Intestinul și pancreasul sunt organe foarte importante pentru asimilarea nutrienților: proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Dacă funcțiile lor sunt perturbate, atunci nu se mai realizează corespunzător asimilarea nutrienților.
În ziua de azi, foarte mulți oameni sunt diagnosticați cu pancreatită cronică. La aproximativ jumătate dintre aceștia, cauza bolii este consumul excesiv de alcool. Alte cauze sunt: polimorfismele genetice, care sunt asociate și cu pancreatita ereditară. Alte cauze sunt afecțiunile biliare.
Acestă boală se caracterizează prin fibroză și inflamație a pancreasului. Manifestările sunt următoarele: atrofie, fibroză, dureri abdominale cronice, deformare a canalelor, calcificare, greață și vărsături, displazie a glandei, încălcarea funcțiilor sale endocrine și exocrine, tulburări nutriționale.
Simptomele principale ale pancreatitei cronice sunt:
- Scăderea în greutate
- Dureri abdominale în epigastru, care pot radia spre spate și care devin mai intense după consumul de mâncare și băuturi alcoolice
- Probleme digestive și de asimilare a nutrienților
- Diabet zaharat cu producție insuficientă de insulină
- Stări de greață și vărsături, scaune pline
- Pseudochisturi și alte.
Fibroza duce la o inhibare puternică ale funcțiilor pancreasului, la o deteriorare a asimilării nutrienților (mai ales a grăsimilor), la tulburări ale secreției de insulină.
Pancreatita cronică poate avea consecințe grave asupra stării nutriționale, pentru că:
- Este afectată absorbția vitaminelor liposolubile și a grăsimilor
- Apar inflamații ce duc la pierderea suplimentară a proteinelor
- Se dezvoltă diabetul zaharat.
Cum pot ajuta plantele medicinale și dieta în terapia pancreatitei cronice?
Această boală este dificil de tratat doar cu remedii populare. Totuși, ea este o boală a pancreasului ce provoacă o insuficiență a tractului gastrointestinal. Cauzele pancreatitei sunt: consumul excesiv de alimente grase, prăjeli, alcool, condimente. Alte cauze sunt bolile de ficat, bolile tractului gastroinestinal, stresul, etc.
Dieta contează foarte mult în terapia bolii. Tratamentul pancreatitei implică și un regim alimentar și folosirea de ceaiuri din plante medicinale antiinflamatoare. Ca urmare a alimentației nesănătoase, organismul are nevoie de detoxifiere și de plante care să curețe pancreasul, care au proprietăți antihelmintice și antiinflamatoare.
Dintre acestea, cele mai utilizate în medicina tradițională sunt:
- Urzica, coada-șoricelului, tarhonul
- Mușețelul, frunzele și rădăcina de brusture
- Galbenelele, pătlagina, menta
- Florile de tei, semințele de mărar.
În caz de constipație se recomandă consumul de zucchini, castraveți proaspeți și mâncăruri de dovleac.
Ceaiuri pentru stomac și pancreas
Ceaiul de gălbenele calmează durerea de stomac, curăță ficatul, vindecă pancreasul inflamat și elimină viermii intestinali.
Ceaiul din mentă, sunătoare, măceșe este bun pentru pancreas deoarece: are efect tonic, normalizează digestia, îmbunătățește metabolismul, normalizează funcția tractului gastrointestinal.
Ceaiul din pelin este bun pentru sănătatea ficatului, pancreasului și a tractului gastrointestinal. Acesta ajută la creșterea poftei de mâncare, îmbunătățește digestia, crește secreția de bilă și de suc pancreatic. Este utilizat în caz de colecistită, gastrită, scăderea apetitului, boli de ficat, boli ale tractului biliar.
Se prepară astfel: se adaugă 2 lingurițe de pelin uscat și mărunțit la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se filtrează și se bea în cantități mici; se ia câte o lingură de 3 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.
Ceaiul de urzică, brusture, galbenele, mentă și pătlagină ajută în caz de boli de pancreas.
Ceaiul din mușețel, frunze de mentă, afine, măceșe ajută la normalizarea activității tractului gastrointestinal și a pancreasului.
Ceaiul din mentă, rădăcină de păpădie, petale de hibiscus, salvie, ienupăr, muguri de fasole, măr, măceșe, scorțișoară, anghinare și urzică este indicat pentru oamenii cu probleme gastrointestinale, boli de pancreasc și cu diabet. Ceaiul îmbunătățește activitatea sistemului digestiv și a pancreasului, ajută la scăderea în greutate și în gestionarea diabetului (la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge în mod natural).
Ceaiul din rădăcină de brusture este indicat în caz de tulburări gastrointestinale și de pancreas. Acest ceai se poate cumpăra de la plafar și este un supliment alimentar al dietei. Ceaiul ajută la normalizarea funcției pancreasului, ficatului și a tractului gastrointestinal. Are efecte diuretice, antiinflamatorii, îmbunătățește metabolismul.
Rădăcina de brusture are substanțe utile, precum: proteine, vitamine (A, B, C, E, P), inulină, ulei esențial de brusture, minerale, taninuri. Rădăcina de brusture are efecte antiinflamatorii, diuretice, coleretice, diaforetice, antimicrobiene. În medicina populară, aceasta este apreciată pentru că:
- Stimulează metabolismul mineral
- Contribuie la depunerea de glicogen în ficat (care ajută la menținerea energiei și la detoxifierea organismului)
- Îmbunătățește funcția pancreasului de producere a insulinei
- Combate căderea părului și ajută la întărirea acestuia.
Aceste ceaiuri nu sunt indicate femeilor însărcinate sau care alăptează.