Cât de important este acidul pantotenic și care este doza recomandată zilnic?

0
154
Cât de important este acidul pantotenic și care este doza recomandată zilnic

Acidul pantotenic aparține grupului de vitamine B și este o substanță care apare în foarte multe alimente. Acest lucru este exprimat și prin numele său care provine din grecescul ,,panthos” și înseamnă ,,peste tot”. Acidul pantotenic este numit și vitamina B5, iar doza recomandată zilnic este de 4-10 mg pentru o persoană adultă.

Acidul pantotenic se găsește în ardei gras, avocado, drojdie de bere, carne de vită, ouă, homar, ficat, rinichi, carne de porc, gulie, varză de Bruxelles, ciuperci, nuci, lăptișor de matcă, tărâțe de grâu, pești de apă sărată, pepene galben, cereale integrale, lapte, portocale, guava, papaya, mango, broccoli.

Având în vedere faptul că se găsește în multe alimente, deficitul de vitamina B5 în organism apare destul de rar. Totuși trebuie de spus că mare parte din cantitatea de acid pantotenic din legume și alte surse care îl conțin se pierde prin gătit, prin diferitele metode de preparare ale acestor alimente. Cercetătorii spun că vitamina B5 este destul de sensibilă la fierbere și prăjire, de aceea legumele care o conțin trebuie consumate crude.

oua

Acidul pantotenic este incorporat în coenzima A, care acționează benefic asurpa metabolismului. Acidul pantotenic are rol esențial în organism, în detoxifierea ficatului, metabolismul zahărului, sinteza acizilor grași, sinteza cartilajului și a țesutului conjunctiv, biosinteza hormonilor steroizi, dezvoltarea mucoaselor și a pielii, procesele de regenerare și vindecare epitelială, sinteza vitaminei D, stimularea imunității organismului.

Citește și:  De ce sa mergi la sala - 6 motive

Această vitamină este importantă pentru producerea hormonilor suprarenali, procesarea vitaminelor, formarea anticorpilor, producerea neurotransmițătorilor, buna funcționare a sistemului nervos și gastrointestinal, eliberarea energiei din carbohidrați, proteine și grăsimi, vindecarea anxietății, depresiei, oboselii, furnicăturilor în mâini, furnizarea de energie metabolismului, susținerea performanței mentale, vindecarea rănilor, scăderea nivelului de colesterol și trigliceride, ameliorarea simptomele de poliartrită reumatoidă.

Deficitul de vitamina B5 poate provoca scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, oboseală, epuizare, constipație, inflamații ale tractului respirator superior, depresie, insomnie, dureri de cap, tulburări neurologice, neuromotorii, dureri de stomac, iritabilitate, vărsături, senzație de ardere la picioare, furnicături în piele, parestezii, convulsii. O astfel de carență de vitamină apare la femeile care iau contraceptive orale, alcoolici, persoanele care suferă de anumite boli grave, care sunt în convalescență sau au o nutriție necorespunzătoare.

Această vitamină este recomandată în cazuri de afecțiuni inflamatorii ale mucoaselor, cataractă, afecțiuni ale tractului respirator, sinuzită, gastrită, intoxicații cu medicamente, ficat gras, boli hepatice, parestezii, tulburări senzoriale la picioare, malnutriție, anorexie, infecții, deficit de anticorpi, sistem imunitar slab dezvoltat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.