Care sunt beneficiile vitaminei D pentru sportivi?

0
474
Care sunt beneficiile vitaminei D pentru sportivi

Știați că vitamina D este un element important pentru a ne menține sănătatea și performanța în sălile de fitness? Toți sportivii au nevoie de vitamina D deoarece aceasta este responsabilă de numeroase funcții din organism. Mulți oameni nici nu realizează cât de importantă este această vitamină pentru sănătate și cât de necesară este pentru cei care fac sport.

Soarele este o sursă naturală de vitamina D și de aceea ea este numită și ,,vitamina soarelui”. Medicii ne recomandă să stăm la soare dimineața și după-amiaza pentru că atunci radiațiile ultraviolete nu sunt atât de puternice și astfel putem profita de beneficiile lor, de a ne bronza și de a ne crește cantitatea de vitamina D în organism, prin sintetizarea ei în urma expunerii la razele solare.

Care sunt beneficiile vitaminei D pentru sportivi

Vitamina D ajută la dezvoltarea corpului, a masei musculare, la diminuarea acumulării de țesut adipos. Este foarte importantă pentru sănătate, pentru consolidarea sistemului osos și a dinților, pentru absorbția calciului în oase, pentru prevenirea cancerului de sân și de colon, pentru creșterea rezistenței organismului împotriva infecțiilor și a imunității.

Vitamina D îmbunătățește sănătatea. Sportivii pot avea o alimentație bogată în minerale și vitamine și pot lua suplimente alimentare de calciu și vitamina D. Acest nutrient – vitamina D – stimulează acumularea calciului în oase, astfel sistemul osos devine mai puternic, mai sănătos. Un mare avantaj al vitaminei D este că ajută în consolidarea musculaturii corpului, astfel sportivii pot ajunge la performanță. Specialiștii au demonstrat că o lipsă de vitamina D în organism poate duce la slăbiciune musculară și chiar la atrofie musculară. Majoritatea persoanelor în vârstă au carențe mari de vitamina D în corp.

beneficiile vitaminei D pentru sportivi

Prin aportul de vitamina D poți scăpa de boli grave, te poți proteja împotriva diabetului zaharat și a bolilor cardiovasculare. Persoanele care au o lipsă de vitamina D în organism au un risc mare de a suferi de hipertensiune araterială, atac de cord, boli de inimă, tulburări ale vederii, afecțiuni ale sistemului nervos, obezitate. Persoanele care iau suplimente de vitamina D, țin diete echilibrate și fac sport, pot slăbi și scăpa de supraponderabilitate. Vitamina D previne cancerul, inhibă creșterea celulelor canceroase, îmbunătățește absorbția calciului, menține sub control diviziunea celulară, previne răspândirea metastazelor.

Citește și:  În ce constă masajul thailandez – Reguli și beneficii ale acestei tehnici asupra corpului

Un nivel ridicat de vitamina D poate reduce riscul de cancer de colon, cancer de sân, cancer testicular și cancer de prostată. Vitamina D consolidează sistemul nervos, ajută la buna funcționare a glandei tiroide, întărește sistemul imunitar al organismului. Cei care fac exerciții cu greutăți trebuie să ia suplimente de vitamina D deoarece astfel au oasele mai puternice, au scheletul mai bine consolidat, își stimulează sinteza proteinelor și îmbunătățesc funcționarea mușchilor. Vitamina D crește concentrația de testosteron în organism și astfel crește puterea musculară.

Soarele este benefic pentru oameni, este suficient să stai minim 15-30 minute la soare pentru a te simți mai bine, mai plin de energie, mai relaxat, mai calm și mai optimist. Prin acționarea radiațiilor ultraviolete asupra pielii se stimulează procesele prin care se produce vitamina D și se sintetizează așa numita vitamina D3 în organism. Starea de bună dispoziție se explică prin faptul că vitamina D are și rol hormonal și anume este un precursor al endorfinelor și serotoninei, care creează o stare bună de spirit.

Un nivel redus de serotonină poate declanșa un comportament anxios, depresiv, nervos, iar acest lucru se poate evita, destul de simplu, prin plimbări zilnice în locuri însorite, prin administrarea de vitamina D. Dacă se iau anumite medicamente (hormonii steroizi, medicamentele care scad colesterolul) poate fi afectată absorbția vitaminei D în organism. De asemenea, bolile intestinale, de ficat și vezică biliară, pot inhiba absorbția acestei vitamine în organism.

Surse de vitamina D sunt: uleiul de ficat de pește, laptele, cerealele, gălbenușul de ou, ciupercile Shiitake, macroul, heringul, tonul, somonul, uleiurile vegetale, frunzele de păpădie, urzica, pătrunjelul. Această vitamină nu se ia în exces deoarece se pot produce simptome de: letargie musculară, sete, diaree, greață, lipsa poftei de mâncare, diaree, durere abdominală, hipertensiune arterială, stări febrile. Dacă se iau suplimente de vitamina D, doza nu trebuie să fie mai mare de 600 UI zilnic. Niciodată nu se administrează mai mult de 1000 UI/zi deoarece este afectată masa osoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.