
Când stai mult acasă, este destul de ușor să te apuci de ronțăit. După cum se știe, mâncarea este una din micile plăceri ale vieții. Și totuși, ultimul lucru pe care probabil ți-l dorești acum este să ajungi la obezitate. Mulți dintre noi apelăm la mâncare în situații stresante, când suntem nervoși, triști sau ne plictisim. Prin urmare, trebuie să avem voință, să fim atenți la alimentație, să facem mișcare, exerciții fizice în casă, să nu ne îngrășăm.
Află în acest articol ce este recomandat din punct de vedere al specialiștilor nutriționiști să mâncăm în această perioadă de stat acasă, pentru a ne crește imunitatea și a preveni obezitatea.
Navigare rapidă în articol:
- Dietă pentru stimularea sistemului imunitar
- Cum să eviți acumularea kg în izolare?
- De ce este bine să mănânci la ore fixe?
1. Dietă pentru stimularea sistemului imunitar
Medicii recomandă oamenilor să fie atenți în această perioadă la ce produse consumă, să aibă o alimentație sănătoasă. Ei consideră că o dietă bună poate stimula sistemul imunitar al organismului și poate preveni amenințarea coronavirusului.
Potrivit lor: „Obiceiurile alimentare influențează sistemul imunitar în mod sigur, care este responsabil pentru combaterea infecțiilor și bolilor. ”
„Consumul de fructe și legume în fiecare zi nu garantează faptul că nu vei suferi nicio infecție, dar oferă cele mai bune șanse organismului să nu se îmbolnăvească grav„, au spus medicii specialiști.
Sfaturi pentru creșterea imunității și prevenirea bolilor:
- Consumul de fructe și legume zilnic poate ajuta la eliminarea infecțiilor; în acest fel organismul are șanse să învingă boala și un risc mai mic să se îmbolnăvească.
- Persoanele în vârstă au sistemul imunitar compromis, de aceea trebuie să fie foarte atente la alimentație.
- Oamenii ar trebui să planifice ce preparate culinare vor face, pentru a cumpăra din timp toate ingredientele și pentru a preveni risipa de alimente. Multe alimente pot fi înghețate la congelator pentru a fi utilizate în altă zi. De exemplu, anumite fructe ușor înghețate sunt recomandate în diferite smoothie-uri (de fructe de pădure, banane și altele). Legumele de asemenea pot fi înghețate și folosite la diferite preparate culinare. De pildă, roșiile pot fi puse întregi la înghețat, iar apoi se vor dezgheța și folosi la mâncare.
Când vine vorba de alimentație sănătoasă, nu trebuie să lipsească cu siguranță cei trei nutrienți care ajută la susținerea imunității – vitamina A, vitamina C și zincul.
Vitamina A
Vitamina A întărește starea generală de sănătate:
- Scade riscul de răceală, gripă, infecții renale
- Are efect antioxidant, poate proteja celulele de cancer și boli grave, încetinește procesul de îmbătrânire al organismului
- Previne bolile de piele, problemele ochilor, adâncirea ridurilor
- Ajută la refacerea țesutului epitelial, la formarea dinților și oaselor
- Este importantă pentru imunitate.
Vitamina A este un nutrient care se găsește în: legume verzi, ficat de pește, legume galbene, spanac, cartof dulce, ardei roșu, frunze de păpădie, varză, morcovi, gulie, spirulină, pepene galben, sfeclă, papaya, varză chinezească, mentă, pătrunjel, ovăz, semințe de fenicul, ștevie, urzică, piersici, broccoli, caise, dovleac și altele.
Vitamina C
Vitamina C are numeroase beneficii asupra organismului:
- Combate atacul nociv al radicalilor liberi și protejează celulele corpului
- Ajută la metabolismul acidului folic
- Protejează corpul împotriva efectelor nocive ale poluării
- Crește imunitatea
- Previne infecțiile, cancerul și alte boli grave
- Facilitează producerea hormonilor anti-stres
- Ajută la absorbția mai ușoară a fierului
- Neutralizează metalele grele și substanțele toxice
- Ajută la producerea interferonului – proteină a sistemului imunitar
- Este un bun antioxidant care are numeroase funcții metabolice în organism
- Ajută la regenerarea țesuturilor și la funcționarea glandelor suprarenale.
Vitamina C se găsește în citrice, fructe de pădure, ardei, roșii, legume verzi, broccoli, varză de Bruxelles, lămâi, pătrunjel, mango, gulie, căpșune, ridichi, sfeclă, roșii, măceșe, mazăre verde, ceapă, portocale, frunze de păpădie, varză, pepene galben, merișoare și altele.
Zincul
Zincul este important pentru imunitate:
- Este eficient în ameliorarea simptomelor de răceală și în combaterea acestei afecțiuni
- Îmbunătățește rezistența organismului, acuitatea olfactivă și gustativă
- Ajută la vindecarea rănilor, protejează ficatul de atacul chimicalelor
- Este necesar pentru multe enzime din organism, pentru formarea oaselor
- Previne dezvoltarea acneei și funcționarea normală a glandelor sebacee
- Ajută la dezvoltarea organelor de reproducere
- Are rol în funcționarea prostatei
- Este bun în lupta împotriva atacului nociv al radicalilor liberi, previne îmbolnăvirea.
Zincul se găsește în lactate, carne, pâine, crustacee, alge roșii și brune, carne de miel, ficat, gălbenuș de ou, fasole lima, carne, ciuperci, sardine, boabe de soia, pește, legume care au boabe, nuci pecan, carne de pui, semințe de floarea-soarelui, cereale integrale, etc.
