Care sunt simptomele ce apar în cazul balonării? Află cum se poate preveni și trata simplu această afecțiune!

0
110
Care sunt simptomele ce apar în cazul balonării Află cum se poate preveni și trata simplu această afecțiune!

Balonarea este o afecțiune prin care simți că ai abdomenul umflat și o stare de tensionare din cauza gazelor acumulate în intestine și mai ales în colon. Nu poți nega că nu ai experimentat o stare de balonare și îngreunare intestinală în viața ta! Această tulburare la nivelul tractului digestiv se produce din cauza gazelor intestinale, care dacă sunt mai multe decât în mod normal, creează o senzație de presiune, de abdomen foarte plin, iar uneori de crampe intestinale dureroase și flatulență. Balonarea apare și dispare subit, nu a fost găsită o explicație fiziologică foarte clară cu privire la gazul din intestine, unde se duce dacă nu e eliminat prin anus.

Obiceiul de a mânca rapid alimentele sau de a bea lichide în grabă (și mai ales băuturi carbogazoase), fără a mesteca hrana suficient de bine, poate produce balonare deoarece la nivelul tractului gastrointestinal apar probleme în ceea ce privește digestia bolului alimentar.

Consumul excesiv de alcool, bere, cafea și nicotină poate fi un factor de risc pentru balonare. Dulciurile sau alimentele care conțin zahăr și îndulcitori sunt cauze ale balonării deoarece acestea sunt descompuse de bacteriile intestinale și se produc gaze în intestine. Aerul pe care il respirăm este de asemenea o cauză a balonării, putem înghiți prea mult aer în timp ce mâncăm.

Înghițirea exagerată a aerului provoacă de obicei sughiț. Interacțiunea dintre bacteriile intestinale și bolul alimentar poate duce la formarea de gaze intestinale. Anumite boli se manifestă prin simptome de balonare și anume: sindromul intestinului iritabil, colita, boala de reflux gastroesofagian, constipația, afecțiunile digestive. Senzația de balonare este perfect normală înainte de menstruație dar și la femeile însărcinate care sunt predispuse la constipație.

Simptomele principale sunt de tensiune intraabdominală, stare de disconfort la stomac, senzație de durere în zona abdominală, senzație de foarte plin, râgâială sau eliberarea involuntară a gazelor din stomac, meteorism, flatulență cu sunet și miros neplăcut ce produc jenă.

balonat

Când trebuie să mergi la medic? Balonarea poate fi asociată cu diferite afecțiuni și boli, astfel dacă apare pierderea în greutate, durerile toracice, scaune cu sânge, greață și vărsături, constipație sau diaree, febră și alte simptome serioase, este necesar să se facă un consult medical.

Citește și:  Hipertensiunea arterială mărește cu 30% - 50% șansele unui atac cerebral.

Pentru prevenirea balonării este indicat să se servească mâncarea încet și să se mestece bine alimentele. Trebuie evitate mesele prea copioase, este mult mai bine să se mănânce puțin și des. Pentru a evita producerea de gaze intestinale trebuie redus consumul de dulciuri, tutun și alcool. Fiecare om trebuie să aibă o dietă alcătuită din alimente bine tolerate de organism. În general lintea, fasolea și mazărea provoacă balonare.

Ceaiul din anason și chimen ajută în combaterea simptomelor de balonare. Anasonul are vitamina A, B1, B2, C, fier, calciu, potasiu, fosfor și esență aromatică. Are efect tonic, diuretic, antispasmodic, de combatere a balonării. Este folosit sub formă de ceai din semințe sau ceai din frunze în tratamentul digestiei lente, durerilor de la nivel gastrointestial, asteniei, migrenei, amețelii, tusei, spasmelor intestinale, flatulenței, senzației de balonare, vomei psihogene.

Dieta persoanelor care suferă frecvent de balonare trebuie să aibă un conținut ridicat de fibre care se găsesc în legume, fructe și cereale integrale. Mestecatul alimentelor pe îndelete este important pentru digestie deoarece favorizează realizarea acesteia. Prin mișcările realizate alimentele se îmbibă cu saliva eliberată din glandele salivare din cavitatea bucală.

Hrana este mărunțită și transformată în formă lichidă prin acțiunea salivei și apoi a sucului gastric. În acest fel digestia este ușoară, iar nutrienții sunt absorbiți mai rapid. Cercetătorii consideră că dacă mănânci mai încet, scapi de indigestie, balonare, flatulență, boli cardiovasculare, iar în plus savurezi mai mult timp bucatele delicioase. Din păcate, oamenii sunt stresați, mănâncă mereu pe fugă, duc un stil de viață în ritm alert și astfel ajung să sufere de sindromul metabolic, de diabet și boli cardiovasculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.