Cat de buna este carnea de miel, care sunt proprietatile ei nutritive?

0
2027
Cat de buna este carnea de miel, care sunt proprietatile ei nutritive

Cu totii stim cat de gustoasa este carnea de miel rumenita in ulei la tigaie, preparata la cuptor sau la gratar. Insa ce proprietati nutritive are, cat de bogata este in minerale, vitamine si lipide este mai putin cunoscut. Cert este ca face parte din categoria de carne rosie si este recomandat sa fie consumata primavara. Un miel trebuie sa aiba intotdeauna cel putin 12 kg pentru a avea carnea sanatoasa de a fi folosita in gastronomie.

Ce proprietati are carnea de miel?

Aceasta carne are putine grasimi, o cantitate semnificativa de grasimi apare la carnea de oaie. Desigur este vorba mai ales de grasimi saturate. Specialisti spun ca 100 g carne de miel are 10 g grasime, iar aceasta este alcatuita in principal din acid oleic.

Carnea de miel poate fi mai mult sau mai putin grasa, in functie de cat de mare este mielul. Astfel, cu cat mielul este mai dezvoltat cu atat numarul de calorii este mai mare (poate avea intre 200-300 kcal).

Carnea de miel are acizi grasi Omega-3 care sunt esentiali pentru organism, ajuta la dezvoltarea creierului si vederii, la cresterea normala a corpului. O astfel de carne este consumata in special de populatia din zona Marii Mediterane. Oamenii de acolo cred in proprietatile nutritive deosebite ale acestei carni si o folosesc frecvent in dieta.

Desi unii spun ca este o carne greoaie, in realitate se digera destul de rapid, iar numarul de calorii nu este foarte mare.

Carnea de miel este o sursa importanta de proteine. Este suficient sa consumi 100 g carne de miel si iti asiguri 60% din necesarul de proteine zilnic pentru organism. Deci nu faceti excese, pentru ca prin aportul de 200 g carne de miel, deja ati depasit necesarul de proteine pentru o zi.

carne de miel

Aceasta carne are un continut semnificativ de minerale. Fierul, zincul si seleniul sunt foarte importante pentru sanatate. Doar 100 g carne de miel contine 40% din necesarul zilnic de zinc pentru organism si 50% din necesarul de seleniu. Fierul ajuta la oxigenarea celulelor, cresterea nivelului de hemoglobina si formarea sangelui. De asemenea fierul combate anemia, imbunatateste aspectul unghiilor, pielii si parului, normalizeaza functia glandei tiroide, are rol in dezvoltarea armonioasa a corpului. Zincul mentine sanatatea corpului, parului si a unghiilor, are efect benefic asupra functiilor cerebrale, imbunatateste memoria si creste capacitatea mentala. Selenul creste rezistenta organismului, are rol important in dezvoltarea sexuala si in reproducere, ajuta metabolismul si sistemul osos.

Fosforul din aceasta carne este un mineral util organismului, este o sursa de energie pentru acesta. Are rol benefic asupra activitatii mentale, sistemului nevos si asupra muschilor, ajuta la formarea tesutului osos, amelioreaza durerile de artrita, imbunatateste functionarea rinichilor, are rol in sinteza proteinelor, in metabolismul carbohidratilor si grasimilor, ajuta activitatea creierului, ficatului si altor organe din corp.

Citește și:  Scapa rapid de stres prin meditatie si respiratie corecta

Vitamina PP (niacina, vitamina B3) din carnea de miel ajuta circulatia cerebrala deoarece favorizeaza dilatarea vaselor de sange, calmeaza migrenele si durerile ulceroase, ajuta la asimilarea fierului in organism, intareste muschii, stimuleaza eliminarea bilei si a secretiei gastrice, are efect benefic asupra starii de spirit.

De asemenea carnea de miel are vitamina A si vitamine din grupul B care sunt importante pentru mentinerea sanatatii. Deficitul de aceste vitamine duce la slabirea sistemului imunitar, de aceea alimentatia corecta care este bogata in vitamine si minerale este necesara organismului.

Cum se prepara carnea de miel?

Foarte important este ca inainte de a fi portionata, carnea de miel sa fie curatata de grasimea in exces. Apoi trebuie spalata cu apa rece, iar pentru a o taia mai usor trebuie sa o lasi putin sa se scurga de apa in exces. Cei care doresc o pot congela deoarece aceasta carne isi pastreaza prin inghetare toate proprietatile. Mare atentie cu aceasta carne, deoarece este foarte perisabila. Se poate contamina destul de repede cu bacterii si poate dezvolta substante toxice, de aceea trebuie gatita imediat ce a fost cumparata sau pusa la timp la congelator. Nu folositi cutite metalice, pentru ca in contact cu fierul are loc procesul de oxidare. Utilizati cutite din inox.

Miel la tava (reteta lui Radu Anton Roman):

Ingrediente folosite:

  • 6-8 kg carne de miel
  • 200 g unt
  • 200 ml ulei
  • 10 fire de usturoi verde
  • o capatana de usturoi vechi
  • 2 pahare de vin alb
  • condimente (sare, piper).

Mod de preparare: se spala carnea de miel cu apa rece, se sterge cu o panza de excesul de apa; cei care au un miel intreg trebuie sa-l curete pe interior cu apa cu otet; usturoiul se curata si se spala cu apa, apoi se taie marunt si se piseaza bine; se unge tava cu unt si ulei; se unge carnea de miel cu sare, piper, usturoi si la sfarsit cu ulei; se aseaza carnea in tava, sau daca e miel intreg se pune in tava cu spinarea in sus; focul se inteteste putin, iar carnea trebuie unsa mereu cu grasimea din tava pentru a se rumeni frumos; cand s-a format o crusta pe carne se toarna vinul peste ea si se lasa la foc mic aproximativ o ora ca sa se patrunda bine; se incearca cu furculita din cand in cand, pentru a vedea daca e gata, daca este suficient de frageda; cu 10 minute inainte de a fi gata trebuie puse coditele de usturoi verde peste carne si astfel gustul ei va fi mai aromat. Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.