
Aciditatea și alcalinitatea se determină în funcție de scara potențialului de hidrogen (a pH-ului). Pentru menținerea echilibrului pH-ului este necesar să se mănânce zilnic 20% alimente acide și 80% alimente alcaline. Când pH-ul indică un organism prea acid este nevoie să se consume alimente cu reacții alcaline și să se evite cele cu reacții acide. În cazul în care din contra organismul este prea alcalin trebuie să se mănânce mai multe alimente cu reacție acidă și să se renunțe la cele alcaline.
Apa este neutră, ea are pH-ul de 7,0 și nu este nici acidă și nici alcalină. Dacă un aliment are pH-ul sub 7,0 înseamnă că este acid, iar dacă are pH-ul mai mare de 7,0 este clar că este un aliment alcalin. Specialisții în domeniul medical spun că în mod normal un organism are pH-ul de 7,35-7,45 și deci este semiacid.
Dintre alimentele ce produc alcalinitate fac parte: hreanul, mierea, avocado, curmalele, ciupercile, melasa, ceapa, strugurii, porumbul, prunele, siropul de arțar natural, nuca de cocos proaspătă, napi, cartofii și alte legume proaspete și crude. Un nivel alcalin mai scăzut este creat de alimente de tipul: castane, mei, migdale, produse lactate fermentate, nuci de Brazilia, fasole lima, melasă din zahăr.
Alimentele care produc un nivel acid sunt: oțetul, alcoolul, zahărul, aspirina, varza murată, majoritatea medicamentelor, tăițeii, cacao, amidonul, tutunul, băuturile răcoritoare, sosurile picante, cafeaua, fructele de mare, carnea, prunele uscate, carnea de pui, piperul, ceaiul, peștele, fasolea, pastele, făina de ovăz, ouăle, hrișca, organele, făina și produsele din făină, năutul, laptele, muștarul, păstăile, merișoarele, lintea, măslinele. Există și o serie de alimente cu un nivel acid scăzut și anume: cerealele, brănzeturile, produsele din soia, carnea de miel, fructele conservate, milkshake-urile, fructele uscate, înghețata, untul, semințele, nucile, alunele, nuca de cocos uscată.
Dacă organismul este prea alcalin se produce fenomenul de alcaloză.
Aceasta apare mai rar dar are efect asupra sistemului nervos în sensul că ii produce o supraexcitație și astfel apar semne de hiperventilație, nervozitate excesivă sau chiar convulsii. Alcaloza are ca efect acumularea de calciu în organism, astfel pot să apară ciocuri la nivelul călcâielor sau oaselor. De asemenea, alcaloza provoacă hipotermie, hipertensiune, durere musculară, somnolență, articulații care trosnesc, indigestie cronică, cârcei nocturni, edem, convulsii, alergii, ochi exoftalmici (bulbucați), vomă, tuse de noapte, îngroșare a sângelui, coagulare prea rapidă a sângelui, scaune uscate, scaune tari, probleme menstruale, mâncărimi pe piele, senzație de arsură, prostatită, bursită, îngroșarea pielii.
Cauzele acestei boli pot fi consumul prea mare de medicamente alcaline, nivelul crescut de colesterol, stările de vomă repetate, alimentația săracă în nutrienți, dezechilibrul hormonal.
Pentru tratamentul alcalozei se recomandă anumiți nutrienți sau suplimente nutritive ce ajută la echilibrarea pH-ului. De exemplu, complexul de vitamine B la care se adaugă și suplimente de vitamina B6 sau piridoxină ajută la normalizarea pH-ului, la combaterea retenției de lichide și producerea acidului clorhidric. Tot pentru corectarea pH-ului se poate administra metilsulfonilmetan care este un mineral ce formează acid în tractul digestiv.
Coenzima Q10 stimulează procesul de detoxifiere al organismului de substanțele nocive. Tot pentru producerea acidului clorhidric se ia betaină hidrocloridă care este o enzimă digestivă ce eliberează acidul în tractul digestiv. Pentru obținerea unei acidități crescute în țesuturi este indicată L-cisteina deoarece aceasta este necesară și pentru producerea glutationului cu efect de dezintoxicare de substanțe chimice.
