Ce înseamnă vitamina K pentru sănătate și care este doza zilnică necesară?

0
200
Ce înseamnă vitamina K pentru sănătate și care este doza zilnică necesară

Vitamina K este importantă pentru sănătate. Puțini oameni știu acest lucru, majoritatea nu cunosc rolul ei în corpul uman. Vitamina K ce rezultă din hrană la nivelul intestinului, poate ajunge în ficat și astfel sintetizează protrombina, care este un factor cu rol în procesul de coagulare. Cu alte cuvinte, vitamina K ajută la reglarea sângelui, îndeplinește un rol esențial în procesul de coagulare a sângelui.

Vitamina K este esențială pentru formarea oaselor, are rol în sinteza osteocalcinei care reprezintă o proteină a țesutului osos ce cristalizează calciul. Astfel, printr-o dietă corectă se previne carența de vitamina K și se scade riscul de osteoporoză. Un alt rol important al vitaminei K pentru organism este acela de asigurare a bunei funcționări a intestinelor. Ajută la transformarea glucozei în glicogen, acesta din urmă fiind depozitat în ficat.

Vitamina K este extrasă de ficat, are efect bun în longevitate, împiedică depozitarea colesterolului în ficat, ajută în prevenirea cancerului și a hemoragiilor. Persoanele care suferă anumite răni, leziuni, prin aportul de vitamina K își grăbesc vindecarea. Ea nu se administrează în exces, doza este stabilită de medicul specialist. O doză mare de vitamina K poate da stări rele de transpirație și bufeuri.

spanac

Există fiole de vitamina K, ce se injectează intramuscular în tratamente profilactice la anumiți pacienți. Carența de vitamina K duce la apariția hemoragiilor, la hematemeze, melene, hematurii, hematoame, scăderea densității minerale a oaselor, etc. O lipsă de vitamina K apare din cauza antibioticelor care afectează flora intestinală, din cauza leziunilor mucoasei intestinale sau a leziunilor hepato-biliare. Deficitul de vitamina K este rar, apare și din cauza malabsorbției sau administrării excesive de medicamente antibiotice.

Citește și:  TOP 5 Cele mai sanatoase legume

O dietă săracă în fibre poate duce la un deficit de vitamina K. O serie de boli grave sunt cauze ale carenței de vitamina K. Dintre acestea fac parte: boala Crohn, bolile ficatului, colita ulceroasă.

Vitamina K este liposolubilă, de aceea se recomandă să fie luată din alimentele care o conțin în combinație cu produsele ce au puțină grăsime (semințe, arahide). Această vitamină se găsește în broccoli, urzici, linte, roșii, mazăre, conopidă, sparanghel, varză albă, morcovi, salată romană, varză de Bruxelles, spanac, carnea de pui, zarzavaturi cu frunze vrezi, iaurt, grâu, năut, soia, șofran, ovăz, lucernă, ceai verde, traista-ciobanului, alge brune, tărâțe de ovăz, cartofi, cereale integrale, lapte, mușchi, ouă, polen, miere, lobodă, fragi, uleiuri vegetale, pește, ficat și anumite bacterii ,,prietenoase” din intestine. Nevoia zilnică de vitamina K este de 0,5 mg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.