Bătrânețea este cel mai important factor care produce căderea părului. Pilozitatea este diminuată la bătrânețe mai ales la femei. Perturbări ale creșterii și aspectului părului pot fi generate și de alți factori cum sunt de exemplu tulburările endocrine și deci nu doar din cauza vârstei neadecvate sau a sexului persoanei respective.
Întotdeauna când se face observarea aspectului podoabei capilare trebuie analizate modificările părului: culoarea, forma sprâncenelor, implantarea firelor de păr la nivelul frunții, modul cum crește mustața sau barba, tipul pilozității în zona pubiană și axilară, căderea anormală a părului în anumite regiuni cu păr ale corpului, sau prezența exagerată a părului în alte regiuni unde pilozitatea ar trebui să fie redusă.
Alopecia reprezintă căderea excesivă a părului și poate afecta ariile cu păr ale corpului. Dacă este în regiunea capului, a vertexului și zonele temporale se mai numește calviție.
Alopecia este provocată de micoze, afecțiuni ale pielii, eczeme, radioterapie, psoriazis, intoxicații, septicemie și alte boli infecțioase grave, sifilis, șocuri puternice, tratamente cu medicamente anticoagulante, nașteri.
Dacă apare o anomalie a activității foliculilor de păr ce este genetică sau cauzată de hipertiroidism se produce alopecia insulară numită în termeni medicali – peladă.
Din cauza unui exces de androgeni de origine testiculară, ovariană sau suprarenală se produce hiperpilozitatea sau creșterea exagerată a părului pe anumite regiuni sau pe toate regiunile păroase ale corpului. Este varianta de hirsitism sau hiperpilozitate cu aspect normal al părului și hipertricoza ce reprezintă o hiperpilozitate mare care la femei creează un aspect inestetic masculin.
La unele femei se poate produce îngroșarea vocii, atrofia mamelelor ce sunt fenomene de intersexualitate ce apar la hipertricoză în virilismul pilar. Aceste forme sunt prezente în hirsutism ce trece în hipertricoză. Apare mai ales la femeile brunete din cauza excesului de androgeni. Astfel la ele crește mustața, barba, se intensifică pilozitatea pubiană, presternală, perimamelonară și cea la nivelul membrelor superioare și inferioare.
Uneori cauzele pot fi medicamentoase sau ereditare. Dintre acestea fac parte: cortizonul, testosteronul, medicamentele anabolizante, menopauza, șocurile psihice, sindromul Stein-Leventhal numit și sindromul ovar-polichistic. Alți factori determinanți sunt: procese neoplazice ale glandelor suprarenale, ale ovarelor și de asemenea procese hiperplazice ale acestora.
Afecțiunile endocrine cu hipofuncție gonadică pot provoca hipotricoza sau hipopilozitatea. Hipotricoza apare frecvent la femei. Se manifestă în regiunea axilară, pubiană. Este vorba despre sindrom Turner, disgenezie gonadică, boala Addison, feminizare testiculară, hipotiroidism, sindrom Simonds, hipertiroidism. Din cauza unei insuficiențe a celulelor interstițiale Leyding, boala hipotricoză se dezvoltă și la bărbați.
Sindromul Klinefelter este o formă de hipogonadism masculin asociat cu hipotricoza. În acest caz se produce o întârziere a apariției pilozității sexuale, pilozitatea axilară devine rară, apare o hipopilozitate a bărbii, iar testiculele sunt mici. În cazuri de ciroză hepatică la bărbați părul axilar cade, la fel se întâmplă și cu părul toracic, de asemenea pilozitatea pubiană are un aspect feminin.