
Legumele crude murate sunt delicioase și benefice pentru organism, deoarece ajută la restabilirea ecosistemului interior. Varza murată sau combinații de varză și legume puse la murat în borcane închise ermetic sunt preparate culinare folosite de oamenii de sute de ani. Totuși legumele crude murate nu trebuie confundate cu acea varză murată foarte sărată și pasteriurizată care se cumpără de la supermarket.
Prin pasteurizare legumele își pierd enzimele, iar sarea în exces duce la eliminarea beneficiilor legumelor pentru sănătate. Este vorba despre murăturile care se prepară fără conservanți și apă fierbinte. Deși le pregătim în fiecare toamnă, nu toți știm cât de mult contribuie la vindecarea și creșterea rezistenței ecosistemului interior.
Cel mai bine este ca astfel de legume crude murate să fie preparate acasă deoarece doar așa ele vor avea calitățile terapeutice pe care le vom prezenta mai jos. Se cumpără legumele din piață, se spală și se taie în bucăți potrivite, se pun în recipiente din sticlă care se închid ermetic. Se adaugă apă filtrată, iar în borcane legumele trebuie să fie bine apăsate.
Deasupra lor trebuie lasat un spațiu de 5 cm până la capac deoarece legumele trebuie să aibă loc unde să se ridice în timpul fermentației. Se închid foarte bine borcanele cu capace, se lasă să stea la temperatura camerei timp de 3-7 zile, timp în care legumele fermentează, iar bacteriile prietenoase formate transformă zahărul și amidonul în acid lactic. Pentru a opri fermentația, aceste murături trebuie depozitate la frigider și astfel se pot păstra 7-8 luni de zile.
Beneficiile legumelor crude murate pentru sănătate:
Gustul lor astringent este preferat de mulți oameni sau poate fi mai puțin plăcut pentru unele persoane. Asociate cu preparare culinare pe bază de carne, cartofi sau alte alimente ce conțin proteine și carbohidrați, pot deveni de neînlocuit.
Legumele crude murate au bacterii prietenoase, pot avea același efect ca probioticele, ajută digestia, sunt deja predigerate prin procesul de fermentare la temperatura camerei (proces ce stă la baza realizării lor). Au enzime care contribuie la digerarea altor alimente, ce sunt servite împreună cu ele la masă.
Astfel de preparate stopează pofta de alimente care îngrașă, de dulce, de produse lactate, de pâine, paste și astfel contribuie la combaterea obezității. Sunt alcaline, ajută la curățarea organismului de toxinele și rezidurile din tractul intestinal și la restabilirea echilibrului în organism.
Femeile însărciate pot consuma legume crude murate deoarece acestea le asigură bacteriile prietenoase în intestin și le îndepărtează starea de greață dimineața. Aceste bacterii și enzime benefice pentru intestin ajută la eliminarea toxinelor, la regenerarea celulelor și consolidarea sistemului imunitar. În concluzie alimentele crude murate cresc longevitatea organismului.