Vitaminele sunt foarte importante pentru sănătate, iar unele ajută în tratamentul alcalozei. Vitamina E este un antioxidant foarte puternic și trebuie introdus în dietă sub formă de d-alfa-tocoferol. Vitamina C cu măceșe, bioflavonoide din citrice este un supliment cu putere antioxidantă care ajută în combaterea radicalilor liberi. Seleniul este și el recomandat pentru combaterea radicalilor liberi, mai ales ca aceștia din urmă sunt produși prin alcaloză.
Vitamina D este importantă pentru intestin, ajută în absorbția fosforului și calciului la nivelul acestuia. Funcția renală poate fi stimulată prin folosirea de țesut glandular renal crud (se ia 500 mg în fiecare zi). Pentru susținerea sistemului nervos și în cazuri de oboseală cronică se poate administra S-adenozilmetionină dar numai dacă nu se face și tratamente cu antidepresive sau dacă nu se suferă de tulburări maniaco-depresive.
Lucerna este o plantă excelentă pentru sănătatea tractului digestiv deoarece are numeroși nutrienți dar mai ales vitamina K. Cei mai buni sunt germenii de lucernă. Dieta trebuie să fie în proporție de 80% alcătuită din linte, orez brun, cereale integrale, alune, nuci, macaroane, sos de soia. În restul de 20% poate cuprinde ouă, carne de pui, pește, brânză de vaci, fructe și legume proaspete.
Persoanele la care chimia corpului devine mai acidă pot suferi de acidoză
Simptomele de acidoză sunt: ochi adânciți în orbite, insomnie, oftat frecvent, migrene, retenție de apă, artrită, scaune urât mirositoare, constipație, senzație de arsură în anus, transpirație puternică, presiunea sângelui scăzută, halitoză, diaree, afte pe limbă, sensibilitatea dinților la fructe acide, senzație de arsură în gură.
Acidoza metabolică apare datorită unei cantități excesive de acid în fluidele corpului provocate de anumite dezechilibre acid-bază, sau de diabet, aspirina în exces, insuficiența renală, bolile metabolice, bolile de ficat, ulcerul gastric, frica, stres, febra, anorexia, consumul mare de vitamina C, niacină, toxemia, anorexia, stările febrile, cetoza, obezitatea, dieta necorespunzătoare, bolile hormonale, malnutriția, ulcerul gastric.
Pentru tratamentul acidozei se recomandă vitamina A și vitaminele din complexul B. Vitamina A protejează membranele mucoase iar vitaminele B asigură o digestie normală. Potasiul ajută la echilibrarea pH-ului din sânge și creșterea ratei metabolismului. Fosforul este un mineral cu rol în transformarea hranei în energie. Coenzima Q10 stimulează detoxifierea organismului de substanțe periculoase și susține sistemul imunitar.
Pentru normalizarea acidității din stomac se ia Buffer pH. Algele au rol în reducerea acidului din organism și mențin un echilibru normal al mineralelor. Cei care au prea puțin acid clorhidric în stomac pot lua Multi-Zyme care conține acest acid (la recomandarea medicului). Un alt supliment este Oxy-Caps cu rol în reducerea nivelului de acid din organism, în creșterea vitalității, rezistenței corpului. Păstrează echilibrul acid/alcalin, hrănește celulele cu oxigen, are efect antibacterian, antifungic și antiviral foarte bun.
Pentru menținerea unui echilibru corect acid/alcalin se consumă 50% alimente crude. Acestea se asimilează ușor de către organism și au numeroși nutrienți necesari menținerii sănătății. Nu mâncați în exces și mestecați mult alimentele. Cele mai recomandate alimente în dieta zilnică sunt: afinele, bananele, avocado, strugurii, grapefruit, mure, căpșuni, pere, lămâi, ananas, tot felul de legume.
Cum știm dacă fluidele din corp sunt prea alcaline sau prea acide?
Se realizează autotestul acid-alcalin. Testul se face înainte de a mânca, sau după o oră din momentul în care s-a terminat de servit masa. Se folosește o foaie de turnesol, se pune pe ea urină sau salivă, iar apoi se analizează culoarea acesteia. Într-un mediu alcalin, foaia de turnesol se schimbă din roșu în albastru, iar într-un mediu acid, ea se schimbă din albastru în roșu. Hârtia de turnesol se poate achiziționa de la farmacie.