Care sunt cauzele colicilor abdominale și ce metode populare sunt pentru combaterea lor

0
306
Care sunt cauzele colicilor abdominale și ce metode populare sunt pentru combaterea lor

Copiii alăptați cu vârsta de cel puțin 2 săptămâni și care au colici plâng foarte mult, oricum mai mult decât copiii sănătoși, iar în plus este și foarte greu să fie liniștiți de către părinți. În cazul în care un copil ajunge să plângă de 3-4 ori pe zi este clar că are o problemă de sănătate și este posibil să sufere de colici.

De obicei în cazuri de colici copiii plâng cu tonalități înalte și de câteva ori pe zi, iar acest lucru poate ține și câteva săptămâni. Alte simptome ale colicilor sunt flatulența, înroșirea feței și strângerea pumnilor și a genunchilor la piept pentru ameliorarea durerii abdominale. Plânsul poate ține chiar mai mult de o oră.

Copiii care au astfel de stări dureroase abdominale nu prezintă simptome de vomă, diaree și febră, am putea spune că sunt destul de sănătoși dacă am elimina colicile. Întotdeauna ei trebuie să fie consultați și de un medic pentru a vedea sigur dacă plânsul lor este provocat de colici și nu de altă afecțiune.

Colicile abdominale produc durere în partea inferioară a tractului digestiv și astfel copilul plânge tare și este destul de greu de liniștit. Astfel de stări apar atât la fetițe cât și la băieți, și pot ține până la vârsta de cel mult 4-6 săptămâni. Principala cauză a durerii abdominale este acumularea de gaze care poate duce la starea de disconfort și plânsul prelungit al copilului.

Alte cauze sunt apariția unui dezechilibru la nivelul florei intestinale, sensibilitatea sau alergia copilului la proteinele care sunt conținute în laptele de vacă, înghițirea de aer în timp ce este alimentat sau alăptat mai ales dacă este ținut în poziția culcat, deficitul de lactază din enzime, supraalimentarea bebelușului din cauza faptului că plânge, dificultăți și stare de nervozitate în timpul alăptării, producerea spasmelor musculare la nivel intestinal.

În general bebelușul înghite puțin aer în timpul hrănirii însă, dacă înghite o cantitatea prea mare, se poate întâmpla ca aceasta să rămână în sistemul digestiv și să producă dureri. Dacă aerul este eliminat prin rîgîit atunci nu mai apar colicile.

colici

Metode populare pentru combaterea colicilor:

În primul rând copilul trebuie ținut într-un mediu liniștit pentru că în caz contrar starea lui de nervozitate poate fi agravată. Este suficient că are dureri abdominale, nu mai trebuie să fie suprastimulat prin alți factori care în mod normal pot fi evitați. Este interzis să fumați în camera unde stă copilul deoarece fumul de țigară îi poate afecta sănătatea și chiar agrava colicile. De asemenea, în timp ce copilul este alăptat la sân sau cu biberonul trebuie să fie cât mai liniștit.

Citește și:  Ciroza hepatica - cauze, simptome si tratament

În medicina populară se folosesc tratamente naturiste care ajută în calmarea spasmelor musculare intestinale ale copilului. Mușchii intestinului se contractă ritmic pentru a facilita circulația alimentelor iar dacă apare o pierdere a ritmului contracțiilor se pot produce spasme ce duc la stări de durere și colici la copii. Ceaiurile din plante medicinale pot ajuta în tratamentul colicilor dar trebuie folosite doar la indicațiile medicului.

Utilizarea probioticelor reprezintă o soluție pentru creșterea nivelului de bacterii prietenoase în intestin, mai ales dacă simptomele de colici apar din cauza deficitului de floră intestinală benefică în organism. Dezechilibrul de la nivelul florei intestinale este una din cauzele frecvente ale producerii colicilor.

Bacteriile prietenoase și fermenții din tractul digestiv sunt importanți pentru sănătate și reprezintă flora intestinală. Suplimentele cu probiotice contribuie la creșterea cantității de bacterii ce aduc beneficii intestinului. Substanțele probiotice pot fi adăugate unor formule de lapte și astfel sunt folosite la alăptarea bebelușului cu biberonul și ajută la refacerea florei intestinale a acestuia și ameliorarea colicilor.

O metodă foarte ușoară de calmare a spasmelor intestinale și a colicilor este masajul ușor aplicat pe burtica acestuia. Masajul se face în sensul acelor de ceasornic și foarte încet. De asemenea ținerea bebelușului cu fața în joc, astfel încât burtica sa să fie pe brațul adultului, este un procedeu care îl poate ajuta.

Ținerea bebelușului pe spate și apăsarea genunchilor spre burtică și apoi întinderea membrelor inferioare îi pot calma durerile abdominale. Întinderea bebelușului pe burtică pe o saltea moale îi va crea o stare de bine deoarece în general o astfel de poziție este agreată foarte tare de copiii de câteva săptămâni. Un astfel de exercițiu ajută în calmarea colicilor abdominale la bebeluși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.