Un alt nutrient important pentru sănătate este vitamina D
Specialiștii spun că vitamina D sprijină sistemul imunitar al organismului și menține sănătatea oaselor. Acest nutrient are și alte beneficii:
- Previne osteoporoza, osteoartrita, hipocalcemia
- Ajută la funcționarea glandei tiroide
- Are rol în reglarea ritmului cardiac
- Ajută la absorbția calciului și a fosforului în organism
- Menține sănătatea dinților
- Ajută în coagularea normală a sângelui
- Previne slăbiciunea musculară.
Surse de vitamina D sunt: macrou, ouă, produse lactate, ulei de ficat de cod, ficat, cambula, gălbenuș, ovăz, stridii, cartofi dulci, frunze de păpădie, somon, sardine, uleiuri vegetale, ton, ciuperci shiitake, pătrunjel, urzică.
Un stil de viață sănătos
Alte sfaturi cu privire la un stil de viață sănătos:
- Zilnic trebuie făcute exerciții fizice
- Antrenamentul de orice fel ajută pentru dezvoltarea mușchilor și pentru arderea grăsimilor
- Persoanele care fac mai multă mișcare zilnic au o stare fizică și psihică mai bună și sunt mai sănătoase
- Unii spun că este bine să transpiri prin sport cel puțin o dată pe zi, astfel elimini toxinele și în plus te simți mai în formă după aceea
- Zilnic oamenii trebuie să aibă anumite activități fizice programate, de la cele mai simple – cum ar a face duș dimineața – și până la diferite munci sau exerciții fizice
- Chiar și persoanele care stau acum în casă se pot mișca mai des, pot realiza diferite activități prin locuință; important este să se miște și să nu aleagă o viață sedentară
- Când un om trăiește activ, se simte activ și mai energic; el trebuie să se mențină în formă, să aibă o alimentație sănătoasă și o activitate fizică moderată chiar și acasă
- Confortul casei oferă multe beneficii, însă nu trebuie să uităm de mișcare; există anumite obiceiuri despre care poate nici nu ne dăm seama și care îmbolnăvesc oamenii și astea sunt viața sedentară, comoditatea, consumul de alimente bogate în grăsimi, de mâncare procesată
- Oamenii au nevoie de mișcare în fiecare zi dacă vor să-și mențină sănătatea
- Renunțarea la fumat și alcool este importantă
- Aerisirea casei și odihna de asemenea trebuie realizate zilnic
- În fiecare zi trebuie să stați o perioadă de timp la aer, la fereastra casei dacă sunteți în perioada de izolare la domiciliu.
2. Cum să eviți acumularea kg în izolare
Iată câteva sfaturi prin care putem reduce numărul de calorii:
- Înlocuirea sucului acidulat sau neacidulat cu apă ori cu ceai neîndulcit
- Consumul de fibre și proteine
- Consumul de legume crude
- Sucul de mere îmbunătățește imunitatea și vitalitatea organismului
- Alegerea unor combinații sănătoase de brânză cu măr, nuci cu miere (un preparat care întărește imunitatea organismului), nuci cu fructe uscate, iaurt cu fructe de pădure, humus cu morcovi
- Înlocuirea gustărilor dulci cu fructe și nuci
- Aportul de alimente integrale în dieta zilnică în loc de mâncăruri procesate
- Termenul de fast-food sau de mâncare de junk se referă la mâncarea cu un conținut bogat în grăsimi, de zahăr și sare. Acest tip de mâncare trebuie pe cât posibil evitat. De pildă, cartofii prăjiți acasă nu trebuie consumați zilnic, pentru că sunt adevărate bombe calorice
- Evitați alimentele grase și porțiile de dimensiuni mari, bogate în calorii.
3. De ce este bine să mănânci la ore fixe?
Conform celor scrise pe site-ul fixlafix.com, este bine să se mănânce la ore fixe: 7, 10, 13, 16 și 19. Acest program organizat are efect bun asupra organismului.
Iată câteva aspecte importante:
- Persoanele care mănâncă la ore fixe evită ronțăielile și mesele inutile.
- Ideal este să se evite mâncatul rapid și de preferat să nu se consume mâncare nesănătoasă.
- Dacă ai o masă somptuoasă înainte de somn nu este bine, pentru că ea nu va permite stomacului să se odihnească. Prin urmare, după ora 19 nu trebuie să se mănânce foarte mult. În plus, cina nu trebuie să fie la oră târzie de seară.
Nutriționiștii atenționează oamenii că nu trebuie să mănânce haotic, la ore nepotrivite.
Sfaturi pentru a ne menține sănătatea organismului:
- Hidratarea organismului este vitală. Potrivit specialiștilor – „A bea o cantitate adecvată de apă este esențial pentru a te simți bine și a funcțional la maxim„.
- Pentru a te hidrata suficient nu este neapărat nevoie să bei doar apă. Lichidele se pot lua și din ceai, lapte, legume, fructe. Apa cu ghimbir crește imunitatea.
- În mod normal sunt recomandate cam 7-8 pahare de lichid pe zi.
- Reducerea băuturilor care conține cofeină este indicată de nutriționiști.
- De asemenea trebuie redus consumul de alcool.
- Este necesar ca oamenii să facă o restricție a ronțăielii zilnice, pentru a preveni acumularea de prea multe kg în plus. Astfel se reduce nivelul caloric în fiecare zi.
- Nu este bine să se facă abuz de carbohidrați și lipide, dar mai ales de combinațiile dintre acestea două.
Cercetătorii au precizat că digestia este strâns legată de sistemul imunitar. Oamenii trebuie să-și păstreze intestinele sănătoase deoarece acestea pot lupta împotriva organismelor purtătoare de boli. Prin urmare, sănătatea sistemului digestiv este vitală, de aceea trebuie ca alimentația să fie echilibrată.