Ce este catina și care sunt beneficiile sale pentru sănătate?

0
98

Catina este un arbust nepretențios, care crește într-o varietate mare de zone și ale cărui fructe au proprietăți deosebit de benefice pentru organism. Cunoscută sub denumirea științifică de Hippophae Rhamnoides, catina își are originea în Asia Centrală, în Romania fiind regăsită cu precădere în zonele muntoase.

Consumul de catina are nenumărate beneficii în tratarea și prevenirea unei game largi de afecțiuni, fiind considerată în multe regiuni ale lumii ca fiind o plantă miraculoasă. Fructele acesteia pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc, sirop, ulei sau creme pentru uz extern.

Ce vitamine și minerale regăsim în compoziția catinei?

Unul din lucrurile pentru care cătina este atât de populară este concentrația sa mare de vitamina C, de 10 ori mai mare decât a citricelor și de 2 ori mai mare decât a măceșelor. Spre exemplu, în numai 100 grame de suc de catina se regăsesc între 400 și 800 mg de vitamina C. De asemenea, fructele de catina au în compoziție nenumărați alti micronutrienți, precum:

  • Vitamine din complexul B (B1, B2, B6 și B9)
  • Vitaminele E, K, P și F
  • Microelemente precum calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier
  • Carotenoide (beta caroten)
  • Acizi grași polinesaturați
  • Uleiuri complexe și volatile
  • Flavonoide, taninuri, pectine și taninur

Care sunt proprietățile curative ale fructelor de catina?

Consumul de catina este recomandat în orice perioadă a anului, aceasta având următoarele efecte curative asupra organismului:

Efect imunostimulator

Catina este recunoscută pentru efectul său de stimulare a imunității, fiind un real ajutor în prevenirea și combaterea bolilor. În plus, aceasta funcționează ca un antibiotic natural, care sprijină organismul în lupta cu infecțiile bacteriene.

Citește și:  Inventii medicale – ecografia

Efect vitaminizant.

Fructele de catina au în componență un spectru larg de vitamine și minerale, care sunt indispensabile funcționării optime a organismului.

Efect detoxifiant

Catina are un rol important în eliminarea toxinelor de la nivelul sistemului digestiv, ajutând în același timp ficatul să funcționeze mai eficient.

Efect antioxidant

Fiind bogată în antioxidanți, catina contribuie la neutralizarea radicalilor liberi și a chimicalelor dăunătoare la care organismul este expus în mediul înconjurător, prevenind apariția celulelor canceroase.

Efect cicatrizant, emolient și antiinflamator

Atunci când este utilizată sub formă de creme sau unguente, cătina are un efect cicatrizant formidabil, hrănind pielea și ajutând la regenerarea acesteia, în mod special după expunerea prelungită la razele ultraviolete ale soarelui. De asemenea, cătina are un puternic rol antiinflamator şi antibacterian, atât la nivel intern, cât și la nivel extern, fiind adesea folosită ca remediu natural în tratarea afecţiunilor pielii, rănilor sau arsurilor.

De asemenea, catina, în mod special sub formă de ulei, se regăsește în componența multor produse cosmetice, cum ar fi cremele pentru picioare.

Exista contraindicații cu privire la consumul de catina?

Deși este un aliment miraculos, cu o multitudine de beneficii pentru organism, este recomandat să consumăm catina cu moderație. Produsele și preparatele din catina nu sunt indicate imediat după o intervenție chirugicală, deoarece pot încetini procesul de coagulare a sângelui, însă, ulterior, pot ajuta semnificativ organismul în procesul de recuperare din perioada de convalescență. De asemenea, produsele din catina nu sunt recomandate persoanelor cu tensiune arteriala scăzută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.