Ce boli ascunde hipertensiunea intraoculara?

0
5836
Ce boli ascunde hipertensiunea intraoculara

Hipertensiunea intraoculara este o afectiune ce apare in momentul in care tensiunea oculara depaseste valoarea normala masurata in milimetri coloana de mercur, cand presiunea ochiului este mai mare de 21 mmHg. Medicii considera valorile normale ca fiind cuprinse intre 10-21 mmHg. Din pacate aceasta afectiune nu se poate preveni, ea apare pe neasteptate si in general la persoanele in varsta.

In majoritatea cazurilor ea este descoperita intamplator, deoarece nu prezinta simptome specifice. Partea rea este ca atunci cand s-a instalat poate da sau semnala anumite probleme grave de sanatate, din care fac parte glaucomul si bolile cardiovasculare. In general persoanele care au boli ce afecteaza vasele de sange si inima pot suferi de hipertensiune intraoculara. Dintre aceste boli fac parte:

  • hipertensiune arteriala
  • cardiopatia ischemica
  • afectiunile cerebrovasculare
  • miocardita
  • boala arteriala periferica
  • malformatiile inimii sau bolile congenitale cardiace.

De regula persoanele care utilizeaza foarte mult calculatorul pot ajunge sa sufere de tensiune oculara. Aceasta este diferita de hipertensiunea intraoculara in sensul ca nu depaseste valoarea de 21 mmHg. De asemenea tensiunea oculara se manifesta printr-o serie de simptome ca de exemplu:

  • sensibilitate la lumina
  • vedere incetosata
  • iritatie
  • durere de cap si de ochi
  • oboseala
  • spasme oculare
  • roseata la ochi
  • senzatie de ochi grei si umflati
  • dificultate de a citi o pagina de carte sau la calculator
  • uneori apar dureri de gat si de spate datorita unei pozitii incomode la birou, spatele fiind tinut ore in sir cocosat in fata calculatorului.

Hipertensiunea oculara apare mai ales la persoanele ce au varsta peste 40 de ani, la femeile care sunt la menopauza, oamenii de culoare, pacientii cu glaucom primar.

In anumite cazuri tensiunea oculara poate creste, iar cand valoarea sa depaseste 21 mmHg se ajunge la afectiunea de hipertensiune intraoculara. Aceasta nu poate fi prevenita si de multe ori poate degenera in glaucom. Dupa cum se stie glaucomul duce la orbire cand este atins capul nervului optic si alterat campul vizual. Pentru a se preveni aceasta boala este necesar sa se faca examene periodice la medicul oftalmolog pentru a depista din timp eventualele probleme la ochi.

Citește și:  Transpiratie excesiva - Cand apare si cum se trateaza?

Avand in vedere ca hipertensiunea intraoculara nu da simptome clare este necesar examenul medical prin care se va masura valoarea tensiunii oculare si astfel se va stabili cat de grava este problema oculara si cat de mare este riscul de a se ajunge la deteriorarea nervului optic si deci la dezvoltarea glaucomului.

Cauzele hipertensiunii intraoculare sunt diferite

Ea apare datorita excesului de lichid la ochi, care s-a acumulat in urma drenarii necorespunzatoare a acestuia, a functionarii anormale a canalelor de scurgere oculare. De asemenea la persoanele in varsta poate sa apara si arcul senil, o afectiune numita gerontoxon ce se caracterizeaza printr-un inel de acumulari lipidice albicioase in imediata apropiere a corneei.

Hipertensiunea intraoculara apare si din cauza unor leziuni oculare sau a consumului de medicamente. Ea poate fi si o afectiune mostenita din familie, mai ales daca exista antecedente familiare de miopie, diabet zaharat, glaucom si hipertensiune intraoculara.

Pentru a descoperi hipertensiunea intraoculara un pacient trebuie sa faca un examen de rutina la un medic oftalmologic, acesta ii va masura tensiunea intraoculara si ii va analiza starea de sanatate a ambilor ochi. Se recomanda ca o astfel de consultatie sa fie facuta o data pe an. Cei care au varsta peste 40 de ani trebuie sa nu uite de o astfel de vizita la medic, deoarece la ei riscul este mai mare de a dezvolta si alte boli de ochi, care daca sunt depistate la timp pot fi tratate mai usor.

Hipertensiunea intraoculara poate duce la pierderea vederii doar daca se dezvolta glaucomul. Pacientii care nu prezinta simptome de glaucom au doar aceasta afectiune de hipertensiune intraoculara.

La persoanele in etate riscul de a suferi de hipertensiune intraoculara este mai mare deoarece la ele poate sa apara o perturbare a mecanismului de eliminare a umorului apos din cauza avansarii in varsta. La copii, afectiunea apare daca acestia sufera de glaucom congenital sau glaucom juvenil.

Pentru tratament medicul specialist va recomanda picaturi pentru ochi in scopul scaderii tensiunii oculare. Daca pacientul sufera si de alte afectiuni oculare, se impune un tratament corespunzator si pentru acestea. Astfel se va evita pe cat posibil deteriorarea vederii, instalarea glaucomului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.