati!

Celulele din corp au nevoie de glucoză, iar glicogenul este o formă de stocare a glucozei. În momentul când apare un deficit de glucoză, glicogenul se transformă în glucoză. Procesul este numit în termeni medicali glicogenoliză. Indicele glicemic de la 0 la 100 evaluează carbohidrații și anume cât de repede sunt transformați în glucoză după ingestia lor. Nivelul glicemiei și de glucoză din sânge trebuie știut și ținut sub control mai ales de bolnavii de diabet. Fiecare aliment trebuie consumat în funcție de acest indice glicemic.

Marea majoritate a carbohidraților sunt în alimentele vegetale în fructe și legume sau în cereale integrale care au mai multă masă uscată. Cu cât boabele cerealelor sunt mai întregi cu atât organismul va avea mai multă energie. Carbohidrații compuși sunt în pastele din grău integral, tărâțele, pâinea din semințe de grâu germinate, ovăzul. Carbohidrații simpli sunt în cartofii albi, prăjiturile din orez, pâinea albă, etc. Nu este recomandat siropul de porumb deoarece acesta este un aditiv alimentar destul de toxic pentru organism, afectează negativ metabolismul și nu poate fi considerat parte integrantă a unei alimentații sănătoase.

Pentru a avea energie avem nevoie de carbohidrați, care după ce sunt digerați sunt transformați în glucoză sau zahăr. Pentru a fi sănătoși alegeți carbohidrații din fructe, legume și cereale integrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.