Dacă te întrebi de ce te doare ficatul, răspunsul este alimentația necorespunzătoare. Ficatul suferă cel mai mult de pe urma unei alimentații dezechilibrate. Ficatul joacă un rol important în organism și îndeplinește o serie de funcții, precum: detoxifică și sintetizează bila, ajută la metabolismul hormonilor și a vitaminelor, participă la descompunerea proteinelor în aminoacizi și la metabolismul grăsimilor.
Pentru a-ți menține sănătatea ficatului trebuie să fii mai atent la alimentația zilnică, astfel încât acesta și în general organismul să funcționeze corect.
5 modalități de a ajuta ficatul să se recupereze mai repede
Principalele 5 modalități pentru recuperarea ficatului (după suprasolicitarea din perioada sărbătorilor de iarnă când mesele sunt foarte copiase) sunt:
- Schimbarea dietei, evitarea alimentelor bogate în calorii
- Consumul a 2,5-3 litri de apă zilnic
- Evitarea consumului de alcool, băuturi spirtoase și de zaharuri simple
- Renunțarea la fumat și la alte toxine
- Activitatea fizică, mersul pe jos, exercițiile aerobice care ajută la arderea grăsimilor din ficat.
Apa este foarte importantă pentru accelerarea recuperării ficatului. O bună hidratare ajută la eliminarea toxinelor și la menținerea sănătății acestui organ. Prin creșterea activității fizice se previne obezitatea, se ard grăsimile din ficat, se reduce rezistența la insulină și se menține greutatea corporală normală.
Bolile hepatice pot fi prevenite prin modificarea dietei și a stilului de viață. Dacă alegi o dietă echilibrată (cu cereale integrale, multe fructe și legume) se menține sănătatea ficatului.
Suplimentele alimentare îmbunătățesc activitatea ficatului și pot conține:
- Extract de păpădie
- Extract de anghinare
- Extract de ghimbir și turmeric.
Alimente care mențin sănătatea ficatului
Cea mai sănătosă dietă pentru ficat este cea mediteraneană. Aceasta este indicată de medici în caz de inflamație grasă a ficatului. Asta înseamnă că trebuie consumate în special: fructe, legume, cereale integrale, nuci, fasole, leguminoase, ulei de măsline, ierburi aromatice și anumite condimente.
Dieta mediteraneană include și pește, fructe de mare. Alte alimente (precum carnea de pasăre, ouăle și brânza) trebuie să fie consumate cu moderație. Desigur, trebuie evitate alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi.
Alte alimente care mențin sănătatea ficatului sunt:
- Fulgii de ovăz, tărâțea de ovăz
- Broccoli, spanacul, varza, morcovi, varza kale
- Nucile, hrișca, quinoa, secara, orezul brun
- Pepenele, bananele, avocado, lămâile, ceaiul verde și altele.
Cerealele integrale conțin vitamine B, fier, magneziu, fibre care mențin sănătatea intestinelor și a ficatului. În general, alimentele bogate în fibre pot reduce riscul de obezitate și pot preveni inflamația din ficat.
Fulgii de ovăz conțin fibre (beta-glucani) care ajută la reglarea nivelului de colesterol. Aceste fibre au efecte benefice asupra microbionului și proprietăți antiinflamatoare, astfel ajută în prevenirea bolilor hepatice.
Tărâțea de ovăz previne obezitatea, reduce inflamația de la ficat și ajută în menținerea siluetei.
Un aliment important în dietă este broccoli, care conține flavonoide, vitamina C, glucozinolați care măresc activitatea enzimelor hepatice și activează protecția antioxidantă. Broccoli are sulforafan care protejează celulele hepatice de inflamație și de stresul oxidativ.
Uleiul de măsline are antioxidanți și vitamina E care mențin sănătatea ficatului. Uleiul de măsline ajută la funcționarea optimă a ficatului, la combaterea stresului oxidativ și prevenirea deteriorării celulelor hepatice.
Sucul de morcovi are vitamine (A, B, C), potasiu, calciu, fosfor, flavonoide, beta-caroten, care elimină toxinele de la nivel hepatic, reduce inflamațiile și este o băutură purificatoare. Sucul de morcovi ajută în tratamentul cancerului și în protejarea celulelor de stresul oxidativ. De asemenea, morcovii au potasiu care scade riscul de boli de inimă și de boli cardiovasculare.
Spanacul este bogat în fier, vitamine (A, B9, C, K), beta-caroten, magneziu, potasiu, fitochimice sănătoase (ex. luteină). Spanacul scade riscul de boli hepatice și îmbunătățește microflora intestinală.
Sucul de mere are acid malic, care este un compus cu efect benefic asupra ficatului, reduce calculii biliari. Merele au fibre care împreună cu sucul de mere ajută la prevenirea infecțiilor, curățarea și detoxifierea ficatului.
Sucul de afine este ideal pentru purificarea ficatului. Acesta are proprietăți detoxifiante, antioxidante, îmbunătățește sănătatea ficatului și a întregului organism.
Ceaiul verde este indicat pentru sănătatea ficatului, deoarece este o sursă de substanțe flavonoide cu proprietăți antioxidante. Dintre flavonoide, 20% sunt catechine care scad colesterolul și au efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Ceaiul verde reduce riscul de a dezvolta cancer de ficat și grăsimea acumulată în ficat.
Ceaiul de scorțișoară combate atacul nociv al radicalilor liberi, curăță ficatul, ajută la eliminarea excesului de toxine, la arderea mai rapidă a grăsimilor și reducerea nivelului de zahăr din sânge.