Care sunt procesele prin care creatina ajută la creșterea mesei musculare și care sunt riscurile?

0
113
Care sunt procesele prin care creatina ajută la creșterea mesei musculare și care sunt riscurile

Creatina reprezintă un compus foarte important pentru sănătate. Are denumirea de creatină monohidrat și în mod normal este produsă de organism prin procesul metabolic. Specialiștii spun că această substanță este necesară mușchilor, că ajută la creșterea masei musculare, a forței și rezistenței mușchilor și îmbunătățește funcționarea musculaturii timp îndelungat. Prin folosirea mușchilor se produce energie celulară în corp deoarece compusul adenozintrifosfat sau ATP din mușchi este descompus în fosfat anorganic și adenozindifosfat sau ADP. Procesul are efecte pozitive asupra mușchilor deoarece îi fortifică.

Din păcate această energie produsă ține puțin de aceea este indicat aportul de creatină sub formă de supliment alimentar, deoarece compusul ADP poate fi transformat în compusul ATP. Specialiștii recomandă sportivilor creatina deoarece prin folosirea ei se obține ATP deci se obține o sursă de energie celulară. Această substanță este necesară mușchilor, este implicată în procesul de transmitere a impulsurilor și ajută la funcționarea mușchilor.

Printr-o dietă echilibrată și adaosul de creatină se poate contribui la creșterea masei musculare și la creșterea forței și rezistenței musculare. Creatina se găsește doar în alimentele de origine animală (în ton, somon, carne de vită și carne de porc) și deci cei care sunt adepții unor diete vegetariene vor avea un deficit de acest compus în organism.

Creatina este utilizată și în anumite tratamente pentru pacienții care suferă de boli ce au drept consecințe slăbirea masei musculare. De asemenea, creatina este recomandată persoanelor în vârstă deoarece la acestea apare o scădere a masei musculare (un proces creat de îmbătrânirea organismului). Creatina are un efect bun și asupra inimii, ajută la eliminarea excesului de lichid din organism, poate preveni bolile mintale, ischemia, protejează vasele sangvine împotriva aterosclerozei deoarece scade nivelul de colesterol, trigliceride și lipoproteine din sânge.

consum de creatina

Creatina nu se administrează în doză mare, întotdeauna trebuie respectată doza limită care este considerată ca fiind suficientă pentru un individ. Specialiștii spun că dozele mai mici sunt chiar mai eficiente decât dozele mai mari (ex. 5 g). În mod normal doza de creatină de aproximativ 2,5 g este considerată ca fiind mică și suficientă pentru o persoană ce dorește dezvolarea masei musculare prin antrenamente ce presupun exerciții fizice cu greutăți.

Citește și:  Care sunt cele mai bune surse de proteine?

Sportivii folosesc adesea acest supliment alimentar deoarece le oferă energie, rezistență și forță musculară. Aceștia nu trebuie să ia creatina cu sucuri de fructe deoarece astfel se produce creatinină și poate fi îngreunat procesul de procesare de către rinichi. Creatinina se determină prin analize de sânge deoarece este o moleculă ce apare în serul de sânge, fiind generată de metabolismul muscular.

Dacă valorile creatininei sunt prea mari sau prea mici este posibil ca persoana respectivă să aibă afecțiuni renale. Această moleculă este un ,,deșeu” al organismului, este diferită de creatină (care are importanță în producerea energiei musculare). În concluzie, pentru verificarea funcției renale se pot face analize de sânge și determina concentrația de creatinină. Sportivii folosesc adesea suplimente alimentare utile pentru formarea corpului lor. Suplimentele de creatină îi ajută pe sportivi să își crească masa musculară, să-și îmbunătățească calitatea mușchilor.

Creatina poate avea și efecte secundare de aceea nu trebuie consumată în exces. De obicei reacțiile adverse sunt de creștere în greutate și diaree, însă astfel de simptome sunt destul de rare. Cei care au tendința de a folosi doze mari de creatină pot face alergii, pot avea erupții cutanate, pot suferi de indigestie și oboseală. În general efectele adverse nu sunt periculoase dar acest lucru nu înseamnă că nu afectează organismul. Mare atenție și la calitatea suplimentelor alimentare, nutriția indiferent de forma ei nu trebuie niciodată să fie de calitate inferioară deoarece poate agresa organismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.