Ce impact are muzica asupra noastra, cum ne afecteaza starea de spirit?

0
7248
Ce impact are muzica asupra noastra, cum ne afecteaza starea de spirit

Muzica are puteri miraculoase asupra oamenilor. Ea are un impact puternic asupra psihicului uman, sanatatii, starii de spirit, intr-un anume fel ajuta un om sa aiba succes in viata. Oamenii de stiinta au explicat deseori efectul pozitiv al muzicii asupra oamenilor si au demonstrat acest lucru stiintific.

Cu siguranta fiecare om a observat faptul ca muzica ii schimba starea de spirit, il face sa fie mai vesel sau sa se relaxeze mai ales daca asculta melodiile preferate. Desigur este posibil ca muzica sa aiba si un efect invers, sa induca o stare de tristete, daca se aleg melodii de alt gen.

Insa ideea este de a asculta muzica vesela care sa relaxeze. Acest lucru trebuie facut inca de dimineata, astfel se va incepe ziua mai bine, relaxat, cu o atitudine pozitiva, plin de energie. Foarte importanta este alegerea melodiilor, acestea trebuie sa fie pe placul persoanei respective, sa ii dea o stare psiho-emotionala buna, sa o faca fericita.

Este posibil ca impactul sa fie negativ daca se aleg piese muzicale necorespunzatoare. Nu este recomandat sa se asculte muzica rap, heavy metal, hard rock sau altele asemanatoare deoarece acestea promoveaza sentimente negative si in timp pot dezvolta anumite tulburari psihice.

Muzica ajuta o persoana sa se concentreze, sa-si imbunatateasca performanta mentala si creativitatea, sa refleteze la problemele sale si sa ia deciziile cele mai bune cu privire la rezolvarea lor. De regula impactul muzicii asupra oamenilor, la locul de munca, este unul pozitiv. Muzica ajuta o persoana in activitatea sa, ii da energie, sau o face sa se relaxeze si sa se concentreze mai bine in ceea ce face.

Muzica are o influenta pozitiva asupra organismului uman si asupra sanatatii acestuia. Melodiile sincronizeaza cu organele interne, cu intregul corp, au un impact mare asupra emotiilor, mintii si a sentimentelor. In vremuri de demult existau muzicieni vindecatori, care cantau la anumite instrumente (flaut, trompeta) pentru a calma bolnavii mintali sau a ameliora durerea celor care sufereau de traume grele.

Cercetatorii au aratat prin multe experimente ca muzica activeaza caile senzoriale, ajuta la reducerea starilor de anxietate, de durere si de nervi. De asemenea s-a ajuns la concluzia ca muzica previne scaderea auzului. Muzica are o influenta pozitiva in faza de recuperare dupa anumite operatii chirurgicale cardiace.

muzica influenteaza starea de spirit

Melodiile vesele induc o stare placuta, de bucurie, de buna dispozitie, ceea ce este recomandat persoanelor care sufera de boli cardiovasculare. Muzica scade tensiunea arteriala, incetineste ritmul cardiac, dilata vasele sanguine si imbunatateste circulatia sangelui – aceste lucruri au fost deja studiate de-a lungul anilor.

Citește și:  Acul pentru injectii - acele hipodermice

Copiii dar si adultii trebuie sa asculte des muzica. Aceasta are un efect foarte bun asupra memoriei, o dezvolta si o imbunatateste. De asemenea oamenii de stiinta au scris despre efectele miraculoase ale muzicii clasice asupra persoanelor. Pentru a avea o memorie buna trebuie sa asculti ,,Anotimpurile” de Vivaldi. Pentru calmarea durerilor de cap este recomandat sa asculti ,,Rapsodia maghiara” de Liszt. Muzica lui Mozart are un efect foarte bun asupra mintii.

Muzica trebuie aleasa cu atentie, conteaza genul, tonul, ritmul si instrumentele muzicale. Acestea afecteaza anumite organe ale corpului. De exemplu sunetele de vioara, violoncel, chitara au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Sunetele de pian fac bine glandei tiroide, armonizeaza mintea, stimuleaza activitatea creierului si normalizeaza fluxurile de energie la coloana vertebrala.

Cercetatorii spun ca muzica orientala are un efect bun asupra europenilor, ii fac sa se simta confortabil, le linisteste sistemul nervos. Asiaticii nu prefera muzica occidentala, nu ii relaxeaza.

Fiecare om are melodiile lui preferate, el asculta o anumita muzica intr-o perioada a vietii, alegerea ei depinde de starea sa de spirit. Unii se incarca cu energie si se trezesc bine dimineata cu o muzica rock, altii din contra au nevoie de o muzica clasica. Acordurile muzicale sunt diferite, ele influenteaza diferit starea mentala si fizica la fiecare om in parte.

Muzica pentru meditatie este linistitoare, ritmul si sunetele ei sunt lente, de aceea calmeaza, relaxeaza, te scapa de stres, insomnie si de oboseala, te ajuta sa ai o stare buna de spirit, armonioasa, meditativa si de aprofundare spirituala. Muzica sacra, religioasa este inaltatoare si meditativa.

Jazzul nu este folosit aproape niciodata in scop terapeutic, deoarece se spune ca necesita o anumita concentrare atunci cand il asculti. Muzica populara iti da incredere, iti aminteste de locurile unde te-ai nascut, iti trezeste sentimentul de casa, unde te simti intotdeauna bine si in siguranta.

Specialistii spun ca este foarte sanatos sa canti, s-a dovedit stiintific acest lucru. Poti canta in timp ce mergi la plimbare, sau stai in casa, la dus, in masina, nu conteaza in ce loc, important este sa faci acest lucru destul de des. Te va ajuta sa iti consolidezi sistemul imunitar al organismului, sa iti imbunatatesti sistemul cardiovascular, sa te simti vesel, sa fii mai increzator, mai optimist. Foarte important este sa asculti frecvent melodii care iti plac foarte mult, care te relaxeaza si te scapa de stres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.